Miami: Ajla Tomljanović u 1/8 finala, Čilić prošao Giralda, Isner nadmudrio Dodiga

Nedjelja, 24. ožujka 2013. 09:55 Napisao/la  SC

WTA Miami, 3. kolo: Tomljanović (Hrvatska, WC) - Petkovic (Njemačka, WC) 0:6, 6:4, 7:6 (1). ATP Masters 1000 Miami, 2. kolo: Dodig (Hrvatska) - Isner (SAD, 20) 6:4, 5:7, 6:7 (5), Čilić (Hrvatska, 9) - Giraldo (Kolumbija) 6:2, 7:6 (6)

Najbolji nastup Ajle Tomljanović na jednom WTA turniru još nije završen. Devetnaestogodišnja Zagrepčanka plasirala se u osminu finala porazivši Andreu Petkovic 0:6, 6:4, 7:6 (1) u susretu dvaju tenisačica koje su za nastup u glavnom turniru dobile pozivnicu organizatora. Tomljanović je do pobjede mogla doći i lakše jer je u trećem setu prepunom preokreta ispustila prednost od dvaju breakova (3:0). Ovim će rezultatom izboriti proboj među Top 200, točnije na otprilike 177. mjesto WTA ljestvice. Trenutno je 242. U osmini finala igrat će protiv 30. nositeljice Kirsten Flipkens, koja je eliminirala sedmu nositeljicu Petru Kvitovu 6:0, 4:6, 6:1.

Rezultati
WTA Miami, 3. kolo: Tomljanović (Hrvatska, WC) - Petkovic (Njemačka, WC) 0:6, 6:4, 7:6 (1)

ATP Masters 1000 Miami, 2. kolo: Dodig (Hrvatska) - Isner (SAD, 20) 6:4, 5:7, 6:7 (5), Čilić (Hrvatska, 9) - Giraldo (Kolumbija) 6:2, 7:6 (6)

Petkovic, kojoj je zbog problema s ozljedama turnir u Miamiju tek drugi ove sezone, je tako postala druga njemačka tenisačica koju je Tomljanović ovog tjedna izbacila iz turnira. U drugom je kolu Ajla bila bolja od 24. nositeljice Julije Goerges.

Dvadesetpetogodišnjakinja rođenjem iz Tuzle osvojila je prvi set 6:0, no taj rezultat nije bio pravo ogledalo stanja na terenu. Naime, Petkovic je realizirala sve tri break lopte koje je imala, dok Tomljanović nije realizirala ni jednu od čak pet.

Ipak, u nastavku meča hrvatska je tenisačica počela koristiti svoje prilike. U drugom je setu triput oduzela servis Petkovic, a ključni break bio je onaj kod 4:4.

Početkom trećeg seta polufinalistica Miamija prije dvije godine jako se mučila na svom početnom udarcu. Samo u prvom gemu napravila je tri dvostruke pogreške i Tomljanović je to iskoristila za break. Stvari su po Njemicu ubrzo postale gore jer je još jednom izgubila svoj servis. Ajla je povela 3:0, no onda se meč okrenuo "na glavu". Petkovic je nanizala četiri gema, ali na kakav način - dvama breakovima u četvrtom i šestom gemu iako je Tomljanović u oba navrata imala 40-0. Pored toga, kod 3:1 i 3:3 imala je po jednu break loptu, ali je Petkovic anulirala obje. Drama se nastavila i u sljedećim gemovima. Kod 3:4 Tomljanović je izvukla break loptu, a onda je kod 4:4 prokockala 15-40. Sve propuštene prilike ipak nisu poremetile Tomljanović u najvažnijem trenutku, u tie breaku. Nikakve neizvjesnosti nije bilo - Hrvatica je sa 7-1 proslavila najbolji rezultat svoje karijere poslije dva sata i 28 minuta igre.

- Trebalo mi je neko vrijeme da se priviknem na njezinu igru. Pogađala je same kuteve. Imali smo jako dug prvi gem i nisam uspjela iskoristiti svoje prilike. U drugom setu sam rekla sebi da ako već moram izgubiti, neka to bude pravom igrom. Pokušala sam igrati bolje i vratiti se u meč. Odlično sam krenula u treći set i povela 3:0. Imala sam jako puno šansi da lakše zaključim meč, ali obje smo na kraju igrale dobro - rekla je nakon meča Ajla Tomljanović

Nažalost ništa od međugorskog derbija u 3. kolu Masters 1000 turnira u Miamiju. Iako je protiv domaćeg predstavnika Johna Isnera imao set i break prednosti, a u trećem setu i servis za meč, Dodig je uspio izgubiti. Deveti nositelj Čilić opravdao je ulogu favorita i u dva seta pobijedio Kolumbijca Giralda.

