LINO ČERVAR Ovo nije šok, šok je bio kada su govorili da smo unaprijed pobjednici

Petak, 15. siječnja 2021. 20:02 Napisao/la  SC

Nisam zadovoljan, ali nismo poraženi i ovo nam mora biti opomena za druge utakmice. Ako to bude tako, onda smo s ovom utakmicom profitirali, kaže hrvatski izbornik

Lino Červar
Lino Červar

Hrvatska muška rukometna reprezentacija nastup na Svjetskom prvenstvu otvorila je šokantnim remijem s Japanom (29:29).

- Ja kažem da ovo nije šok. Šok je bio kada su govorili da smo unaprijed pobjednici protiv Japana, Katara. To nije tako. Upozoravao sam dečke, za mene je Japan dobra reprezentacija, dugo su na okupu, domaćin olimpijskih igara i samo naivan bi mislio da ih se lako može pobijediti. Možda je ovo onaj hrvatski  štos, dajmo im visoke ciljeve pa kada izgube utakmicu, lupajmo po treneru i igračima. Mislim da to nije u redu. Znamo kakva je situacija, kakvo je prvenstvo, od početka sam najavljivao da je posebno prvenstvo. Točno je da nismo dobro ušli u susret, obrana nije bila čvrsta, nije bila pokretna, Japanci su lako dolazili do prostora. Međutim, nakon toga su se Japanci odvojili, bila je to praktički izgubljena utakmica, svi su vidjeli da sam morao poduzeti puno promjena, tražio sam mogućnost da se vratimo u susret, nisam mogao dopustiti da se predamo, započeo je izbornik Lino Červar.

Obrana nije funkcionirala, naročito 5-1 koju je hrvatski izbornik uporno forsirao tijekom čitavog susreta.

- Nismo dobro otvorili utakmicu, a čim nije dobro otvaranje utakmice, nije dobra niti obrana. A obranom se pobjeđuje. Morao sam izmješati ekipu tražeći igrače koji mogu odgovoriti ovoj situaciji. Imali smo jedini cilj do poluvremena smanjiti njihovu veliku prednost. Japanci su nas igrom nadvisili, to moram priznati. I moram pohvaliti igrače, nisu klonuli, karakterom su izvukli remi. Da smo na kraju iskoristili pokoju šansu mogli smo i pobijediti. No, ovo nije put kako ćeš pobjeđivati, mi moramo izvući pouku i nastojati da nam se to više ne događa.  Niti jednog protivnika nikada se ne smije podcijeniti. Nisam zadovoljan, ali nismo poraženi i ovo nam mora biti opomena za druge utakmice. Ako to bude tako, onda smo s ovom utakmicom profitirali za druge utakmice.

Hrvatska nije bila dobra u obrani, ali niti napad nije dobro funkcionirao.

- Nemamo mi sto šutera. Nije Hrvatska Francuska. U jednom trenutku je Martinović dobro odigrao, ali ne možemo mi od njega tražiti tko zna šta kada nije standardan  niti u svojoj momčadi. No, kroz ovakve utakmice moramo odgajati igrače. Možda bi netko želio da ja sada umanjim vrijednost Japana, ali Japan je dobro igrao. Najmudrije je od nas da sjednemo, razmislimo i da u budućnosti ne radimo ove greške. Neke igrače moram pohvaliti, kao i čitavu momačad, jer nije lako neporažen izaći iz ovakve utakmice. No, moramo biti samokritični i vidjeti što možemo popraviti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.