Tenisači prijete bojkotom Australian Opena, traže veće nagrade za ispadanje u prvim kolima

Nedjelja, 26. kolovoza 2012. 15:05 Napisao/la  SC

O mogućem bojkotu igrači su raspravljali na sastanku uoči US Opena koji počinje u ponedjeljak. U pitanju nisu nagrade za pobjednike i finaliste već premije za igrače koji ispadnu u ranijoj fazi turnira

Prema pisanju nedjeljnog australskog Timesa vodeći svjetski tenisači razmišljaju o bojkotu Australian Opena, prvog Grand Slama sezone koji se igra u siječnju. Razlog leži u nagradnom fondu, Times navodi da ATP čak namjerava organizirati paraleleni turnir u Dubaiju ako igrači ne uspiju ishoditi veći postotak od zarade i ako se bojkot obistini.

O mogućem bojkotu igrači su raspravljali na sastanku uoči US Opena, koji počinje u ponedjeljak. U pitanju nisu nagrade za pobjednike i finaliste već premije za igrače koji ispadnu u ranijoj fazi turnira.

U 2012. godini tenisač koji bi ispao u prvom kolu zaradio je 20.800 dolara, dok ispadanje u prvom kolu Roland Garrosa donosi 22.5 tisuće dolara, Wimbledona 22.88 tisuće dolara, te US Opena 23 tisuće dolara.

Roger Federer je predsjednik Udruženja ATP igrača i najavio je borbu za veći dio kolača za igrače koji ranije okončaju nastup na Grand slamu.

Amerikanac Andy Roddick istaknuo je da je povećanje potrebno s obzirom na rast troškova profesionalnog tenisača.

- Usporedite zarade u tenisu i drugim sportovima, tenis je tek u tinejdžerskim godinama. Kada pogledate košarku u NBA-u igrači dobiju skoro 50 posto zarade. Tenisači su sretni što mogu zarađivati, no mi smo ti koji dovode ljude na terene. Igrači oko 100. mjesta ATP ljestvice ne zarađuju velike novce i sami plaćaju troškove, rekao je Roddick.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.