POVIJEST SE PONAVLJA

Rukometaši u Londonu osvajaju novo zlato?!

Ponedjeljak, 09. travnja 2012. 19:02 Napisao  Milan Kosanović

Sudeći po povijesnom nizu Hrvatska u London stiže kao glavni favorit za zlato

Hrvatska muška rukometna reprezentacija prvim mjestom na kvalifikacijskom turniru u Varaždinu izborila je nastup na Olimpijskim igrama u Londonu. Puleni izbornika Slavka Goluže još jednom su se pokazali kao prava rukometna velesila koja u Ujedinjenom Kraljevstvu ima priliku (osvoji li medalju) postati najbolja rukometna reprezentacija na vječnoj listi Olimpijskih igara. Hrvatska trenutno zauzima treće mjesto na toj listi, a s obzirom da prve dvije reprezentacije više i ne postoje (SSSR i Jugoslavija) slobodno možemo reći da najbolji hrvatski rukometaši u London stižu kao glavni favoriti za zlato. Uzme li se u obzir da je Hrvatska relativno mlada država te da je iz navedenog razloga propustila čak sedam Olimpijskih igara onda je jasno o kakvom se uspjehu radi.

Podsjetimo, Hrvatska muška rukometna reprezentacija po prvi put je na Olimpijskim igrama nastupila 1996. godine u Atlanti te se odmah okitila zlatom. Bilo je to prvo olimpijsko zlato za mladu državu Hrvatsku za koju se u svijetu pročula zahvaljujući sjajnoj igri rukometnih virtuoza pod trenerskom palicom pokojnog Velimira Kljaića.

Četiri godine kasnije hrvatski rukometaši nisu nastupali u Sydneyu, no 2004. godine Hrvatska je u domovini Olimpijskih igara (Grčka) legendarnom gusjenicom ponovno slavila olimpijsko zlato. Izbornik Lino Červar tada je bez lažne skromnosti vodio uvjerljivo najjaču svjetsku reprezentaciju koja se samo godinu dana ranije okitila svjetskim zlatom u Portugalu.

Sljedeći na redu bio je Peking 2008. godine, Ivano Balić i društvo stigli su do polufinala gdje su ih zaustavili moćni Francuzi, a puleni izbornika Červara u susretu za broncu izgubili su i od Španjolske.

Hrvatski rukometaši u Londonu će po četvrti put nastupiti na Olimpijskim igrama. Poslije zlata u Atlanti rukometaši su propustili  Sydney, poslije zlata u  Ateni medalja je izostala u Pekingu. Za Hrvatsku bi možda najbolje bilo da se OI održavaju umjesto svake četiri, svakih osam godina.

Sudeći po povijesnom nizu na redu je novo zlato, snagu i kvalitetu za takvo što Hrvatska sigurno posjeduje,  a ako ga rukometaši uistinu i osvoje, oprostit ćemo im eventualni podbačaj 2016. u Brazilu.

Vječna ljestvica rukometnih reprezentacija na Olimpijskim igrama:

1.SSSR 2 – zlata, 1 – srebro, 0 – bronci. Ukupno: 3

2.Jugoslavija 2 – zlata, 0 – srebro, 1 – bronca. Ukupno: 3

3.Hrvatska 2 – zlata, 0 – srebro, 0 – bronci. Ukupno: 2

4.Njemačka 1 – zlato, 1 – srebro, 0 – bronci. Ukupno: 2

5.Francuska 1 – zlato, 0 – srebro, 1 – bronca. Ukupno: 2

Sastav zlatne Hrvatske muške rukometne reprezentacije iz Atlante 1996.godine: Patrik Čavar, Valner Franković, Slavko Goluža, Bruno Gudelj, Vladimir Jelčić, Božidar Jović, Nenad Kljaić, Venio Losert, Valter Matošević, Zoran Mikulić, Alvaro Načinović, Goran Perkovac, Iztok Puc, Zlatko Saračević, Irfan Smajlagić, Vladimir Šujster. Izbornik: Velimir Kljaić

Sastav zlatne Hrvatske muške rukometne reprezentacije iz Atene 2004.godine: Ivano Balić, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Slavko Goluža, Nikša Kaleb, Blaženko Lacković, Venio Losert, Valter Matošević, Petar Metličić, Vlado Šola, Denis Špoljarić, Goran Šprem, Igor Vori, Drago Vuković, Vedran Zrnić. Izbornik: Lino Červar

 

Hrvatska muška rukometna reprezentacija na Olimpijskim igrama:

1996.godine – Atlanta – zlato – finale: Hrvatska – Švedska 27:26

2004.godine – Atena – zlato – finale: Hrvatska – Njemačka 26:24

2008.godine – Peking – 4.mjesto – za 3.mjesto: Hrvatska – Španjolska 29:35

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.