VEDRAN ZRNIĆ TVRDI

Kakva nam je država, takav nam je rukomet!

Nedjelja, 24. siječnja 2016. 10:19 Napisao/la  SC

Kad smo bili prvaci svijeta u Portugalu, gotovo je cijela reprezentacija igrala domaću ligu, kaže Zrnić

Vedran Zrnić, stručni komentator Indexa, iznio je nekoliko zanimljivih teza o stanju u hrvatskom rukometu. U tome kontekstu poraz od Francuske samo je posljedica općeg stanja u sportu:

- Premda smo gotovo sigurno ispali, iako nećemo u polufinale, ovaj turnir za nas nije još gotov. Čekaju nas još Poljaci i bit će to sjajan test da momci vide na čemu su, koliko mogu u dvobojima s momčadima iz rukometnog vrha. Ovaj Euro moramo iskoristiti kao platformu za stjecanje iskustva. Budućnost imamo, nije to nikakva floskula, samo moramo pronaći put i smisleni način za razvitak hrvatskog rukometa. Jer stanje u kojem danas hrvatski rukomet egzistira porazno je i lako se može dogoditi da ova talentirana generacija propadne.

Nemamo nikakvu suvislu strategiju što napraviti i kako to napraviti. Pogledajte nam domaću ligu. Umjesto da vratimo značaj i ugled, nekadašnjim vrhunskim, a sad ugaslim centrima hrvatskog rukometa, pa da svi skupa radimo za dobrobit istoga, kod nas vlada čista centralizacija. Bjelovar je bio prvak Europe, Metković je dvije godine zaredom igrao finale Kupa EHF-a (jednom osvojio op.a) i davao je pola reprezentacije, bili su tu jaki Zamet, Split, Karlovac, Varaždin, Kutina. Gdje su sad ti klubovi?

Kad smo bili prvaci svijeta u Portugalu, gotovo je cijela reprezentacija igrala domaću ligu. Danas sve se vrti oko Zagreba. Jedina pozitivna priča hrvatskog klupskog rukometa je obitelj Ergović, koja iz čiste ljubavi prema rukometu i entuzijazma drži NEXE na životu. Ostalo je sve pogašeno. Kako će klinac, koji studira, igrati za maksimalno 1000 kuna mjesečno? Može on biti ne znam kakav talent, ali radije će ostaviti loptu i zaposliti se u nekom kafiću kako bi preživio. Rukomet je kod nas radnički sport, a dobro znamo kako radnici u Hrvatskoj žive.

Za iznimne igrače poput Stepančića ili Duvnjaka nema straha, oni će pronaći svoj kruh, no boli me kad vidim da jako dobri mladi hrvatski rukometaši sa 16, 17 godina odlaze od kuće i doslovce za burek igraju po nekim opskurnim mađarskim klubovima jer u Hrvatskoj nemaju gdje. Kakva nam je država, takav nam je i rukomet. Kad vidim kakvo stanje vlada u hrvatskom sportu, kolika količina crnila i apatije, drago mi je da završavam karijeru, napisao je Zrnić za Index.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.