ATP-Zagreb: Karlović prvom pobjedom sezone izborio drugo kolo, Mektić, Pavić i Veger ispali

Utorak, 05. veljače 2013. 22:26 Napisao/la  SC

U srijedu u 18 sati Ivan Dodig igra dvoboj prvog kola protiv Benjamina Beckera

 

Ivo Karlović jedini se od četvorice hrvatskih tenisača koji su nastupili u utorak plasirao u drugo kolo ATP teniskog turnira u Zagrebu nakon što je pobijedio sedmog nositelja bugarskog tenisača Grigora Dimitrova 7:6 (3), 7:6 (3).

Karlović je do pobjede protiv 40. tenisača svijeta stigao za sat i 30 minuta igre pobijedivši u dva "tie-breaka". Zanimljivo, tijekom meča nije bilo niti jedne break lopte, pa su oba seta razriješena u trinaestoj igri. Za Diva sa Šalate bila je to prva pobjeda ove godine nakon što je ispao u prvom kolu kvalifikacija u Dohi i Sydneyju te u prvom kolu Australian Opena.  

Fed Cup: Hrvatska kreće protiv Austrije
Prvi susret na turniru Prve skupine Fed Cupa u izraelskom Eilatu Hrvatska će odigrati u srijedu protiv Austrije, s početkom u 15:30 sati. Izbornica Iva Majoli još nije odredila sastav, osim što je sigurno da će nastupiti Donna Vekić, a za drugu igračicu će se odlučiti na dan susreta. U hrvatskoj reprezentaciji u Eilatu su, osim Donne Vekić, još Tereza Mrdeža, Darija Jurak i Ana Konjuh. Za Austriju su nominirane Yvonne Meusburger, Patricia Mayr-Achleitner, Nicole Rottmann i Melanie Klaffner.
U našoj skupini A su, osim Hrvatske i Austrije, još izabrane vrste Bjelorusije i Gruzije, a samo pobjednik će izboriti plasman u subotnje dodatno razigravanje. U kvalifikacije za Svjetsku skupinu II iz Eilata će otići samo dvije od 16 reprezentacija, koliko ih sudjeluje na ovom turniru. Hrvatska će u četvrtak igrati protiv Gruzije, u petak protiv Bjelorusije, a svakog dana prvi će meč započinjati u 15:30.

Karloviću je na putu do pobjede pomoglo što je servirao dobro, iako ne i sjajno - jer 58 posto ubačenog prvog servisa, koliko pokazuje statistika na kraju meča, definitivno može biti i bolje.

No, Ivo je radio jako dobar posao i poslije prvog i poslije drugog servisa, sa sveukupno samo 10 izgubljenih poena u svojim servis-gemovima i oba tie-breaka. Završio je s 18 asova.

U drugom kolu Karlovića očekuje bolji iz dvoboja Ivana Dodiga i Nijemca Benjamina Beckera.

- Iskreno više bih volio Beckera jer protiv njega imam pozitivan skor, a protiv Dodiga baš i ne. No, ipak ću navijati za Ivana, pa neka bude hrvatski derbi, izjavio je Karlović.

Dimitrov (22) nije bio posebno razočaran porazom u Zagrebu, a tješi ga i činjenica da je izgubio od jednog od najboljih prijatelja na Touru.  Mladi Bugarin je trenutno medijima puno zanimljiviji po vezi s Marijom Šarapovom nego po tenisu. Svakako protiv Karlovića nije opravdao nadimak Baby Federer.

Od turnira su se nakon prvoga kola oprostili Nikola Mektić, Mate Pavić i Filip Veger. Od Mektića je bolji bio Nizozemac Igor Sijsling sa 6:4 i 6:2 nakon sat vremena igre.  Mate Pavić poražen je od Nijemca Philippa Petzschnera 5:7, 2:6. Mladi 19-godišnji Splićanin imao je u prvom setu vodstvo 5:3, međutim nije uspio osvojiti set protiv 122. tenisača svijeta.

Pavić je do sada u karijeri dva puta prošao prvo kolo na ATP turnirima - prošle godine u Umagu gdje je pobijedio Španjolca Juana Carlosa Ferrera te u nizozemskom s-Hertogenboschu gdje bio bolji od Nizozemca Robina Haasea. 

A nakon Mektića i Pavića i treći hrvatski predstavnik je poražen u prvom kolu. Filip Veger, 18-godišnji hrvatski tenisač i 836. igrač na ATP ljestvici, izgubio je od Čeha Lukasa Rosola 2:6, 4:6. Veger je plasman na PBZ Zagreb Indoorsu izborio kroz kvalifikacije, no nažalost u dvoboju protiv 70. tenisača svijeta nije imao previše izgleda. Rosol je do pobjede došao za 60 minuta igre iskoristivši tri od 11 "break lopti".

U srijedu u 18 sati Ivan Dodig igra dvoboj prvog kola protiv Benjamina Beckera, a Antonio Veić se sastaje s Nizozemcem Robinom Haaseom. Marin Čilić je kao prvi nositelj slobodan u 1. kolu i prvi dvoboj imat će u četvrtak protiv 60 igrača svijeta Slovenca Grege Žemlje, koji je u prvom kolu sa 6:7(5), 7:6(4) i 6:2 nadjačao Iliju Bozoljca, kvalifikanta iz Srbije. Čilić i Žemlja dosad se nisu susretali.

 

PBZ Zagreb Indoors, 1 kolo: Žemlja (Slovenija) - Bozoljac (Srbija, Q) 6:7(5), 7:6(4), 6:2, Kavčič (Slovenija) - Bedene (Slovenija) 6:7(5), 6:3, 6:3, Karlović (Hrvatska) - Dimitrov (Bugarska, 7) 7:6(3), 7:6(3), (WC) Pavić (Hrvatska) - (Q) Phillip Petzschner (Njemačka) 5:7, 2:6, Kližan (Slovačka) - Viola (Italija), 4:6, 7:6 (6), 6:1, DevVarman (Indija) - Berrer (Njemačka) 0:6, 7:6 (6), 4:1-predaja Berrera, Sijsling (Nizozemska) - Mektić (Hrvatska)6:4, 6:2, Rosol (Češka) - Veger (Hrvatska) 6:2, 6:4.