Uspjeh ili neuspjeh: Igor Vori na rubu plača, Slavko Goluža kaže da ne treba plakati

Ponedjeljak, 27. siječnja 2014. 08:58 Napisao/la  SC

U svakoj smo odlučujućoj utakmici imali nekoliko meč-lopti i nismo ih znali iskoristiti. A želiš li osvojiti medalju, onda takve stvari moraš iskoristiti, kaže Mirko Bašić

Četvrto mjesto na EP-u nikoga u našoj reprezentaciji nije obradovalo. Koliko god sami sebe tješili, hrvatski rukometaši iz Danske su se vratili kao gubitnici. Igor Vori nije ni pokušavao skrivati razočaranje, kapetan se skoro rasplakao:

- Svi znaju koliko sam želio to europsko zlato, no po pedeseti puta nisam uspio. Nema veze, uvjeren sam da ćete nas u i Kataru sljedeće godine na SP-u gledati u polufinalu, rekao je Vori jedva suzdržavajući suze.

Izbornik Slavko Goluža prvi put reprezentaciju nije odveo do postolja na velikim natjecanjima, Goluža ostaje na tri bronce u četiri pokušaja:

- Ponosan sam što smo se po četvrti put borili za postolje, ali ovog puta nije išlo. Da smo odigrali brže koju polukontru ili malo bolje stajali u obrani možda bi rezultat bio drugačiji. Ali, ne trebamo plakati, ostvarili smo velik rezultat. Španjolci su bili bolje raspoloženi. Mislim da je ključ bio kada smo dopustili da nam se na -1 odvoje na -4 i to do kraja nismo uspijevali stizati. Pokušali smo sve, stisnuli smo ih dobro, bio sam uvjeren da ćemo uspjeti, ali se to na kraju nije dogodilo. Prokockali smo previše dobrih prilika. Razlozi poraza su u obrani, napadali su nas s dva pivota, nismo to uspjeli spriječiti najbolje, no to smo očekivali. Ono što nismo smjeli dopustiti je da nas buše sa osam metara, jer nismo imali dovoljno agresivnosti u obrani. To smo mogli napraviti bolje, kaže Goluža.

Izvana se ponekad idi bolje nego iznutra, zanimljiva su viđenja ponudili velikani hrvatskog rukometa Zlatan Saračević i Mirko Bašić.

- Nevjerojatno je kako smo griješili u trenucima kad smo morali izjednačiti. Sve je to stvar dekoncentracije, koja je bila posljedica umora, očito je naporno natjecanje iscrpilo naše dečke. A i sreća nam je malo okrenula leđa, tri-četiri lopte koje jeLosert obranio odbile su se Španjolcima, a moglo je biti i drukčije. Ovo je ipak uspjeh, uvijek kad se plasiraš u polufinale, u borbu za odličja, znači da si uspio na velikom natjecanju. Nedostajale su neke potankosti za korak više, barem za brončano odličje, koje bi ipak bacilo drukčiji i ljepši sjaj na ovaj nastup. Sve je već viđeno, u borbu za odličja plasirale su se četiri najbolje momčadi. Općenito se najviše novosti vidi na Olimpijskim igrama, uoči kojih ima i najviše vremena za pripreme, kaže Zlatan Saračević.

- Nismo zaslužili ništa više od ovoga četvrtog mjesta! U svakoj smo odlučujućoj utakmici imali nekoliko meč-lopti i nismo ih znali iskoristiti. S Francuzima smo imali plus dva i igrača više, s Dancima plus dva i dva igrača više, sad se sa Španjolskom previše tehnički griješilo... A želiš li osvojiti medalju, onda takve stvari moraš iskoristiti, ne smiju se propuštati meč-lopte, rekao je Mirko Bašić koji se posebno osvrnuo na status Venija Loserta:

- Na utakmici sa Španjolcima ponajbolje se vidjelo koliko je izbornik Goluža griješio ne dajući priliku Veniju Losertu! Neopravdano je Venio bio zapostavljen. S obzirom na njegovo iskustvo, morao mu je Goluža više vjerovati, morao je Losert više braniti, posebno jer je Mirko Alilović bio neraspoložen. Da je uz Mirka bio neki “klinac”, shvatio bih Golužu, ali Venio ima 37 godina, ima dva olimpijska zlata i morao je dobiti veću minutažu, smatra Bašić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.