SP RUKOMET 2025

Pet gradova će biti domaćini

Petak, 28. veljače 2020. 13:52 Napisao  I. V.

Sudjeluju 32 reprezentacije svijeta

Pet gradova će biti domaćini
Foto: HRS

Upravni odbor Svjetske rukometne federacije (IHF) prihvatio je kandidaturu Hrvatske, Danske i Norveške kojima je dodijelio organizaciju Svjetskog muškog rukometnog prvenstva 2025. godine.

Nakon srebra seniora na nedavnom Europskom prvenstvu, bronce mlađih kadeta na Mediteranskom prvenstvu u Ateni, ovo je još jedna sjajna i velika vijest za hrvatski rukomet na početku ove godine.

Svih 19 članova Izvršnog odbora jednoglasno je na sastanku u Kairu podržalo kandidaturu ove tri teritorijalno naizgled male, ali rukometno velike zemlje.

U 15-tak minuta, koliko je trajala službena prezentacija, pokazana su dva kratka filma – jedan koji nosi naslov Inspired by handball, s osnovnom porukom vratimo djecu u dvorane, pomozimo im da se maknu od mobitela, play stationa, televizije u ovoj digitalnoj eri i dajmo im priliku da se bave sportom, odnosno rukometom.

Drugi film je pak otkrio ljepote tri zemlje domaćina, gradove i dvorane u kojima će se igrati, raspored natjecanja, ali i sve druge aspekte toga logistički vrlo zahtjevnog natjecanja.

Zagreb, Split, Varaždin, Poreč i Dubrovnik s jedne strane, Kopenhagen i Herning, s druge te Trondheim, Stavanger ili Dramen, odnosno Oslo s treće strane bit će domaćini toga natjecanja.

S 14 medalja s velikih natjecanja i domaćinstvom Svjetskog prvenstva 2003. godine za žene, te 2009. godine za muškarce, Hrvatska je već bila promotor i nositelj ideje o zajedničkoj kandidaturi.

Danska kao aktualni svjetski i olimpijski pobjednik, treći put u svojoj povijesti (1978., 2019., 2025.) bit će domaćin te najveće rukometne smotre.

Norveška će pak kao dvostruki svjetski doprvak na dva posljednja Svjetska prvenstva te brončana s nedavne europske smotre, prvi put ugostiti najbolje svjetske rukometaše za nešto manje od pet godina.

Na prvenstvu će sudjelovati 32 reprezentacije, a prema planu organizacije samog natjecanja, četiri skupine prednatjecanja održavale bi se u Hrvatskoj, a po dvije u Danskoj i Norveškoj.

U drugom krugu natjecanja postoje četiri glavne skupine te President Kup.

Hrvatska je i tu prošla najbolje jer je dobila dvije glavne skupine i President Kup, a Danska i Norveška po jednu.

Slijedom toga, dva četvrtfinala i jedno polufinale igrali bi se u našoj zemlji, nadajmo se s Hrvatskom u glavnoj ulozi.

Ostale dvije četvrtzavršnice i jedno polufinale pripadaju Danskoj (jedno četvrtfinale) odnosno ostatak Norveškoj. Grad Oslo bio bi domaćin finalnog vikenda.

Hrvatsku delegaciju na predstavljanju kandidature, činili su predsjednik Tomislav Grahovac, glavni tajnik Damir Poljak i direktor marketinga Silvijo Njirić.

Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza:

- Jako smo sretni što smo dobili ovo prvenstvo. To je prvi put u povijesti da ga zajednički organiziraju tri zemlje. Svaka zemlja, osim što je jaka rukometna nacija, ima i iznimno veliko iskustvo u organizaciji najvećih natjecanja. Ne sumnjam da će Hrvatska ponovno biti sjajan domaćin kao što je to bilo 2003. i 2009. godine kada smo organizirali najprije žensko, a zatim i muško prvenstvo. Misao vodilja, koju smo ponudili i promovirali tijekom kampanje, je vratiti djecu u dvorane, omogućiti im da se bave sportom, a posebno rukometom. IHF je to prepoznao i odao nam priznanje za tu ideju. Mi ćemo na tome raditi jako puno sljedećih godina, kaže Grahovac.