SP: Hrvatske rukometašice nemaju izbora u utakmici protiv Kine

Subota, 02. prosinca 2023. 14:12 Napisao/la  SC
SP: Hrvatske rukometašice nemaju izbora u utakmici protiv Kine
Foto: screenshot

HRS je objavio sljedeću najavu:

Nakon remija protiv Senegala na otvaranju 26. Svjetskog prvenstva u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, pred hrvatskom ženskom seniorskom reprezentacijom je susret protiv Kine. I on se jednostavno mora dobiti ukoliko Hrvatska želi, a budite sigurni da želi, prolazak dalje.

Kina je u prvom nastup na ovom Svjetskom prvenstvu poražena od Švedske 36:24. Puno problema imale su Kineskinje s obranom, a onda i napadom domaćina. U prvom dijelu tako su postigle samo osam pogodaka (22:8). U nastavku su se opustile, smanjile broj tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti te dobile to poluvrijeme 14:16. Razlog je to više da Hrvatska bude oprezna. Slaba utakmica kao ona protiv Senegala, jednostavno joj se ne smije ponovno dogoditi.

Kina je 18. puta na svjetskim prvenstvima i po tome je jedna od najboljih. Plan s kojim su došle u Švedsku je prolazak u 2. krug. Do sada su to ostvarile samo jednom i to 2009. godine kada su bile domaćin Svjetskog prvenstva. Prije dvije godine su se povukle s prvenstva u Španjolskoj po nalogu Vlade zbog COVID-a 19, nakon što su odigrale tri susreta u skupini, odnosno dva u President kupu i završile na 32. mjestu.

U posljednje dvije godine, jako je vidljiv napredak u njihovoj igri. To potvrđuje i četvrta brončana medalja za redom s azijskih prvenstava. Glavne igračice su tri vanjske. Ljevakinja Chan Liu koja je bila i prije dvije godine u reprezentaciji. Protiv Švedske je imala realizaciju od 50 posto (3/6). Inače, članica je kluba Shan Dong, a ima 101 nastup za reprezentaciju, što je rekord sastava koji je u Goteborgu. Drugo važno ime je srednja vanjska Mengging Jin. Ona ima sve ovlasti. Veliki je potrošač lopti. U prvom nastupu je imala 40 posto učinkovitosti ili 4 od 10. I konačno na poziciji lijeve vanjske je Mengxue Zhou, igračica kluba An Hui. Šveđankama je dala dva pogotka iz četiri pokušaja. Inače, najbolji kineski strijelac protiv Švedske bila je mlada Yuting Liu, 19-godišnje lijevo krilo koje je postiglo šest pogodaka iz šest udaraca. Juri kao brzi vlak, i “baca se na glavu“ bez razmišljanja.

Hrvatska je protiv Kine igrala samo jedanput na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to 2005. godine u Rusiji. Slavila je naša reprezentacija 35:29. Cvita Pasičnik imala je savršen dan s 12 pogodaka. Miranda Tatari dala je osam. Ne bismo imali ništa protiv da se taj rezultat ponovi sutra, a manje je važno tko će koliko pogodaka dati. Važni su pobjeda i dva boda.

Inače, dan nakon remija sa Senegalom, reprezentacija je provela u razgovoru i analizi onoga što je bilo loše u prvom susretu, ali i pripremi za Kinu. Tijekom večeri planiran je trening na kojem će se definitivno složiti igra za tu azijsku ekipu. Od svih igračica koje su nastupile protiv Senegala, najveće posljedice onog teškog pada osjeća Klara Birtić. I to je prema svemu sudeći i jedina dvojba izbornika za susret s Kinom. Bude li s Klarom sve u redu, lako se može dogoditi da imamo istu postavu na terenu Scandinavium Arene i u nedjelju u 15.30 sati, kada je na rasporedu susret protiv Kine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.