SP-u u rukometu: Što slabije hrvatski rukometaši budu igrali u skupini, to će dalje dogurati!

Petak, 28. prosinca 2012. 12:45 Napisao  Milan Kosanović

Hrvatska na SP-u u Španjolskoj mora loviti prvo mjesto u skupini kako bi izbjegla Francuze u četvrtfinalu, da bi to ostvarili naši rukometaši će u posljednjem kolu skupine D morat pobijediti Španjolce usred Madrida

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u Karlovcu se priprema za Svjetsko prvenstvo što će se od 11. do 27. siječnja 2013. godine  održati u Španjolskoj. Najbolji hrvatski rukometaši smješteni su u skupinu D zajedno s domaćinom Španjolskom, neugodnom Mađarskom predvođenom Laszlom Nagyem te reprezentacijama koje kvalitetom objektivno nisu dorasle Hrvatskoj: Alžirom, Egiptom i Australijom.

Hrvatska će svoje utakmice zahvaljujući činjenici da se nalazi u istoj skupini s domaćinom igrati u španjolskoj prijestolnici, Madridu u dvorani Caja Magica. Pomlađena Hrvatska koja će nakon dugo vremena na jedno veliko natjecanje otputovati bez Ivana Balića nastup u Španjolskoj otvara 12. siječnja protiv Australije, dva dana kasnije na "meniju" je Alžir,  15. siječnja rukometaši će snage odmjeriti s Mađarskom potom dva dana kasnije s Egiptom, a šećer na kraju i utakmica koja će vrlo vjerojatno odlučivati o pobjedniku skupine bit će sraz s domaćinom Španjolskom 19. siječnja.

U osminu finala idu četiri najbolje rangirane reprezentacije iz svake skupine, Hrvatska se križa sa skupinom C koju čine Srbija, Slovenija, Poljska, Južna Koreja, Bjelorusija i Saudijska Arabija po sistemu prvi s četvrtim, drugi s trećim i obrnuto. U slučaju da Hrvatska osvoji drugo mjesto u skupini, što bi bilo realno i objektivno očekivati, onda bi vjerojatno igrala s jednom od susjednih zemalja Srbijom ili Slovenijom, no u tom slučaju u četvrtfinalu očekivao bi ih susret s pobjednikom utakmice između prve reprezentacije u skupini A što će gotovo sigurno biti Francuska i četvrte reprezentacije iz skupine B. Dakle, Hrvatska bi u tom slučaju već u četvrtfinalu bila prisiljena snage odmjeriti s Onestinim pulenima koji u Španjolskoj brane zlato iz Švedske.

Slavko Goluža tako se nalazi u velikim problemima, Hrvatska na SP-u u Španjolskoj mora loviti prvo mjesto u skupini kako bi izbjegla Francuze u četvrtfinalu, da bi to ostvarili Kauboji će u posljednjem kolu skupine D morat pobijediti Španjolce usred Madrida. Bio bi to idealan scenarij!

Jedan "slučajni" poraz protiv Mađara i očekivani protiv Španjolaca najboljim hrvatskim rukometašima u osmini finala ponovno bi donio susret sa Srbijom ili Slovenijom, no u četvrtfinalu Golužine izabranike čekali bi europski prvaci Danci. Paradoksalna činjenica u cijeloj priči jest da bi za Kauboje najbolje bilo da se u osminu finala plasiraju kao posljednja, četvrta reprezentacija u skupini D, što bi im omogućilo da izbjegnu super jake protivnike kao što su Francuska i Danska u četvrtfinalu, a kako naši rukometaši vole reći "u polufinalu je onda sve moguće". 

Zaključak bi dakle bio: što Hrvatska slabije bude igrala u skupini, to će dalje dogurati na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj! Slavko Goluža tako bi, ako bude kalkulirao, mogao daleko dogurati na SP-u bez obzira što u sastavu nema Ivana Balića. Ipak, ta kalkulacija uključivala bi poraz od neke od objektivno puno slabijih reprezentacija u skupini D, a za takav potez s obzirom na činjenicu koliko je javnost i mediji naoštreni na izbornika zbog nepozivanja ikone hrvatskog rukometa bila bi u najmanju ruku hrabar potez!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.