BRAZIL ELIMINIRAN

Hrvatska ostvarila plasman u polufinale

Petak, 09. prosinca 2022. 18:50 Napisao/la  SC

Hrvatska pobijedila Brazil nakon jedanaesteraca

Hrvatska ostvarila plasman u  polufinale

Hrvatska je ostvarila jednu od najvećih pobjeda u povijesti hrvatskog nogometa, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva eliminirala je Brazil nakon boljega izvođenja jedanaesteraca.

U prvom dijelu hrvatska reprezentacija predvođena čuvenom trojkom u sredini terena (Modrić, Kovačić, Brozović) odigrala je ponabolje poluvrijeme na prvenstvu.

Suvereno je hrvatska momčad kontrolirala utakmicu kroz posjed lopte, lakoćom je izlazila iz svoje trećine pod pritiskom, ništa Brazilci nisu mogli učiniti visokim presingom.

U 13. minuti Pašalić je prizmeno ubacio zdesna, Perišić nije dobro zahvatio loptu u izglednoj poziciji za udarac sa 7 metara.

Bila je to najbolja prilika na objema stranama u prvom dijelu, Brazilci su samo jednom ozbiljno zaprijetili: Vinicius je u 20. minuti ušao u sredinu, Gvardiol je pravodobno ušao u udarac u otvorenoj poziciji s ruba kaznenog prostora.

Obojica vratara bili su besposleni do odmora, u drugom dijelu igralo se drugačije.

U 47. minuti Gvardiol je nekontrolirano skrenuo loptu, Livaković je bio spreman.

Hrvatski vratar odmah na početku drugoga dijela dobio je prvi impuls, moglo se očekivati da će Livaković postati izložen u utakmici protiv Brazila.

Obranio je Livaković nekoliko dosta teških udaraca iako treba istaknuti da mu je postavljena hrvatska obrana znatno olakšala posao u kontroli slobodnih prostora.

Počele su se otvarati pukotine na desnoj strani hrvatske obrane, otvorio se prostor između Lovrena i Juranovića kojega cijelo drugo poluvrijeme nije imao tko zatvoriti, zaredali su okomiti ulasci brazilskih igrača po lijevoj strani njihova napada.

U 55. minuti Neymar je izašao iskosa slijeva, Livaković je pravodobno ušao u udarac.

U 66. minuti Livaković je najbolje reagirao u najtežoj situaciji do tada, ovaj put pravodobno je ušao u udarac Paqueti, koji se neočekivano stvorio pred njim.

U 76. minuti opet je hitri Neymar pobjegao lijevom stranom i utrčao u kazneni prostor, opet je Livaković pravodobno izašao i zatvorio prilaze.

U 80. minuti Livaković je uspio obraniti Paquetin udarac čime je osujećena zadnja izravna opasnost prije produžetaka.

U drugom dijelu utakmice ponovo su na vidjelo izašle očigledne slabosti u napadačkom dijelu u igri na širokom prostoru.

Kada Perišić ne igra na visokoj razini, nema hrvatska momčad napadača koji može dobivati duele s fizički snažnim brazilskim braničima, Petkovićev ulazak još je više usporio napad.

U 103. minuti Petković je malonogometnim potezom prošao dvojicu Brazilaca na lijevoj strani, stvorio je višak i pravodobno gurnuo loptu Brozoviću, koji ostao u otvorenoj poziciji za udarac s 15 metara zdesna.

Hrvatska nije iskoristila prvu veliku priliku nakon 13. minute, kazna je stigla u prvoj minuti nadoknade.

Neymar je izveo malu tehničku bravuru na postavljenu hrvatsku obranu, izmijenio je loptu s Paquetom nakon čega je ispao Gvardiol čime su Brazilci obavili najteži dio posla.

Utrčao je Neymar okomito u kazneni prostori ispred Sose, zaobišao Livakovića i postao strijelac - 0:1.

Promijenio se odnos snaga u drugom produžetku, opet je ova momčad pokazala karakter pobjednika, osvježio je Dalić momčad s nekoliko izmjena, preuzela je hrvatska reprezentacija inicijativu i kroz posjed lopte počela stvarati pritisak.

Čim se igra na postavljenu obranu, hrvatski napad dobiva drugačije konture, Petković je djelatno pokazao da drugačije izgleda na malom prostoru.

U 117. minuti Oršić je brzonogo ušao slijeva, odigrao je u sredinu, Petković se otvorio za udarac s 14 metara po kojemu je lopta okrznula Marquinosa i završila u mreži - 1:1.

Do kraja utakmice Livaković (122) je obranio Casemirov udarac iskosa u gužvi nakon ubačaja iz kuta.

HRVATSKA: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (110 Budimir), Modrić, Brozović (114 Oršić), Kovačić (106 Majer), Pašalić (72 Vlašić), Perišić, Kramarić (72 Petković)

BRAZIL: Alisson, Militao (106 Alex Sandro), Marquinos, T. Silva, Danilo, Paqueta (106 Fred), Casemiro, Raphinha (56 Antony), Neymar, Vinicius (64 Rodrygo), Richarlison (84 Pedro)

Utakmica četvrtfinala: Hrvatska - Brazil, 5:3, nakon izvođenja jedanaestaraca 1:1 (Petković 117/Meymar 105+1)

Jedanaesterci: Vlašić 1:0, Rodrygo - Livaković brani, Majer 2:0, Casemiro 2:1, Modrić 3:1, Pedro 3:2, Oršić 4:2, Marquinos - vratnica

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.