SP U RUKOMETU

Hrvatska pobjedom protiv Francuske u polufinale

Srijeda, 23. siječnja 2013. 23:20 Napisao/la  SC

Četvrtfinale: Francuska - Hrvatska 23:30 (12:13). Domagoj Duvnjak odigrao je izvanrednu utakmicu

Četvrtfinale Svjetskog prvenstva

FRANCUSKA – HRVATSKA 23:30 (12:13)

Dvorana princa Filipa u Zaragozi.

Suci: Raluy, Sabroso (Španjolska)

FRANCUSKA: Omeyer (11 obrana), Fernandez 4 (1), Dinart, Barachet, Narcisse 1, Honrubia 2, Karaboue, Karabatić 1, N'Guessan, Accambray 1, Abalo 2, Sorhaindo 5, Guigou 4 (4), Bosquet, Detrez, Porte 3.

HRVATSKA: Alilović (15 obrana), Marić, Duvnjak 9, Stepančić, Kopljar 2, Vori 3, Gojun, Horvat 5 (3), Vuković, Ivić, Šprem 2, Bićanić 3, Mandalić 1, Čupić 3 (1), Musa, Ninčević 2

Isključenja: Francuska 4, Hrvatska 8

Sedmerci: Francuska 5 (6), Hrvatska 4 (5)

Crveni karton: Vuković (1, grubi prekršaj)

Hrvatska reprezentacija ostvarila je plasman u polufinale Svjetskog prvaka impresivnom pobjedom (30:23) protiv sada već bivših svjetskih prvaka. Podatak da je francuska reprezentacija vodila (2:0) samo prvih nekoliko minuta dovoljno govori o igri naše reprezentacije koju je obilježila fantastična predstava Domagoja Duvnjaka, strijelca čak 9 pogodaka. Ključ pobjede kao i obično u ovakvim utakmicama, bila je izvanredna igra u obrani 6-0 i Mirko Alilović pred vratima.

Već u 47. sekundi Hrvatska je ostala bez Drage Vukovića, koji je nekontrolirano i vrlo grubo startao na Baracheta i dobio crveni karton. Početna nervoza i vodstvo (2:0) Francuza ničim nisu slutili da dolaze hrvatske minute. Predvođena sjajnim Domagojom Duvnjakom i raspoloženim Mirkom Alilovićem, hrvatska reprezentacija nakon nervoznog početka ušla je u pobjednički ritam.

Čvrsta hrvatska obrana 6-0 na čelu sa sjajnim Alilovićem (10 obrana do odmora), kojoj je samo Sorhaindo stvarao probleme, i brza transformacija uvjetovale su razdoblje igre koje je u potpunosti pripalo našoj reprezentaciji. Jednostavno, nekoć tjelesno nadmoćni Francuzi kasnili su u obrani i napadu. U prvih dvadesetak minuta igre francuske obrana 3-2-1 izgledala je kao švicarski sir kojemu je Duvnjak pronalazio rupe na svim pozicijama.

U 22. minuti kod rezultata 7:11 Omeyer brani Ćupiću sedmerac, Honrubia smanjuje na 8:11 čime počinje razdoblje francuske igre. Promjena francuske obrane (sa 3-2-1 na 6-0) i probuđeni Omeyer uvjetovale su francusku seriju 3:0 i utakmicu odvele u neizvjesno razdoblje. Do kraja poluvremena pogocima izvanrednog Duvnjaka i Šprema hrvatska reprezentacija odlazi na odmor s minimalnom prednošću 13:12.

Dva brza pogotka (Kopljar, Duvnjak za 12:15) na početku drugog dijela navijestile su raspoloženu Hrvatsku i nastavak Duvnjakove serije. U 37. minuti hrvatska prednost ponovo je narasla na zavidna četiri pogotka prednosti (18:14), u 39. minuti Narcisse postiže prvi pogodak na utakmici i najavljuje razdoblje tijekom kojega su tri uzastopna isključenja (Šprem, Duvnjak, Vori) poremetila ritam hrvatskih napada. U 46. minuti pogotkom Fernandeza, Francuzi su ponovo došli na pogodak razlike (19:20).

Slijedi razdoblje tijekom kojega je Hrvatska postignula dva (Mandalinić, Duvnjak) pogotka s igračem manje za tri pogotka razlike (20:17) u 44. minuti, što govori u prilog tezi da francuska obrana više nije neprelazni bedem sazdan od mišića.

Stisnuli su Francuzi zadnji put na utakmici, stigli na pogodak razlike (20:19) u 46. minuti i onda je utakmica ušla u završnicu u kojoj je postojala samo jedna momčad. Hrvatska serija 10:4 u zadnjih petnaestak minuta upisana je u povijest utakmica između dvije najbolje reprezentacije na svijetu, Hrvatska je uvjerljivo nadigrala momčad svjetskih prvaka i olimpijskih pobjednika, koji do kraja utakmice jednostavno nisu imali šanse.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.