FINAL SIX BARCELONA Primorje u finalu protiv Pro Recca, Sandro Sukno odveo Riječane u veliku završnicu

Petak, 29. svibnja 2015. 19:22 Napisao/la  Patrik Mršnik izvještava iz Barcelone

Final Six vaterpolske Lige prvaka, poluzavršnica: Primorje EB - Jug CO 10:9 (2:2, 3:2, 3:3, 2:2),  Četiri gola Sandra Sukna i tri Petra Muslima najbolji su pojedinačni učinci utakmice 

Final Six vaterpolske Lige prvaka - poluzavršnica

PRIMORJE EB - JUG CO 10:9 (2:2, 3:2, 3:3, 2:2)

Otvoreni bazen Bernat Picornell. Gledatelja 2.000

Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Adrian Alexandrescu (Rumunjska). Delegat: Gianni Lonzi (Italija)

PRIMORJE EB: Vićan, Burić, Radu 1, Krapić, Buljubašić, Sukno 4 (1), Muslim 3, Petrović, Peroš, Elez, Šetka 1. Xavi Garcia 1, Lazović

JUG CO: Bijač, Macan 1, Bošković 1, Janović 3 (1), Younger 1, Fatović, Marković, Bušlje 1, Visković, Ivanković 2, Bicari, Obradović, Popadić-Batina

Igrač više: Primorje EB 11 (8) Jug CO 8 (5)

Peterci: Primorje EB 1 (1) Jug CO 1 (1)

Tri isključenja: Bošković (27), Burić (32)

Vaterpolisti Primorja prvi su sudionici finala vaterpolske Lige prvaka u Barceloni! Jug je pao i sedmi puta ove sezone u jednaestom međusobnom dvoboju. Četiri gola Sandra Sukna, i tri Petra Muslima najbolji su pojedinačni učinci utakmice koja je slomljena u posljednjem periodu.

Prvi pokušaj Cosmina Radua šraubom obranio je Marko Bijač, baš kao i drugi, onaj Xavija Garcije s desne strane. Primorjaši u uvodne dvije minute nisu namjestili nišanske sprave, Jug je mogao povesti. To je i učinio, Younger je otvorio listu strijelaca golom s pozicije centra na koju je pošto je bio stvoren višak poradi Xavijevog isključenja. Jug se postavio duboko ispred Bijača u obrani prostora, pa niti druga lopta na Radua u svega tri minute nije mogla naći put.

Prvu priliku Primorja s igračem više nije iskoristio napad nakon nesporazuma dvije linije. Ubrzo je prvi izbačaj zaradio Burić, no suđeno je Jugu bilo odgurivanje Bicarija u napadu. Izjednačenje se konačno dogodilo na isteku pete minute. Šetka je zabio nakon vaganja Bijača, neobranjiv je to bio udarac u igri s igračem više (Macan). Tada su i Riječani započeli s karakterističnom obrtambenom igrom kada su u pitanju ogledi s Jugom. Pucači su bili zatvarani, Bicari zamrznut od Radua i Šetke na svojevrsnoj strani pomoći. Jugu nije bio priznat pogodak Boškovića zbog prekršaja u napadu, ali jest onaj Andra Bušlje nakon što je ovaj ostao nečuvan na dva metra po isključenju Eleza. Činilo se da je pogodak bio postignut unutar vratarskog prostora, no sudački par nije uvažio riječke prigovore.

Nakon drugog gola Juga Ivan Asić je s klupe pozvao minutu predaha koja je urodila plodom. Po isključenju Bušlje zbog grubosti nad Raduom zabio je Sandro Sukno uhvativši Bijača u razručenju za 2:2. Imali su Riječani gotovo puni napad nakon velikog promašaja Bicarija no taj je rezultat ostao konačan za prvu četvrtinu.

Elez je početkom drugog perioda zaradio drugo isključenje, no za novi Jugov pogodak trebalo je pričekati sljedeći Jugov napad. Prvi pokušaj Janovića ostao je na Vićanovoj ruci, no onaj drugi je ušao za povratak Juga u vodstvo. Uslijedio je promašaj Xavija te nova Vićanova obrana prije novog poravnanja. Muslim je zabio nakon isključenja Boškovića, ponovno je riječka momčad zabila iz izgledne situacije.

