Zlatan Saračević: Švedska je bolja od Islanda, rastemo kroz utakmice

Ponedjeljak, 15. siječnja 2018. 14:22 Napisao/la  Ivan Jelić

Jednostavnije je igrati uz Karačića i Cindrića pored sebe. Okomiti su na gol pa se obrana mora spustiti, što otvara prostor nama šuterima. Krasi nas ta širina, kaže Marko Mamić

Marko Mamić, Zlatko Saračević i Igor Karačić
Marko Mamić, Zlatko Saračević i Igor Karačić Foto: www.hrs.hr

 Dan poslije druge pobjede na Euru protiv Islanda, a uoči sutrašnjeg zadnjeg ogleda u skupini protiv Švedske, pred novinare su u splitski hotel Park na press konferenciju došli pomoćni trener hrvatske reprezentacije Zlatko Saračević te igrači Igor Karačić i Marko Mamić.

- Već smo sklonili ove dvije utakmice iz glave. Švedska je bitna utakmica jer želimo u Zagreb s četiri boda. Moramo nastaviti kao do sada. Hvala publici za sve što je do sada napravila i neka to bude još žešće. Znali smo da će nam biti sve teže kako turnir odmiče. Iako je Švedska izgubila od Islanda, bolja je od njega. Neće nam biti lako, ali cilj se zna. Moramo s četiri boda u Zagreb, rekao je u uvodu Saračević.

Zbog čega mislite da je Švedska bolja od Islanda?

- Na osnovu onoga što su pokazivali lani na Svjetskom prvenstvu kad su igrali možda i najljepši rukomet. Ispali su tijesno od domaćina Francuza. Loše su ušli protiv Islanda, fulali su desetak zicera, ali igraju dobro. Jaki su u tranziciji, ali i na svim napadačkim pozicijama. Raznovrsni su, no imaju i mana koje ćemo pokušati iskoristiti.

Koliko Hrvatska još može bolje?

- Naravno da može, u svim segmentima. Obrana 6-0 nije bila na nivou, mora biti bolja i agresivnija. U napadu izgledamo OK, ali i tu može bolje. Važno je da imamo širinu. Imamo spremne tri obrane i 21 igrača na raspolaganju. Mi smo tim, uvijek će netko drugi iskočiti.

Koliko razgovarate i savjetujete Stepančića koji igra na vašoj poziciji?

- Razgovaramo sa svima. Istina, s Lukom imam osobni odnos, ali ništa posebno u odnosu na ostale igrače. Znam što je moja uloga, da pomognem koliko mogu. Svaki kotačić je bitan. Luka igra dobro i ne samo on. Protiv Islanda su igrala tri ljevaka i sva tri bila su odlična.

Veseli da nema značajnih oscilacija u igri?

- Rastemo kroz utakmice, to je činjenica. Ali nećemo se ovako „šetati“ do kraja, koliko god bih to volio. Bit će i težih trenutaka. Nekad nam možda neće ići sve idealno pa ćemo morati biti strpljivi.

Razmišljate li o još jednoj zamjeni u prvom krugu?

- Lino uvijek razmišlja o tome. To njega pitajte, odgovorio je Saračević uz osmijeh.

Pohvalio je i publiku.

- Mislio sam da je atmosfera protiv Srbije bila vrh, ali ono protiv Islanda je izgledalo tri puta jače. To treba doživjeti. Sutra samo može biti još žešće. Vidiš na igračima kad uđu u dvoranu da ih to nosi.

Igor Karačić odlično je odradio drugi susret protiv Islanda u kojem se od njega tražilo još više s obzirom na izostanak Domagoja Duvnjaka.

- Imamo veliki roster i mnoge druge važne igrače na vanjskim pozicijama, šutere. To se jučer i pokazalo. Naš izbornik ima dosta toga za pokazati na ovom prvenstvu. Igra s dva brza igrača nije jedina naša varijanta.

Slijedi Švedska?

- Švedsku sam vidio među glavnim kandidatima za osvajanje medalje. Volim njihovu igru, s brzim kontrama i dobrom obranom. Iznenadili su me protiv Islanda, ali vidjeli smo zašto. Islanđani su igrali sjajno. Srbija je bila najteža utakmica jer je bio golemi pritisak, ali igrački Švedska će nam biti najzahtjevniji suparnik.

Dodao je da nije isto igrati za klub i za reprezentaciju.

- Kad igrate za svoju zemlju veća je odgovornost i trebalo mi je vremena da se to posloži. Svi smo dobili važniju ulogu, nema izvlačenja i moramo dati maksimum, pogotovo kad nema Duvnjaka. Nitko tu nije slučajno. U reprezentaciji vlada pozitivna atmosfera, svi su slobodniji i daju maksimum, kao u klubovima. Za to su sve zaslužni izbornik Červar i njegov stožer.

Marko Mamić je također sjajno odradio rolu protiv Islanda zabivši četiri pogotka u drugom poluvremenu.

- Kad me trener stavi, samo mi je na pameti dati sve od sebe. Ne razmišljam o tome koliku ću minutažu dobiti. Atmosfera je sjajna. Publika razumije rukomet i nadam se da će nam i sutra dati krila.

Nije vam lako čekati priliku s klupe?

- Nije, svi želimo igrati, ali gleda se dobrobit tima i onda ti ništa nije teško. A kad dobiješ priliku, moraš je opravdati.

Šveđani?

- Možda nam sada izgleda nakon ove dvije pobjede da će biti jednostavno, ali bit će i duplo teže.

U Poljskoj (Kielce) si više igrao obranu nego napad, to je bila bojazan uoči Eura?

- Novi klub, nove promjene. Ne bih sad o tome. Ja sam uvijek spreman.

Dodao je:

- Jednostavnije je igrati uz Karačića i Cindrića pored sebe. Okomiti su na gol pa se obrana mora spustiti, što otvara prostor nama šuterima. Krasi nas ta širina.

Dolaze li vaša obitelj iz Garešnice i prijatelji na utakmicu?

- Došao mi je bratić s prijateljima. U Zagrebu će doći svi ostali.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.