KRUNOSLAV CAPAK U samoizolaciju moraju svi koji su bili u kontaktu s Dimitrovim

Nedjelja, 21. lipnja 2020. 22:29 Napisao/la  SC
Krunoslav Capak
Krunoslav Capak

Bugarski tenisač Grigor Dimitrov zaražen je koronavirusom, teniski turnir Adria Tour je prekinut, ali to je najmanji problem.

Sada slijedi protokol zaštite, Dimitrov je bio u kontaktu s velikim brojem osoba:

- Mora se provesti epidemiološka klasifikacija, a za konkretnu situaciju vrijedi isto pravilo kao i za slične: svi oni za koje se pokaže da su bili u neposrednom dodiru sa osobom pozitivnom na koronavirus moraju u samoizolaciju na dva tjedna. Nebitno je gdje će se ona organizirati - oni kojima je Zadar mjesto stanovanja mogu otići svojim kućama, ostalima će Županija organizirati smještaj ili u hotelu ili na nekom drugom, adekvatnom mjestu. Epidemiloška služba sad pokušava ustanoviti kakvo je stanje, 'mobilizirani' su epidemiolozi s tamošnjeg područja, organizirat će se telefonske linije na kojima će zainteresirani moći dobiti sve informacije, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Sportske novosti.

Strani državljani imaju drugačiji tretman:

- Osobe koje su zaražene ne smiju putovati - njima treba organizirati smještaj i zdravstvenu skrb. Međutim, nema zapreke za putovanje onih koji su bili u kontaktu sa zaraženom osoboma, a nalazi testa su negativni, ali su im preventivno propisane mjere samoizolacije. Mogu putovati, ali pod posebnim mjerama zaštite, s maskama, pogotovo ako imaju svoje prijevozno sredstvo. U takvoj varijanti, nužno je obavijestiti državu u koju idu da dolaze, da moraju biti u karantetni i država mora potvrditi njihov dolazak, naglšava Capak.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.