SP u rukometu: Slovenci preokretom pobijedili Ruse, Španjolci u završnici slomili Nijemce

Srijeda, 23. siječnja 2013. 21:26 Napisao/la  SC

Utakmice četvrtfinala: Slovenija - Rusija 28:27, Španjolska - Njemačka 28:24. Sebastian Skube šutnuo je iz jako teške pozicije a lopta je našla put u mrežu ruske reprezentacije, taj pogodak bio je dovoljan za polufinale

 

Prvi polufinalni par Svjetskog prvenstva rukometaša čine Slovenija i Španjolska. Slovenci su u susretu punom preokreta pobijedili Rusiju 28:27 dok je Španjolska boljom igrom u završnom dijelu susreta nanijela prvi poraz Njemačkoj. Završilo je 28:24.

Rusi su furiozno startali u susret, a slovenski reprezentativci nisu na to imali odgovor. Prihvatili su nešto sporiju i čvršću igru Rusije koja inače njima ne odgovara. Izabranici Olega Kulešova to su jako dobro iskoristili te se odmah odvojili na veću rezultatsku prednost. Neumoljivo su zabijali Rastvortsev i Čipurin, a Slovenci su svoje golove većinom postizali iz sedmeraca. Najveću prednost Rusi su imali u 15. minuti kada je na semaforu stajao rezultat 10:5.

Međutim, Denič je Škofa na vratima zamijenio Proštom i to se pokazalo kao odličan potez jer u tim trenucima počinje slovensko buđenje. Ključna je bila 22. minuta kada Marguč zabija s krila pogodak za izjednačenje. Ipak, vremena za slavlje nije bilo jer su već u idućoj minuti ostali s dva igrača manje na terenu. No, i tako desetkovani uspjeli su sačuvati dobar rezultat a za to mogu najviše zahvaliti fenomenalnom Proštu, koji je obranio kontru Dibirova.

U međuvremenu Slovenci i s četiri igrača uspijevaju postići pogodak. Za svoje prvo vodstvo rukometaši Slovenije izborili su se u 28. minuti, ali ubrzo su Rusi izjednačili. Međutim, Rusi u zadnju minutu ulaze s igračem manje, isključen je po drugi puta u trideset minuta Čipurin, a u toj situaciji su Slovenci izborili sedmerac. Siguran izvođač bio je Luka Žvižej pa pola minute prije kraja izabranici Borisa Deniča imaju jedan pogodak prednosti. Tako je ostalo do kraja poluvremena te Slovenci nakon lošeg starta ipak na odmor odlaze s prednošću.

U nastavku su Slovenci odmah postigli brzi pogodak i time se odvojili na dva pogotka prednosti. Tu prednost održavali su do 37. minute kada Šeljmenko postiže pogodak za izjednačenje. No, Gorbok u obrani radi strašnu grešku, s obje ruke udara u glavu napadača Slovenije i zarađuje izravni crveni karton. Igrača više reprezentativci Slovenije iskorištavaju te ponovo prelaze u vodstvo. Primož Prošt ponovo ulazi u seriju te svojim obranama onemogućuje Rusima da postignu pogodak. Za to vrijeme Slovenci nošeni obranama Prošta u napadu zabijaju pa je u 43. minuti rezultat 18:21 u korist Slovenije.

Kulešovljevi izabranici vidno su potreseni isključenjem Gorboka te nemaju rješenje u napadu, a da stvar po njih bude još gora, Čipurin zarađuje svoje treće isključenje pa Rusi ostaju bez još jednog izuzetno važnog igrača. Slovenci fenomenalno to iskorištavaju te svoju prednost podižu na plus pet. Rusi se trima uzastopnim pogocima vraćaju u susret. U nastavku, Slovenci vraćaju prednost, no čim su ostali s igračem manje Rusi su to iskoristili i u 52. minuti zaostaju samo jedan pogodak. Imali su priliku i izjednačiti ali Šiškarev pogađa stativu. Prilika da riješe utakmicu Slovencima se javlja već u idućem napadu kada Rusi ponovo imaju samo četiri igrača na terenu. U istom napadu Slovenija isključeni su Atman i Rastvortsev.

Međutim, kvalitetno su se branili Rusi te su primili samo jedan pogodak, a u napadu su strpljivo čekali povratak igrača te zabili za 25:26. Slovenci griješe u idućem napadu pa ruski reprezentativci kreću u napad za izjednačenje, ali nisu ga iskoristili. Koliko su grubo u ovoj utakmici Rusi igrali govori i činjenica da je i Evdokimov u 58. minuti otišao na tribinu s crvenim kartonom.

