Marin Čilić progovorio o suspenziji: Kad se nađeš u takvoj situaciji, naprosto ne možeš pobijediti!

Utorak, 29. listopada 2013. 08:45 Napisao/la  SC

Oduvijek sam bio i ostajem protiv dopinga i protiv igrača koji varaju, mislim da igračima nedostaju seminari na ovu temu da im se iz puke nepažnje ne dogodi nešto slično, kaže Čilić

Marin Čilić obratio se javnosti nakon pobjede nad nad Igorom Sijslingom u 1. kolu Pariza, hrvatski tenisač prvi je puta progovorio nakon suspenzije zbog uzimanja nedozvoljenih sredstava

- Na touru sam već šest, sedam godina i uvijek sam činio sve moguće da budem što iskreniji i pošteniji prema svim drugim igračima. I onda jedan dan stigne pozitivan test, a sve je težim činilo što je vijest izašla u medijima i ljudi su na mene počeli gledali kao na varalicu i dopingiranog sportaša. Bila je to vrlo teška situacija, potpuni obrat u jednom, jedinom trenutku. Na početku procesa bilo je vrlo teško, nisam znao što očekivati. Mnogo sam čitao o sličnim primjerima i uvidio da kad se nađeš u takvoj situaciji, naprosto ne možeš pobijediti. Počinje velika bitka u kojoj samo želiš završiti s nečim s čime možeš biti donekle zadovoljan, ali teško je pronaći crtu koja odlučuje o zadovoljstvu. Na početku sporazum je normalna procedura, ali ja se nisam uspio dogovoriti s ITF-om i s kaznom koju su oni nudili. Vrlo je teško također samom sebi odrediti koja je kazna prihvatljiva, ali znao sam da nisam varao. Tek 13. rujna, na prvom saslušanju u Londonu, saznao sam da ta zabranjena supstanca nije mogla imati nikakvog učinka jer nije ni nađena u mom organizmu. Bio je to šok jer su mi iz ITF-a prvo rekli da je u mom organizmu definitivno pronađen nikotinamid, a to jednostavno nije istina. Ne znam radi li se o nečijoj pogrešci ili nemaru, ali u svakom slučaju ovo je moglo imati ogroman učinak na mene i moju karijeru. Da na koncu nisam doznao istinu, tko zna bih li sada bio ovdje. Možda ne bih mogao igrati još tko zna koliko dugo. Najgore je što još nisam dobio nikakvo obrazloženje ni od kog, ne znam ni kako se dogodilo uopće da mi kažu da jedino što su pronašli je metabolit nikotinamida koji je potpuno neaktivan. Supstance ovog tipa efekt imaju između 12 i 24 sati, a ja sam tablete u kojima se nalaze prestao uzimati pet dana prije mog prvog meča. Ponavljam, supstanca je bila potpuno neaktivna, nikog nisam pobijedio, nisam uzeo nikakav novac i u cijeloj ovoj priči nisam nikom naudio. Jedino sebi samom. Samim tim bilo je iznimno teško suočiti se sa situacijom u kojoj oni traže čak 24 mjeseca suspenzije, a tim gore bilo je da su sa zabranjenom supstancom pogriješili, kaže Čilić.

 

Kazna je smanjena, Čilić se vratio tenisu:

- Osjećao sam se poput klinca koji je prvi put uzeo reket u ruke i osjećaj je bio nevjerojatan, ponovno biti na terenu, natjecati se, neprocjenjivo je. Uživao sam u svakoj minuti susreta i razmišljao samo o tome koliko sam sretan što sam se vratio natjecanju. Iznimno sam zadovoljan i igrom, uzevši u obzir da natjecateljski meč nisam odigrao još od Wimbledona. Igrači me poznaju, znaju kakav sam i bilo im je svima drago što me ponovno vide, drago što je cijela priča napokon iza mene. Oduvijek sam bio i ostajem protiv dopinga i protiv igrača koji varaju, mislim da igračima nedostaju seminari na ovu temu da im se iz puke nepažnje ne dogodi nešto slično. Ovih dana oprezan sam čak i s Gatoradom, pijem ga uvijek iz zatvorene boce, s ovakvim stvarima opreza nikad nije na odmet. Nipošto nije zabavno ići na saslušanja, ne bi ih preporučio nikome, vrlo su, vrlo stresna i definitivno na svima ostavljaju velik ožiljak, zaključuje Čilić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.