Hrvatska je prvak svijeta u vaterpolu, u drami u Dohi na ruletu peteraca pala Italija!

Subota, 17. veljače 2024. 16:59 Napisao/la  SC

Marko Žuvela bio je junak hrvatske pobjede, sav pritisak bio je na njemu nakon što je još jedan junak, vratar Mate Anić, u četvrtoj seriji obranio udarac sjajnog Di Fulvia

Hrvatska je prvak svijeta u vaterpolu, u drami u Dohi na ruletu peteraca pala Italija!
Foto: Screenshot HRT

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu, finale

HRVATSKA - ITALIJA 15:13 (11:11)

HRVATSKA: Bijač, Burić 2, Vukičević, Fatović, Vrlić 1, Harkov 4, Lazić. Lončar, Biljaka 1, Žuvela, Marinić Kragić 3 (1), Anić, Kržić

ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio 2, Echenique, Di Somma, Bruni, Presciutti 1, FondellI 5 (3), Damonte, Marziali 1, Velotto, Nicosia, Condemi 1, Iocchi Gratta.

Peterci: Marinić-Kragić 12:11, Fondeli 12:12, Fatović - Del Lungo obrana, Presciutti 12:13, Burić 13:13, Echenique promašaj, Kharkov 14:13, Di Fulvio - Anić obrana, Žuvela 15:13.

Treći put u povijesti hrvatski vaterpolisti su prvaci svijeta!

Nakon Svjetskih prvenstava 2007. i 2017. godine na svjetski tron stali su i 2024. godine u Dohi, nakon ruleta peteraca izabranici izbornika Ivice Tucka uspjeli su pobijediti Italiju 15:13 (11:11) i samo mjesec dana nakon što su postali viceprvacima Europe donijeli još jednu veliku medalju u prebogatu riznicu.

Marko Žuvela bio je junak hrvatske pobjede, sav pritisak bio je na njemu nakon što je još jedan junak, vratar Mate Anić, u četvrtoj seriji obranio udarac sjajnog Di Fulvia.

Ali junaci su apsolutno svi u vaterpolskoj postavi, od Rine Burića, koji je svojim pogotkom uveo Hrvatsku u produžetak pet sekundi prije kraja dvoboja, preko Marka Bijača, koji je nekoliko puta nevjerojatnim reakcijama spriječio Azzurre da se odvoje, do Konstantina Kharkiva, koji je finalni dvoboj u Dohi otvorio trima vezanim pogocima.

Hrvatska je povela pogotkom Kharkova u prvom napadu s igračem više, uzvratili su Talijani preko sjajnog Di Fulvia (1:1).

Novo vodstvo Hrvatska je stekla novim pogotkom Kharkova, lijepim driblingom došao je u poziciju koju nije propustio realizirati.

Presciutti je 1:20 sekundi prije kraja prve dionice vratio egal, pa onda Fondelli s igračem više donio Talijanima prvo vodstvo (2:3).

Konstantin Kharkov svojim je trećim vezanim pogotkom poništio vodstvo Azzurra početkom druge dionice.

Jerko Marinić Kragić nastavio je tamo gdje je Kharkov stao, njegovim pogotkom hrvatska je momčad dohvatila novo poravnanje, a nakon nekoliko odličnih obrambenih reakcija i peterca kojega je izborio Vrlić još jednim pogotkom vratio vodstvo na stranu viceprvaka Europe (5:4).

Mogli su hrvatski vaterpolisti žaliti za nekoliko propuštenih prigoda, kazna je uslijedila preko Presciuttija, koji je svojim drugim pogotkom izborio peto poravnanje u neizvjesnom finalu.

Kharkov je svoj četvrti pogodak za novo hrvatsko vodstvo postigao početkom treće dionice, ali Talijani su dvama iskorištenim petercima iznova došli u prednost, koju je poništio Jerko Marinić Kragić, a na isteku treće dionice Loren Fatović uspio je ugurati loptu u mrežu, Hrvatska je iskoristila situaciju s igračem više i kontru „tri na dva“, a onda zahvaljujući sjajnom Marku Bijaču vodstvo i zadržala.

Marziali zabija na otvaranju posljednje dionice, nakon toga ri minute prije kraja dvoboja Jerko Marnić Kragić svojim je trećim pogotkom u finalu donio prednost Hrvatskoj, ali Azzurri su se iznova uspjeli vratiti nadomak pobjede petim pogotkom Fondellija.

No, pet sekundi prije kraja Rino  Burić uveo je Hrvatsku u peterce, a Marko Bijač obranio udarac Fondellija. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.