Pri tom zadnjem crvenom kartonu počela se utakmica rješavati u korist Slovenije. Zorman je postigao pogodak u za 25:27, a Prošt je obranio udarac Šeljmenka. Slovenija, međutim, ostaje s igračem manje do kraja susreta. Dolenec je isključen, a Dibirov iz sedmerca zabija za 26:27. Jako dugim napadom Slovenci su trošili vrijeme. Lopta je "šetala" lijevo-desno ali nikako se niti jedan igrač Slovenije nije uspijevao probiti prema ruskim vratima. Ipak, Sebastian Skube šutnuo je iz jako teške pozicije a lopta je našla put u mrežu ruske reprezentacije. Taj pogodak bio je dovoljan za polufinale. Hitro su u napad krenuli Rusi, zabio je Šeljmenko, ali vremena više nije bilo. Slovenci su pobijedili i postali prvi polufinalisti Svjetskog prvenstva u Španjolskoj.

Najbolji igrač susreta bio je Uroš Zorman s postignutih 5 pogodaka, a pridružio mu se i Luka Žviželj koji je također postigao pet pogodaka. Fantastični Prošt, koji se malo pritajio u drugom poluvremenu, skupio je 11 obrana. Kod Rusa istaknuli su se Sergej Šeljmenko i Timur Dibirov koji su zabili po šest pogodaka, a golmanski trojac Grams/Levšin/Bogdanov obranio je 12 lopti

Španjolska je u samoj je završnici dvoboja u dvorani Princa Filipa u Zaragozi uspjela slomiti otpor mladih i izuzetno motiviranih Nijemaca te s četiri pogotka razlike osigurati svoje mjesto u polufinalu. Sjajni Aguinagalde, Tomas te vratar Sierra odveli su svoju momčad u borbu za medalje gdje ih čeka reprezentacija Slovenije.

Španjolska u posljednjih desetak minuta prvoga poluvremena ulazi s vodstvom 10:9, no Dominik Klein sa dva vezana gola okreće rezultat za 10:11. U samoj završnici Patrick Groetzki i Christoph Theuerkauf odvode Nijemce na +2 (13:11) koje čuvaju sve do isteka 30. minute kada semafor u dvorani pokazuje njemačkih 14:12.

Uvodne minute nastavka donijele su novu odličnu obranu Jose Manuela Sierre koji je u prvome dijelu zamijenio Šterbika među španjolskim vratnicama nakon čega Valero Rivera Jr. smanjuje zaostatak svoje ekipe na 13:13, dok je sjajan Tomas zaslužan za novo poravnanje rezultata. Uslijedila je tada dobra igra domaćina koji uspijeva i preokrenuti rezultat u svoju korist za vodstvo 17:15 da bi tada Nijemci pokazali kako se nisu slučajno našli u ovom četvrtfinalnom susretu. Nije trebalo dugo da se izabranici Martina Heubergera vrate u susret, kao ni da ponovno prijeđu u vodstvo, stoga nakon desetak minuta igre u nastavku nanovo ostavljaju svog suparnika na minus jedan (19:18).

Međutim, tada na scenu stupa Julen Aguinagalde, jedan od najboljih pivota svijeta, koji sredinom poluvremena, a potom i na ulasku u samu završnicu ovog uzbudljivog susreta naprosto vodi Španjolce sa svojih pet pogodaka, a odlična atmosfera u prepunoj dvorani Princa Filipa, kao i raspoloženi Sierra na vratima dovode ovu momčad na toliko željenih i sigurnijih 26:21. Posljednju nadu Nijemcima nekoliko minuta prije kraja dvoboja vraća Christophersen koji smanjuje njihov zaostatak na minus tri (23:26), no Rivera, Sierra i Entrerrios imali su nešto drugačije planove za sam kraj te su odveli Španjolce na 28:23, a unatoč novom pogotku Christophersena sa zvukom sirene za konačnih 24:28, Hispanosi su na domaćem terenu osigurali svoje mjesto u polufinalnoj bitci gdje ih sada već čekaju hrvatski susjedi Slovenci.

Sjajni su u redovima pobjednika bili Victor Tomas i Julen Aguinagalde koji su svaki po sedam puta zatresli suparničku mrežu, dok je šest pogodaka dodao iskusni Alberto Entrerrios. Odličan je bio i vratar Jose Manuel Sierra s 11 obranjenih lopti, dok je Šterbik nadodao dvije obrane na samome startu, a na drugoj se strani s 14 upisanih obrana istaknuo Silvio Heinevetter. Najbolji kod Nijemaca bio je, pak, Sven-Sören Christophersen koji je u poraz svoje momčadi ugradio šest golova.

Utakmice četvrtfinala: Slovenija - Rusija 28:27, Španjolska - Njemačka 28:24

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.