Kvalifikacije za SP: Hrvatske rukometašice porazom u Stockholmu ostale bez nastupa na Mundijalu

Nedjelja, 14. lipnja 2015. 20:26 Napisao/la  SC

Uzvratni susret doigravanja: Švedska - Hrvatska 27:21 (14:9)

Hrvatska ženska rukometan reprezentacija odigrala je uzvratni susret kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Danskoj protiv Švedske tjedan dana nakon minimalnog poraza u Koprivnici. U Stockholmu su izabranice Gorana Mrđena pokušale se osvetiti za poraz, no Šveđanke su se pokazale mnogo iskusnije te su po isteku 60. minute osigurale novo slavlje i plasman na Svjetsko prvenstvo.

Susret je pogotkom otvorila Sonja Bašić za početno vodstvo Hrvatske, no tada je i stalo, a Švedska se u potpunosti razigrala. Serijom 8-0 domaće rukometašice postavile su rezultat 9:1, a nakon 13. minuta posta prodrmala se i švedska mreža kada za 2:9 biva sigurna Anita Gaće. Razbudile su se tada Hrvatice i polagano krenule u lov na Švedsku i smanjenje zaostatka. Tako su u 21. minuti preko Andree Penezić stigle na minus tri (6:9), a do odlaska na odmor Švedska je povećala na +5 (14:9).

Početkom drugog poluvremena hrvatske rukometašice dobrom igrom su držale rezultatsku razliku i nisu dopuštale da se Švedska nanovo odvoji, ali ubrzo je ušao pad koncentracije u hrvatske redove što je Švedska iskoristila za dodatno odvajanje na +8 (20:12). Uslijedilo je potom nekoliko grešaka kod obje ekipe, no Švedska je spretno održavala stečeno vodstvo. Izabranice Gorana Mrđena borile su se na terenu i davale posljednje atome snage, ali to nije bilo dovoljno. Po posljednjem sučevu zvižduku slavila je Švedska rezultatom 27:21 i tako osigurala Svjetsko prvenstvo.

Kod Hrvatske najbolja je bila Andrea Penezić sa sedam golova, a po njih tri upisale su Anita Gaće i Vesna Milanović Litre. Švedsku je do slavlja vodila Johanna Ahlm sa sedam pogodaka, dok su po njih četiri imale Edijana Dafe i Nathalie Hagman.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2015. u Danskoj:
Švedska – Hrvatska 27:21 (14:9)

ŠVEDSKA: Bundsen, Tegstedt, Blohm 2, Roberts 1, Sand 1, Ek, Ahlm 7, Skagerstam, Torstensson 3, Gullden 1, Dafe 4, Hagman 4, Wallen, Jacobsen 2, Alm, Johansson 1

HRVATSKA: Nemaškalo, Kožnjak 1, Čović, Gaće 3, Mičijević, Elez, Penezić 7, Milošević, Sokač 1, Milanović-Litre 3, Džono, Marić 2, Nikšić 2, Bašić 2, Bešen, Žderić