SP u rukometu: Hrvatska u infarktnoj završnici pobijedila Brazil i izborila četvrtfinale

Nedjelja, 25. siječnja 2015. 20:41 Napisao/la  SC

Osmina finala: Hrvatska - Brazil 26:25 (13:15). Igor Karačić riješio je napad solo prodorom (25:24), a Domagoj Duvnjak trideset sekundi prije kraja donio je ključna dva gola prednosti

SP rukometaša, osmina finala

HRVATSKA - BRAZIL 26:25 (13:15)

Ali Bin Hamad Al-Attiyah Arena, Gledatelja: 1.500. Suci: Al-Suwaidi i Bamutref (oba Katar).

HRVATSKA: Alilović, Ivić, Duvnjak 4, Stepančić, Kopljar 5, Vori 2, Gojun 1, Horvat 1, Karačić 3, Bičanić 2, Štrlek 4, Čupić 3, Musa, Ninčević, Slišković, Brozović 1

BRAZIL: Nascimento, Almeida,  H. Teixeira, Pacheco 2, Silva 5, Gama 3, Candido, Toledo 1, Hubner, Santos 3, Patrianova 2, Pozzer 3, Ribeiro 3, Chiuffa 2, Cardoso 1, V. Teixeira

Sedmerci: Hrvatska 5 (1), Brazil 4 (2).

Isključenja: Hrvatska 2, Brazil 6 minuta.

Hrvatski rukometaši pobijedili su Brazil 26:25 u osmini finala Svjetskog prvenstva! U posljednjih pet minuta ušlo se s rezultatom 24:24. Igor Karačić riješio je napad solo prodorom (25:24), a Domagoj Duvnjak trideset sekundi prije kraja donio je ključna dva gola prednosti (26:24). Santos je brzo smanjio, a onda je krenula jurnjava u posljednjih 15 sekundi. Hrvatska je uspjela sačuvati loptu i izbjeći produžetke. Hrvatska je u završnici propustila čak dva napada u kojima je mogla otići na dva razlike, a ključan trenutak bila je i obrana Ivića koji je zaustavio pokušaj Chiuffe sa sedam metara u 53. minuti.

Hrvatsku igru obilježio je veliki broj neforsiranih pogrešaka, loša realizacija sa sedam metara. Brazil je dobrom igrom u napadu uspio limitirati broj kontri i polukontri. Koliko je taj segment nedostajao najbolje svjedoči otvaranje drugog poluvremena. Hrvatski rukometaši odigrali su sjajno u obrani i serijom 5:0 prešli su u vodstvo, a Brazil je gol zabio tek u osmoj minuti drugog dijela! Ali tu je stao niz, Brazil se brzo vratio u vodstvo, najviše zahvaljujući greškama suparnika. Zato i nije bilo previše čudno kada je Pacheco u 44. minuti vratio prednost na stranu Brazila (19:20).

Brza igra na otvaranju utakmice donijela je prednost 4:1 unatoč nekoliko tehničkih pogrešaka. Alilović je unutar jedne akcije obranio tri pokušaja na gol i otvorio jednu od brojnih polukontri na otvaranju. Ipak, Brazil je uspio izboriti sedmerac što je uz jednu izgubljenu loptu Duvnjaka rezultiralo povratkom u igru (4:3).

Nije pomoglo ni isključenje Brazila u 11. minuti, Vori drugi put na utakmici nije realizirao zicer. Pogreške u napadu postajale su sve ćešće, čak i situaciji s igračem više na terenu.  Brazil je svoju priliku dočekao u kontri u 15. minuti kada je Santos zabio kontru, a Silva je zabio za prvo vodstvo (8:9).  

Hrvatska jednostavno nije znala iskoristiti svoje prilike. I kada bi Brazil olako potrošio loptu u napadu, izabranici Slavka Goluže uzvratili bi istom mjerom na drugoj strani. Hrvatska je vodila veći dio prvog poluvremena, ali Brazil je iskoristio svoju priliku u 26. minuti. Nascimento je obranio tri uzastopna sedmerca Horvatu, Čupiću i Štrleku. Teško je bilo prebrojati sve pogreške hrvatskih rukometaša bilo u obrani ili u napadu, posebice u trenucima s igračem više na terenu. Sve je to rezultiralo vodstvom Brazila na poluvremenu.