Ivan Dodig propustio je odličnu priliku za plasman u treće kolo Miamija. Vodstvo od 6:4, 4:3 (i gem lopta za 5:3) te servis za meč kod 6:5 u trećem setu nije mu bilo dovoljno za pobjedu nad 20. nositeljem Johnom Isnerom. Amerikanac je poslije dva sata i osam minuta igre slavio 4:6, 7:5, 7:6 (5). U prvom dijelu meča nije izgledalo da će biti previše neizvjesnosti i drame. Dodig je imao set i break prednosti, no tada se situacija počela komplicirati. Isner je izjednačio susret i u trećem vodio 4:1. Tada je Dodig kreirao vlastiti preokret te kod 6:5 servirao za meč. No Amerikancu je pripao posljednji preokret - nadoknadio je break zaostatka i potom u 13. igri slavio sa 7-5.

Amerikanac je tijekom cijelog meča imao vrlo dobre brojke na servisu, ali je ipak četiri puta izgubio prednost početnog udarca. Ubacio je 70% prvog servisa, na kojemu je osvojio 82% poena, a zabio je 24 asa. Na drugom je servisu, međutim, bio vrlo ranjiv (42% osvojenih poena) i tu je Dodig tražio svoju šansu.

S druge strane, drugi hrvatski "reket" imao je skromnih 51% prvog servisa (uz sedam dvostrukih pogrešaka), ali sve do onog kritičnog gema sredinom drugog seta (kod 4:3) nije bio u opasnim situacijama. U odlučujućim trenucima trećeg seta ipak nije osvajao mnogo "jeftinih" poena na svom servisu i to je jedan od razloga njegova poraza.

Treba spomenuti da je na servisu za meč, kod 6:5, Dodig je objektivno bio oštećen u vrlo osjetljivoj situaciji. Nakon što je izvukao 15-40, Dodig se suočio s trećom break loptom. U toj situaciji servirao je Isneru na forhend, no linijski sudac viknuo je aut. Dodig je zatražio provjeru i pokazalo se da je lopta dirala crtu. Sudac u stolcu odlučio je da se poen mora ponoviti premda je Isner jedva dotaknuo loptu reketom i praktički nije imao nikakve šanse vratiti je u teren. Dodig je odmah ušao u konflikt sa sucem u stolcu, tražeći da mu se dodijeli poen. No od toga nije bilo ništa. Poen se ponovio, a Isner ga je osvojio i tako izborio 13. igru, koja mu je na kraju donijela pobjedu.

Prvi hrvatski "reket" Marin Čilić plasirao se u treće kolo Miamija. Protiv Santiaga Giralda, 90. tenisača svijeta, nije briljirao, no pobjeda se piše. Bilo je 6:2, 7:6 (6) poslije jednog sata i 34 minute igre.Oba su tenisača imala puno više pogrešaka nego izravnih poena (Čilić 38-25, Giraldo 26-12), a na kraju je malo nedostajalo da se meč zakomplicira i ode u treći set. Nezgodni Kolumbijac nije bio nimalo bezopasan, no realizirao je samo jednu od osam break lopti. Čilić je s druge strane tri od četiri prilike pretvorio u break. Prvi set otišao je na stranu devetog nositelja za samo 28 minuta igre zahvaljujući breakovima kod 3:2 i 5:2. Giraldo je pak u toj dionici imao jednu break loptu odmah u prvom gemu te 0-30 kod 2:2.

Drugi set bio je vrlo izjednačen, no Giraldo je imao dovoljno prilika za odvesti meč u treći set. Imao je Kolumbijac break prednosti (2:1), koji je Čilić odmah nadoknadio, te još pet neiskorištenih break lopti. Kod 3:3 Čilić je izvukao 15-40 i još dvije prednosti, te još jednu break loptu kod 5:5. Bio je i Giraldo jednom u opasnosti, ali je kod 2:3 anulirao break loptu.

U tie breaku Čilić je s četiri uzastopna poena poveo 5-2 i imao dva servisa. No oba je izgubio vrlo jeftinim pogreškama. Kod 6-5 na prvoj meč lopti promašio je čisti zicer na forhendu, ali je kod 7-6 bio puno koncentriraniji i mirniji te je ipak priveo meč kraju. I sada ga čeka Isner. Čiliću je ovo šesti nastup u Miamiju i do sada je samo jednom uspio proći u osminu finala. Bilo je to 2010. godine. Prošle je godine izgubio u trećem kolu od Juana Martina Del Potra.



Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.