Zlatko Dalić: Ovo je treći najbolji rezultat u povijesti, ali možemo napraviti nešto više!

Utorak, 06. prosinca 2022. 09:56 Napisao/la  SC

Fascinantan je podatak da smo u 11 utakmica SP-a izgubili jedino finale protiv Francuske, mogu biti samo ponosan na to, rekao je Dalić

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

Zlatko Dalić obratio se javnosti dan nakon što se Hrvatska plasirala u četvrtfinale u kojemu će u petak (16) igrati protiv Brazila:

- Brazil je najmoćnija i najbolja reprezentacija na turniru. Kad pogledate igrače, širinu i kvalitetu, to je zastrašujuće. Pred nama je velik ispit, momčad koja se nadigrava i koja ima toliko dobrih igrača, trebat ćemo dobro krenuti u utakmicu. Nemamo se čega bojati, moramo ući s puno vjere i samopouzdanja i tražiti priliku. Želimo uživati, igramo protiv Brazila na Svjetskom prvenstvu, ali naravno, nećemo se predati, pokušat ćemo se odmoriti i pripremiti, dati maksimum. Brazil je favorit, imaju samopouzdanje i sjajnu atmosferu, vrhunske igrače. Vratio se Neymar, ali vjerujem da im se možemo suprotstaviti. Ići u neko veliko nadigravanje s njima nije pametno, kao ni dati im puno prostora. Napravit ćemo analizu, šanse nisu baš 50-50, ali nismo autsajderi, kaže Dalić.

Utakmica protiv Japana ostavila je traga:

- Nisam gledao utakmicu Hrvatske i Japana ponovno, nisam stigao. Ne treba posebna analiza, igrali smo dobro, onako kako smo trebali. Prvo poluvrijeme smo nametnuli svoj stil igre prvih pola sata, a onda smo ušli u nepotrebnu nervozu s par grešaka. U zadnje vrijeme smo pokazali karakter i mentalitet. Uvijek nam je možda falio taj mentalitet da se vraćamo kad gubimo, zadnjih nekoliko godina uvijek se vraćamo, nismo odustajali i pokazali smo velik karakter i energiju. To je odlika zajedništva i povjerenja među igračima, imamo isti cilj, napraviti nešto za našu domovinu. Igrati za klubove pitanje je ugovora i prestiža, ali igrati za reprezentaciju pitanje je emocija i ponosa. Protiv Engleske prije četiri godine pokazali smo i kvalitetu i karakter, protiv Japana je to bilo isto. Možda nije bila ta kvaliteta, ali je bila velika energija. Fascinantan je podatak da smo u 11 utakmica SP-a izgubili jedino finale protiv Francuske. To pokazuje ono što mi radimo, mogu biti samo ponosan na to, rekao je Dalić.

Tijekom Japana zaredale su izmjene, među prvima su izašli Modrić i Kovačić, Budimir je ušao i izašao:

- Sve je kako treba, na klupi smo komunicirali, vidjeli smo gdje utakmica ide. Tražili smo pametna rješenja, trebali smo čuvati energiju. Luka i Kova su se potrošili, kao i Perišić, vjerovali smo igračima na klupi, dobili su priliku i na penalima. Budimir je ušao nakon Petkovića, trebala nam je skok igra, igrao je dobro, nisam ga zamijenio jer je bio loš, htjeli smo probati s Livajom. Sve što smo napravili bilo je dobro. Istrčali smo ponovno više kilometara nego suparnik, moćni smo i snažni. Tu je 18 novih igrača u odnosu na Rusiju, potpuno nova generacija hrvatskog nogometa. Nije zahvalno uspoređivati generacije, ali vrijeme ovih igrača tek dolazi. Protiv Japana je to bio dobar poticaj za njih, svi dobro rade i svi su maksimalno u treningu, zaslužuju šansu. Imaju priliku još nešto napraviti, već sad su ušli u povijest, ovo je treći najbolji rezultat u povijesti, ali još smo u igri i možemo napraviti nešto više. Dečki su ovo zaslužili, ako pogledate 2018. i gdje su igrali naši igrači, Barcelona, Inter, Real, Juventus, sada imamo šest igrača iz hrvatske lige, zato im skidam kapu jer su ušli među osam na svijetu, rekao je Dalić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.