Valter Matošević: Bilo bi lijepo u Poljskoj uzeti medalju, ali i druge će se nešto pitati

Subota, 02. siječnja 2016. 14:25 Napisao  Patrik Mršnik

Da smo ovog ljeta bili najveći optimisti, nismo se mogli nadati ovakvom uspjehu. Ipak, cilj je Zameta i dalje samo jedan, a to je osiguravanje ostanka u ligi, kaže Matošević

Ispred hrvatske muške rukometne reprezentacije je mjesec prepun natjecateljskih obveza i uzbuđenja, kao što je to uostalom i svaki siječanj. Jedne godine europsko, druge godine svjetsko prvenstvo - red je tako ponovo došao na smotru najboljih reprezentacija starog kontinenta, koje će se od 15. do 31. siječnja sukobiti na parketima diljem Poljske. Za izabranike Željka Babića poprište prvih triju utakmica je Spodek Arena u Katowicama gdje će se Hrvatska sučeliti s Bjelorusijom, Norveškom i Islandom. S prvim danom nove godine započela je druga faza priprema za EP.

- Zasada sve ide odlično, imamo zdrav kadar kojeg ne muče problemi s ozljedama u velikoj mjeri. U ponedjeljak i utorak nas očekuju dvije međusobne utakmice, a dvije prave provjere imamo 8. i 9. siječnja u dvomeču protiv Slovenije, prvo u Ivanić-Gradu, a onda u Kopru, kaže Valter Matošević, čovjek zadužen za rad s vratarima, nekoć i sam olimpijski pobjednik, odnosno svjetski prvak.

U Poljskoj će igrati još pomlađenija hrvatska vrsta. Trebao bi biti spreman Ivan Čupić, pozvane su i jake regionalne snage (Stevanović, Kozina), u naponu snage su Duvnjak, Kopljar i Štrlek, a posao polako preuzimaju mladi Ivić, Pavlović, Šebetić...

- Odluka je izbornika kojih će šesnaest igrača biti u zapisniku. Što se Čupića tiče on je maksimalno motiviran, a želja je bila da u Poljsku idu samo sto posto zdravi i spremni igrači budući nas u petnaest dana očekuje osam zahtjevnih utakmica. Igrači u najboljim europskim klubovima na prvenstvo dolaze praktički bez odmora. Vori je primjerice odigrao dobru sezonu u PSG-u, ali se izbornik Babić odlučio za druge opcije, kaže Matošević.

Ključno je u 2016. godini izboriti nastup na Olimpijskim igrama. Zasad su to uspjele samo četiri reprezentacije. Brazil je mjesto osigurao domaćinstvom samih Igara, a unutra su svjetski prvaci Francuzi, momčad Argentine koja je lani u Torontu osvojila Pan-američke Igre te Katar koji je u studenom prošle godine na svom parketu osvojio azijske kvalifikacije.

Mjesta još ima za prvaka Europe i Afrike, a šest preostalih pozicija bit će popunjeno od 7. do 10. travnja na tri kvalifikacijska turnira. Cilj je jasan. Ili europskim naslovom stići do Rija, ili obilazno - kroz kvalifikacije.

- U Poljsku idemo igrati rukomet. Hoće li naša izvedba biti dovoljna za europsku krunu ili finale s Francuskom koje bi nam isto osiguralo nastup u Riju, ne znam. Ono što svakako želimo je osigurati domaćinstvo jednog od ta tri kvalifikacijska turnira kroz naš nastup na EP-u. Bilo bi lijepo kada bismo se okitili nekom medaljom u Poljskoj, ali i druge će se reprezentacije nešto pitati, veli Matošević.

Prema njegovim riječima, Francuzi igraju s rezervom na velikom natjecanju kada je olimpijska godina. U tom smislu lako bi se moglo dogoditi da se neka druga reprezentacija ovjenča naslovom prvaka Europe.

- Poljaci će pred svojom publikom sigurno biti reprezentacija koju treba svrstati u krug favorita. Svakako tu spadaju i Danci pa i Španjolci. Prvenstvo je dosta izjednačeno, igra se kvalitetan rukometu kojem bi nijanse mogle odlučivati, kaže Matošević.

Za kraj razgovora ostalo je sumirati proteklu polusezonu u redovima Zameta. Matošević u suradnji s Marinom Miškovićem opet radi dobar posao na klupi, šanse su velike za plaman u Ligu za prvaka nakon dvije sezone okončane na petoj poziciji.

- Da smo ovog ljeta bili najveći optimisti, nismo se mogli nadati ovakvom uspjehu. Ipak, naš je cilj i dalje samo jedan, a to je osiguravanje ostanka u ligi. Mi smo klub koji igra iz utakmice u utakmicu, klub koji se ne uznosi u pobjedi i ne unizuje u porazu. Moramo misliti na svaki sljedeći nastup, ali i na ostatak društva u ligi jer niti jedna utakmica nije lagana. Vidimo da se u svakom kolu dogodi barem jedno iznenađenje, na nama je da igramo što bolje. Naša će pobjeda biti još veća ako se uspijemo na kraju domognuti četvrtog mjesta. Svi smo, uključujući Marina Miškovića i Williamsa Černeku zajedno samnom i ostatkom kluba jako motivirani, želimo Zametu kao i uvijek sve najbolje, kaže Matošević.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.