SP u rukometu: Hrvatska pobijedila Makedoniju i osigurala prvo mjesto u skupini

Srijeda, 21. siječnja 2015. 18:49 Napisao/la  SC

Utakmica 4. kola: Hrvatska - Makedonija 29:26 (15:14). Izabranici Slavka Goluže odigrali su sjajno u obrani uz odličnog Mirka Alilovića na vratima. Zaustavljen je i Kiro Lazarov koji se ovoga puta nije naigrao

Svjetsko prvenstvo rukometaša

HRVATSKA - MAKEDONIJA 29:26

Utakmica 4. kola, skupina B: Hrvatska - Makedonija 29:26 (15:14). Dvorana Duhail. Gledatelja: 1.950. Suci: Novotny i Horaček (oba Češka).

HRVATSKA: Alilović, Ivić, Duvnjak 5, Stepančić 1, Kopljar 4, Vori 2, Gojun 1, Horvat, Karačić 1, Bičanić 4, Štrlek 1, Čupić 9, Musa 1, Ninčević, Slišković, Brozović.

MAKEDONIJA: Ristovski, Angelov, Manaskov 3, Vugrinec, Stoilov 3, K. Lazarov 7, Jonoski, Mirkulovski 3, Markovski, Mojsoski, Markoski 1, Mojsovski 2, Pribak 1, Georgievski 3, F. Lazarov 1, Nedanovski 2

Sedmerci: Hrvatska 2 (2), Makedonija 3 (3).

Isključenja: Hrvatska 12, Makedonija 12 minuta.

Hrvatski rukometaši pobijedili su Makedoniju 29:26 u 4. kolu Svjetskog prvenstva potvrdivši prvo mjesto u skupini. Izabranici Slavka Goluže odigrali su sjajno u obrani uz odličnog Mirka Alilovića na vratima. Zaustavljen je i Kiro Lazarov koji se ovoga puta nije naigrao, a zaštitni znak hrvatske igre, kontra i polukontra, i ovoga puta bila je na potrebnoj razini.

U samoj završnici utakmice Stepančić je uša s klupe i prvo poentirao, a onda proigrao Duvnjaka na crti za 29:25. Hrvatska je u posljednju minutu ušla s četiri gola prednosti. Bio je to znak da publika napokon može početi slaviti, Makedonija je napokon slomljena. Prvu priliku da prelome susret izabranici Slavka Goluže propustili su kod 24:19 kada je Jonovski u 50. minuti zaradio isključenje. Umjesto da se odvoje, hrvatski rukometaši prodali su loptu u dva napada i Makedonija je serijom 3:0 stigla na samo dva gola zaostatka (24:22). Ipak, Čupić i Kopljar pogocima su vratili mir uoči završnice i Makedonija nije dobila drugu priliku.

Rezultati utakmica odigranih u srijedu

Hrvatska je ključnu prednost stekla serijom 5:0 koja je donijela prednst 22:17. Mirko Alilović bio je među najzaslužnijim za taj niz obranivši, između ostalog, i dva zicera. Post Makedonije koji je trajao 12 minuta prekinuo je Stoilov.

Hrvatska je na otvaranju utakmice ponovo pokazala dobre strane brze igre, ali ujedno je napravljeno nekoliko pogrešaka u polukontri i pokušaju brzog centra. Makedonija je kažnjavala sve, Georgijevski je zabio dvije kontre, a nakon gola Lazarova, Hrvatska je pokušala odigrati brzi centar i izgubila loptu. Sve je rezultiralo isključenjem za Bičanića koji je spriječio kontru.

Uskoro je Makedonija zaradila dvije minute, ali Lazarov je na drugoj strani donio tri gola prednosti (4:7) u desetoj minuti. Hrvatska je nastavila griješiti, Stoilov donio četiri gola prednosti i Slavko Goluža pozvao je minutu odmora. Rezultat je brzo bio vidljiv, Hrvatska je čvršće odigrala obranu što je rezultiralo kontrama Kopljara i Čupića (8:9) i ovoga puta Ivica Obrvan je pozvao minutu odmora. Makedonija je i dalje držala minimalnu prednost. Karačić i Musa donijeli su prednost za 14:13 u 29. minuti, prvo vodstvo nakon sedme minute. Makedonija nije dobila drugu priliku.