Finale Davis Cupa: Česi blizu prve "salatare", Berdych i Štepanek osigurali prednost nakon igre parova

Subota, 17. studenog 2012. 17:56 Napisao/la  I. M.

Davis Cup finale, parovi: Češka (Berdych/Štepanek) – Španjolska (M. Lopez/Granollers) 3:1 (3:6, 7:5, 7:5, 6:3)

Davis Cup reprezentacija Češke na korak je od prvog naslova pobjednika Davis Cupa od svoje samostalnosti. Istina, kao Čehoslovačka slavila je 1980., no ova bi im "salatara", ako do nje dođu u nedjelju, bila posebno slatka. No, neće im biti lako.

Kao što se i očekivalo domaćini su na teren poslali Tomaša Berdycha i Radeka Štepaneka koji su se „hrabro potukli“ sa aktualnim svjetskim prvacima Marcellom Granollersom i Marcom Lopezom i nakon nešto više od tri sata igre pobijedili sa 3:1. O2 Arena u Pragu pucala je po šavu, a slavlje pobjede koja donosi prednost uoči posljednjeg dana potrajalo je sigurno do dugo u noć.

Iako je ova češka kombinacija izgubila tek jedan susret u Davis Cupu (baš protiv Španjolske 2009. godine), u ovaj susret nije ušla kao favorit. Pokazalo se to odmah na startu susreta. U drugom gemu Štepanek je izgubio servis i Španjolci su munjevito odjurili do 3:0 i to im je bilo sasvim dovoljno da prvi set privedu kraju sa 6:3. Od samoga početka Česi su Marca Lopeza označili „slabijom karikom“ i na njegov početni udarac stigli su do prednosti od 3:1 u drugom setu.

No, s nekoliko vezanih loših poena Berdych vraća Španjolce odmah u život i vrlo brzo je 3:3. Do rezultata 6:5 serveri drže svoje servise, a onda Česi stižu do tri vezane set lopte na servis Granollersa. Španjolci su ih uspjeli spasiti, no četvrta set lopta prilika bila je ona prava i poravnanje u setovima atmosferu je podiglo do usijanja.

Prvih jedanaest igara trećega seta proteklo je bez posebnih uzbuđenja a onda je baš kao i u drugom setu jedan break, onaj češkog dvojca doveo domaće navijače na granicu delirija. Ovoga puta Berdych je realizirao drugu set loptu i set je pripao domaćinima.

Kada su Česi poveli sa 4:2 u četvrtoj dionici bilo je gotovo izvjesno da će u nedjeljni program ući sa 2:1 u poenima i da će se uspjeti osvetiti Španjolcima za već spomenuti jedini poraz u parovima od prije tri godine. Bio je to početak kraja, koji se dogodio u devetoj igri četvrte dionice kada je Tomaš Berdych realizirao treću meč loptu i krenuo slaviti s navijačima.

U nedjelju u 13 sati na teren će izaći Berdych i Ferrer a u slučaju pobjede Španjolca meč odluke igrati će Štepanek i Allmagro.

Davis Cup finale, parovi: Češka (Berdych/Štepanek) – Španjolska (M. Lopez/Granollers) 3:1 (3:6, 7:5, 7:5, 6:3)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.