SP u rukometu: Srbija u posljednjoj sekundi poražena od Poljske, Slovenci pobijedili Bjeloruse

Četvrtak, 17. siječnja 2013. 23:25 Napisao/la  SC

Rezultati, skupina C, 4. kolo:  Slovenija - Bjelorusija 27:26, Saudijska Arabija - Južna Koreja 24:22, Poljska - Srbija 25:24. Skupina D 4. kolo: Španjolska - Mađarska 28:22, Alžir - Australija 39:15


Nakon četvrtog kola u grupi C jedina stopostotna momčad ostala je Slovenija, a pravo je čudo što je sve Srbija uspjela prokockati protiv Poljske koja je na kraju slavila golom razlike. Također, prve bodove uspjela je upisati i Saudijska Arabija Nenada Kljajuća pobjedom protiv Južne Koreje. Domaćin je uvjerljivo nadigrao Mađarsku te momčad Lajosa Mocsaija stavio u probleme nanijevši joj i drugi poraz u nizu. Alžirci su u četvrtom kolu dočekali prvu pobjedu, 39:15 protiv Australije.

Rezultati
Skupina C 4. kolo: Slovenija - Bjelorusija 27:26 (12:17), Saudijska Arabija - Južna Koreja 24:22 (11:13), Poljska - Srbija 25:24 (11:13); Skupina D 4. kolo: Španjolska - Mađarska 28:22 (14:14), Alžir - Australija 39:15 (14:6).

Mađarska je većim dijelom prvog poluvremena bila u vodstvu od dva gola razlike, no u završnici prvog dijela je posustala, nije postigla pogodak više od pet minuta i Španjolska se golovima Alberta Rocasa uspjela vratiti te na poluvrijeme otići s poravnatih 14:14. Rezultat se prelomio kod 22:20 kada je Harsanyi izgubio još jednu loptu, Garcia brzo realizirao španjolski napad, Vadkerti pogodio vratnicu i Španjolska se odvojila golom Montora na 24:20. Španjolska je nastavila puniti mrežu Tataija i pobjegla je na 28:20. Sve što je Mađarska napravila do kraja susreta je smanjenje na konačnih 28:22. Kod Španjolske najistaknutiji su bili Arpad Šterbik sa 16 obrana te Victor Tomas i Daniel Sarmiento s po šest golova. U mađarskom sastavu Peter Tatai je stao na 13 obrana dok je najefikasniji bio Laszlo Nagy sa šest golova.

Srbi su dominirali u uvodnom dijelu susreta protiv Poljske, a nakon što su ostali s igračem manje, Poljaci su u 22. minuti bili u zaostatku od pet golova (7:12). Do odlaska na odmor Srbi nisu uspjeli kapitalizirati serije obrana Darka Stanića (12 obrana u prvome poluvremenu), nemaštovit napad i soliranje koštali su ih stečene prednosti pa je prvih 30 minuta zaključeno rezultatom 11:13.

Poljaci su jednako dobro nastavili i u drugom dijelu, imali su i napad za izjednačenje, no ponovno je Stanić spustio rampu, što je ovaj put naišlo i na pozitivnu reakciju njegovih suigrača u napadu, pa je u 29. minuti rezultat glasio15:19. Srbi su tada počeli neshvatljivo griješiti, što je za posljedicu imalo topljenje prednosti na svega jedan gol viška (19:20).

Ohrabreni Poljaci u istom su ritmu nastavili i dalje, a u 52. minuti Jurecki ih je doveo u prvo vodstvo na utakmici (22:21). Pri rezultatu 24:24, minutu i pol prije kraja, Srbi su ostali s igračem manje (isključen je bio Petar Nenadić), Poljaci napravili višak na krilu, ali briljantni Stanić i ovaj je put spasio svoju momčad i tako joj ponudio priliku za pobjedu, no spreman je s druge strane bio i Szmal na pokušaj Ilića. Zadnji napad, točnije 15 sekundi, imali su Poljaci, a doslovno u posljednjoj sekundi iz mrtvog kuta za njihovu pobjedu zabio je Orzechowski.

Slovenija je nakon infarktne završnice uspjela doći do nove pobjede na Svjetskom prvenstvu, četvrte ukupno, čime je zadržala stopostotan učinak i trenutno zaslužila prvo mjesto na ljestvici koje će pokušati sačuvati u subotu protiv Srbije.

Bjelorusi su u uvodnom dijelu susreta čvrstom i homogenom obranom potpuno zaustavili Slovence, tek nekoliko minuta trajala je egal igra, nakon čega je Bjelorusija na krilima raspoloženog Rutenke (sedam golova do poluvremena) odmaknula na četiri pogotka viška, a nekoliko minuta prije kraja prvog dijela semafor je pokazivao i plus pet za njih (11:16), da bi prvi dio bio zaključen rezultatom 12:17.

Dok se Bjelorusi nisu ni snašli Slovenci su na početku drugog dijela izveli nekoliko brzih kontranapada, raspucao se Gajič u međuvremenu, i smanjili na minimalan zaostatak od 16:17, dok su vodstvo uhvatili u 44. minuti golom Dolenca (22:21). Pobjegli su ubrzo i na dva gola prednosti (23:21), ali imali su i Bjelorusi spreman odgovor te nakon pet minuta igre ponovno stigli u plus (24:25). U posljednju minutu se ušlo s rezultatom 26:26, Rutenka je tada skrivio sedmerac i isključenje, a za prednost Slovenije zabio je Gajič, što je bio i posljednji gol na utakmici 52 sekunde prije kraja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.