Finale Davis Cupa: Češka – Španjolska 1:1 nakon prvog dana, Ferrer i Berdych opravdali očekivanja

Subota, 17. studenog 2012. 00:03 Napisao/la  Ivan Milatić

Finale Davis Cupa Češka – Španjolska 1:1 (Štepanek – Ferrer 3:6, 4:6, 4:6, Berdych – Almagro 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:3)

Prvi dan stotoga finala Davis Cupa u praškoj O2 Areni zaključen je u skladu sa predviđanjima 1:1. Najprije je David Ferrer briljantnom partijom u tri seta nadigrao veterana Radeka Štepaneka, a potom je u meču punom oscilacija i uzbuđenja poravnanje za mirniji san domaćina donio Tomaš Berdych, koji je pobijedio Nicolasa Almagra nakon pet maratonskih setova malo prije ponoći.

Ferrer je sjajno ušao u susret, ali je tek u osmom gemu prvoga seta realizirao svoju devetu prigodu za oduzimanje Štepanekova servisa. To mu je uspjelo nakon pete dvostruke pogreške izuzetno nervoznog Čeha. Španjolac je držao servis za set, iako je set lopta ostala diskutabilna, no Štepanek je ostao bez challenga i set je pripao Španjolskoj.

Već prvi gem drugoga seta donio je novu kapitalnu prednost Ferreru koji oduzima servis Štepaneku. Prepuna dvorana nije dozvoljavala Štepaneku brzu predaju i on u šestoj igri druge dionice dolazi do 0:40, koristi drugu break loptu i dvorana je u deliriju, a rezultat je poravnat na 3:3. Međutim, Ferrer sa dva sjajna forehanda krajem devetoga gema dolazi do prednosti 5:4 i servisa za drugi set. Iako je u narednoj igri domaći adut stigao do break lopte

Ferrer je nakon dva sata i sedam minuta igre poveo sa 2:0 u setovima. Štepanek je bio svjestan da je pred njim nemoguća misija, a nakon što je opet u uvodnom gemu izgubio svoj početni udarac postala je apsolutno nemoguća. Kada je Ferrer kod 5:2 stigao do drugog breaka koji mu je omogućio servis za meč činjenica da je Štepanek stigao do 5:4 samo je malo odgodila neizbježno i 75. pobjedu sezone za Davida Ferrera.

Uvod u duel Berdycha i Almagra podsjećao je na boksače na vaganju koji ne biraju riječi. Ovaj njihov 12 međusobni susret nastavak je „rata“ koji traje od ovogodišnjeg Australian Opena kada Čeh Španjolcu na kraju susreta nije htio pružiti ruku optuživši ga da ga je gađao u glavu. Iako je uoči susreta Berdych vodio sa 8:3, Almagro se nije predavao niti kada je gubio 2:1 u setovima i 3:1 uz loptu za 4:1 i dvostruki break u četvrtom.

Prvi set odlučen je Berdychovim breakom za 5:3, a kod servisa za set Španjolac je uspio osvojiti dva poena. Kada je drugi set u pitanju break prednosti ostvario je Almagro kod 4:2. Čovjek iz Murcie mirno je sačuvao prednost i sa 6:3 poravnao u setovima. Berdych je treći set otvorio furiozno i odjurio na 3:0 i priča je bila preslika drugog seta koji je otišao na stranu Češke sa 6:3.

Kada je Berdych napravio break za 2:0 malo tko je mogao pretpostaviti dramu. No Almagro je zaista bio „mačka sa devet života“. Vratio se na 3:3 nakon što je kod 3:1 spasio break loptu, a potom su serveri držali svoje početne udarce do tie breaka. I onda je Almagro poveo sa 5:0, Berdych se vratio do 5:3, a onda mu je Berdych poklonio set loptu za 6:3. Sa svoja dva servisa Berdych je stigao do 5:6 no Španolac je asom poravnao na 2:2 i odluka je pala u petom setu.

Odmah na otvaranju završnog seta do dvije break lopte stigao je Almagro. Berdych je djelovao uplašeno i češke šanse nisu bile gotovo nikakve, uspio se pribrati i povesti sa 1:0, a gotovo sve do kraja bilo je u njegovu znaku. Imao je Berdych u dva navrata break prednosti u petom setu no kod 5:3 uspio je sačuvati mirnoću i donijeti ipak zasluženo poravnanje Česima.

Za igru parova u subotu od 14 sati prijavljeni su Ivo Minar i Lukaš Rosol te aktualni pobjednici Mastersa parova Marcel Granollers i Marc Lopez, no za vjerovati je da će Česi promijeniti svoju kombinaciju

 

Finale Davis Cupa Češka – Španjolska 1:1 (Štepanek – Ferrer 3:6, 4:6, 4:6, Berdych – Almagro 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:3)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.