Jug je propustio priliku za novi korak naprijed, Janovićev lob ostao je na gredi na ulasku u 12. minutu. U istoj je Primorje moglo povesti, kontraprekršaj kojeg je Margeta vidio na dva metra stao je tim nadam na kraj. U problemima se ubrzo zbog dva prekršaja našao i Xavi, skrivio je Španjolac peterac kojeg je realizirao Janović za 4:3. Do poluvremena se Jug mogao odvojiti u dva navrata pošto su Šetka i Radu propustili svoje prigode za gol, a Suknov udarac ostao u Fatovićevom bloku. Ipak, nesmotrenošću Bicarija nakon promašaja Janovića Riječani su zaradili igrača više kojeg je nakon minute predaha lijepim golom iskoristio Xavi Garcia.

Na predah se otišlo s Jugovim vodstvom osiguranim od strane Mihe Boškovića. Ostao je Jugov topnik sam na brisanom prostoru na pet metara ispred Vićana za 5:4. Posljednji riječki napad nije uspio realizirati Xavi Garcia unatoč igri s igračem više (Obradović), njegov je udarac obranio Bijač. Obostrano dobra igra s igračem više i kvalitetan izbor udaraca okarakterizirale su prvo poluvrijeme. Da će biti izjednačeno, znalo se i prije skoka u bazen.

Prvi udarac Primorja u nastavku susreta Bijač je obranio Buriću. Jug je i tada mogao otići na plus dva no dubrovački sastav nije iskoristio drugu osobnu pogrešku Burića. Bio je to treći igrač, uz Eleza i Xavija u dvadeset minuta igre s dva isključenja. Sve se vratilo golom Sukna nakon isključenja Markovića na 5:5. Polovicom trećeg perioda Primorje je krenulo preuzimati konce igre.

U dvadesetoj minuti Primorje vodi! Bošković je skrivio peterac kojeg je u svom stilu, hladnokrvno, mirno i trezveno realizirao Sandro Sukno. Nakon dolaska korak ispred Juga bilo ga je važno zatvoriti tamo gdje je najjači. Obradović promašuje izvana, baš kao i Šetka, nakon njega i udarac Bušlje odlazi preko gola. Suci vraćaju loptu zbog prekršaja Krapića, a Dubrovčani hvataju izjednačenje, a potom i vodstvo dvama vezanim golovima centra Marka Ivankovića iz daljine.

Do kraja trećeg perioda Jugaši nisu kaznili promašaj Eleza već je riječka momčad golovima Petra Muslima i Sandra Sukna došla do vodstva. Oba su pala iz vana, Muslimov iz igre od stative, Suknov sa završetkom četvrtine nakon isključenja Bušlje.

Odluka je pala u posljednjih osam minuta tenzijama nabijenog, borbenog susreta, borbe dva vaterpolska titana. Onaj čvršći, jači i opstojniji je slavio, bilo je to Primorje. Majstoriju je u 25. minuti sa svoje pozicije učinio Cosmin Alexandru Radu, s dvojiceom na leđima pogodio je za 9:7. Na to se nadovezala Vićanova obrana Boškoviću, ali iskusnik na riječkim vratima nije mogao obraniti Macanov udarac iz slične pozicije s koje ga je ranije bio matirao Ivanković.

Ipak, Primorje je četvrtim golom igrača utakmice Sandra Sukna ostalo na prednosti od dva gola. Nepogrešivo je pucao uskoro 25-godišnji napadač, lopta se od bloka našla iza Bijačevih leđa za 10:8. Vrijeme je neumitno tada radilo za Primorje koje se ipak nije uspjelo obraniti nakon isključenja Krapića. Pogodio je Janović na 3.58 do kraja i održao utakmicu u granicama neizvjesnosti. Bila je tada i sreća na strani Primorja, čisti je zicer za izjednačenje promašio Australac Younger pa je ostalo 10:9.

Pokazat će se kasnije, Youngerov je promašaj bio ključan trenutak utakmice. Jugaši nisu iskoristili isključenje Buljubašića, a na Suknov udarac zajedno su reagirali Jugov blok i desna stativa gola Marka Bijača. Niti to nije pomoglo Jugu da se dokopa nužno potrebnog desetog gola, u posljednju minutu ušlo se Vićanovom obranom Youngera.U trenucima odluke Priomorje je ostalo bez Burića zbog trećeg isključenja, no prednost je ostala na završnih 10:9!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.