Dominik Livaković obranio tri jedanaesterca protiv Japana

Ponedjeljak, 05. prosinca 2022. 18:47 Napisao/la  SC

Dalića na kraju očito nije zanimalo tko će izvoditi jedanaesterce, važnije je bilo doći u priliku izvoditi jedanaesterce

Dominik Livaković
Dominik Livaković

Hrvatska se plasirala u četvrtfinale nakon boljega izvođenja jedanaesteraca od Japana, Dominik Livaković obranio je tri udarca s bijele točke i postao nacionalni junak barem na jedan dan.

Hrvatska je do odmora igrala atipično bojažljivo, a kada se tako igra broj tehničkih pogrešaka raste iz minute u minutu.

Neshvatljive su bile reakcije najboljih igrača u posjedu loptu, potpuno su zakazala trojica glasovitih hrvatskih veznjaka u središnjici, toliko sudržanosti i opreza odavno nije viđeno u jednoj utakmici hrvatske reprezentacije.

Koliko su noge bile sputane najbolje se vidjelo u reakcijama dvojice napadača.

Prvo je Perišić (7) oteo loptu na lijevom boku i nepotrebno odugovlačio sa završnim potezom u vrlo izglednoj poziciji za Kramarića, a onda je slično učinio Petković (26) nakon sjajnog Gvardiolova dubinskog odigravanja kroz tri linije.

Petković jednostavno nije pravodobno odigrao Kramariću!

Japanci su bolje djelovali u posjedu lopte, što se nije očekivalo, nekoliko su puta brzo i okomito ušli u završnici.

Da će biti problema u prekidima vidjelo se već u 3. minuti, kada je Taniguchi glavom mogao postati strijelac pokraj visokih hrvatskih braniča.

Najbolju priliku Japanci su stvorili u 41. minuti, kada je na lijevoj strani kaznenoga prostora ispala hrvatska obrana, Kamada se na kraju "lažnjakom" otvorio za čistu poziciju, udarac nije bio precizan.

U 43. minuti nakon ubačaja zdesna na postavljenu hrvatsku obranu uslijedilo je nekoliko loših reakcija, lopta se na kraju odbila Maedi, koji je iz blizine pogodio mrežu - 1:0.

U drugom dijelu hrvatski su igrači malo podignuli intezitet u duelima čime su brze reakcije japanskih igrača ipak malo usporene, dovoljno da protok lopte postane nešto okomitiji te da igra s isturenom špicom počne dobivati kakav-takav smisao kao u 51. minuti, kada je očigledno povučeni Petković pao u kaznenom prostoru nedovoljno uvjerljivo da bi se uključio VAR.

U 55. minuti priključio se zdesna Lovren, koji je precizno ubacio s poludistance, Perišić je loptu dočekao na glavu i pogodio malu mrežicu na lijevoj Gondinoj strani - 1:1.

Nakon što se Hrvatska vratila u utakmicu malo se toga sadržajno događalo do produžetaka!

Nisu trojica hrvatskih veznjaka (Modrić, Kovačić, Brozović) uspjeli uspostaviti karakterističan protok lopte pod stalnim pritiskom, hrvatska momčad u drugom dijelu nije ni jednom osmišljeno ušla u završnicu.

Dobro je što je na drugoj strani čvšće izgledao hrvatski središnji blok, pa ni Japanci u drugom dijelu nisu djelovali opasno kao  do odmora.

U 57. minuti Gonda je udarcem s 25 metara iznudio dobru Livakovićevu reakciju, slično je učinio Modrić (63) vrataru japanske reprezentacije.

U 66. minuti Budimir se iznenada našao u velikoj prilici, nije točno zahvatio glavom loptu koja mu se slučajno odbila nakon Perišićeva ubačaja slijeva.

U 80. minuti Tomiyasu se uspio otvoriti na lijevoj strani kaznenog prostora, ostao je iskosa sam ispred Livakovića, kada je odlučio napamet odigrati u sredinu.

U 98. minuti Dalić je iz igre izvukao Modrića i Kovačića, u središnjicu su ušli Majer i Vlašić, uočljivo je pao ritam trke u produžecima, pale su tenzije na terenu i na tribinama.

U 105. minuti Japanci su brzo izašli iz svoje trećine, Mitoma je dotrčao do ruba kaznenog prostora i loptu snažno poslao ravno u Livakovića.

Bila je to jedina prijetnja na objema stranama u prvom produžetku.

U drugom produžetku izašli su Perišić i Budimir, koji je odigrao manje od sat vremena, ušli su Oršić i Livaja.

Dalića očito nije zanimalo tko će izvoditi jedanaesterce, važnije je bilo doći u priliku izvoditi jedanaesterce.

U drugom produžetku obje su momčadi oprezno privele utakmicu kraju.

HRVATSKA: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić, Modrić (98 Majer), Brozović, Kovačić (98 Vlašić), Kramarić (68 Pašalić), Perišić (106 Oršić), Petković (62 Budimir, 106 Livaja)

JAPAN: Gonda, Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi, J. Ito, Endo, Morita (106 Tanaka), Nagatomo (64 Asano), Doan (87 Minamino), Maeda (64 Mitoma), Kamada (75 Sakai)

Utakmica osmine finala: Japan - Hrvatska 1:3, nakon izvođenja jedanaesteraca (1:1) (Perišić 55/Maeda 43)

Jedanaesterci: Minamino - Livaković brani, Vlašić - 0:1, Mitoma - Livaković brani, Brozović - 0:2, Asano - 1:2, Livaja - vratnica, Yoshida - Livaković brani, Pašalić - 1:3

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.