Valter Matošević: Čini se da Alilović nije toliko psihički jak, Pešić u kontinuitetu brani dobro

Utorak, 16. siječnja 2018. 18:27 Napisao  I. V.

Mirko je imao odličnu sezonu u Vespremu, ali u reprezentaciji je očito puno veći pritisak. Izgleda kao da se ne može nositi s time, kaže bivši član stručnog stožera

Valter Matošević
Valter Matošević

Valter Matošević jedan od najboljih rukometnih vratara svih vremena.

Dvostruki olimpijski pobjednik i svjetski prvak bogato iskustvo i znanje prenosio je na trojicu današnjih vratara hrvatske reprezentacije kao član stručnog stožera Slavka Goluže.

Matošević dobro poznaje Mirka Alilovića, a posebice dobro poznaje bivše vratare Zameta Ivana Stevanovića i Ivana Pešića.

Lino Červar iznenadio je odukom da prije utakmice mprotiv Švedske otpiše Mirka Alilovića, koji je branio cijelu utakmicu protiv Srbije i prvo poluvrijeme utakmice protiv Islanda.

Istina da Alilović protiv Islanda praktično ništa nije obranio, ali ni obrana 6-0 nije baš funkcionirala najbolje:

- Mirko je imao odličnu sezonu u Vespremu, ali u reprezentaciji je očito puno veći pritisak. Izgleda kao da se ne može nositi s time, čini se da psihički nije toliko jak iako je pravi profesionalac i voli raditi. Ipak je ovo reprezentacija, ovdje su pritisci drugačiji, posebice zbog toga što Hrvatska ima velike ambicije i nema pravo na kiks. Stevanović i Pešić su također fenomenalni vratari, obojica su imali sjajne sezone. Stevanović u Kadetten Schaffhausenu, Pešić brani u Ligi prvaka za Meshkov Brest...

Je li vas Červar iznenadio pozivom Aliloviću, koji se već oprostio od reprezentacije?

- Ne mogu to komentirati. Mislim da je u ovom trenutku najvažnije Mirka vratiti i psihički dignuti, a Pešić je protiv Crne Gore pokazao da je u odličnoj formi, u kontinuitetu brani jako dobro u reprezentaciji, tako da je on normalan odabir.

Srbija i Island su apsolvirani, ostaje još Švedska?

- Igrali smo dvije različite utakmice, Island je brz u tranziciji, isto se očekuje od Švedske koja je možda malo kvalitetnija. Najviše smo se pribojavali da će nas Island pretrčati, a dogodilo se suprotno. Mi smo njih pretrčali, odigrali smo fenomenalnu utakmicu, obrana 5-1 je jako dobro funkcionirala. Sve to će trebati ponoviti protiv Švedske. Treba biti strpljiv u napadu, tehničke pogreške treba svesti na minimu, jer su Šveđani jači od Islanda. Moramo spriječiti njihovo glavno oružje, a to je brza tranzicija. Naravno da moramo igrati agresivnu obranu.

Dinamiku igre u napadu daju izuzetno pokretljivi, brzi Karačić i Cindrić što je nova kvaliteta hrvatskog rukometa?

- Hrvatska ima takvu širinu da se u utakmici protiv Islanda nije osjetio izostanak Domagoja Duvnjaka, koji je lider ove momčadi. Dobro su ga zamijenili Karačić i Cindrić, vjerujem da će tako nastaviti dalje, a kada se Duvnjak vrati, bit će druga priča. Iznenadio me Buntić koji je odigrao odlično i Mamić koji će nam itekako trebati. Igra u dva pravca, pun je samopouzdanja, mogao bi dobiti puno više prostora u igri. Radi se o vrlo kvalitetnom igraču.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.