Izbornik rukometne reprezentacije Željko Babić objavio konačan popis putnika na EP u Poljsku

Utorak, 12. siječnja 2016. 16:41 Napisao/la  SC

Jasno je da je bilo određenih problema tijekom priprema, jasno je da smo imali lošu utakmicu protiv Slovenije i jasno je da ja kao izbornik vjerujem u našu momčad, u naše igrače, kaže izbornik Željko Babić.

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Željko Babić objavio je popis igrača koje vodi na Europsko prvenstvo u Poljskoj. Izbornik je odlučio povesti 17 igrača, s time da ih samo 16 ima pravo biti u kadru za utakmicu.

Hrvatsku će na Euru predstavljati vratari Mirko Alilović (Veszprem), Ivan Stevanović (PPD Zagreb), krilni igrači Manuel Štrlek (Kielce), Antonijo Kovačević (PPD Zagreb), Ivan Čupić (Kielce) i Zlatko Horvat (PPD Zagreb), pivoti Ilija Brozović (HSV), Krešimir Kozina (Flensburg), Marino Marić (Melsungen), te vanjski igrači Marko Kopljar (Barcelona), Luka Šebetić (PPD Zagreb), Domagoj Duvnjak (Kiel), Igor Karačić (Vardar), Luka Cindrić (Vardar), Marko Mamić (Dunquerqe), Ivan Slišković (Veszprem) i Jakov Gojun (Fuschse Berlin).

Mladi vratar Filip Ivić tek nedavno se oporavio ozljede, a Babić je u razgovoru sa stručnim stožerom i trenerom vratara Valterom Matoševićem zaključio kako su Mirko Alilović i Ivan Stevanović trenutno najbolje što Hrvatska ima na golu.

- U odluci između Stevanovića i Ivića odluka je bila teška u jednom pravcu jer ne podcjenjujući Stevanovića, Ivić je budućnost hrvatskog rukometa. U drugom dijelu odluka nije bila toliko teška jer Ivić ima zdravstvenih problema s leđima i njegovo samopouzdanje nije baš na razini na kojoj bi trebao biti vratar reprezentacije. Stevanović je stabilan i ima vrlo dobru sezonu iza sebe u kojoj je dobro branio. Tu sam odluku donio u dogovoru s trenerom vratara Matoševićem, otkrio je izbornik.

Šime Ivić je ponovno priključen reprezentaciji nakon što su u drugoj fazi priprema s popisa zbog ozljede otpali Domagoj Pavlović i Mario Vuglač, ali 22-godišnji desni vanjski neće sudjelovati u akciji Poljska.

Babićeve glavne uzdanice bit će Mirko Alilović, Jakov Gojun, Domagoj Duvnjak i Marko Kopljar, koji su s krilima Manuelom Štrlekom, Ivanom Čupićem i Zlatkom Horvatom najiskusniji pojedinci na popisu. To dovoljno govori o trenutnom stanju u hrvatskoj reprezentaciji. Valja dodati još kako je vođa reprezentacije Duvnjak ozlijeđen.

- Duvnjak je imao povredu skočnog zgloba i on je s tom povredom stigao na pripreme. Uz sav stres i umor normalno je da smo mu dali da se odmori malo i nismo htjeli riskirati pogoršanje ozljede, rekao je Babić.

Hrvatska nakon dugo vremena odlazi na turnir kao momčad koja ne kotira kao jedan od glavnih favorita. Mnogi strahuju od onoga što će se dogoditi u Poljskoj.

- Svjestan sam obaveza i očekivanja u Poljskoj. Jasno je da je bilo određenih problema tijekom priprema, jasno je da smo imali lošu utakmicu protiv Slovenije i jasno je da ja kao izbornik vjerujem u našu momčad, u naše igrače. Trebam reći da bez obzira na sve što se bude događalo je moja odgovornost, a ne odgovornost Saveza niti ljudi koji su me postavili. Porazi su isključivo moja odgovornost jer sam ja taj koji vodi Hrvatsku, poručio je Babić.

- Znamo sve što smo radili i što ćemo raditi na prvenstvu, sve je bilo isplanirano do početka priprema. Bilo je nekih problema i oni se nažalost događaju iako bi mi naravno htjeli da ih nema. Trenutno rukomet se u Europi igra izjednačeno i odlučivat će jedna lopta, jedna obrana vratara ili jedna sudačka odluka. Ne volim prognozirati, ali pripremili smo sve tri utakmice i pogledali sve videe protivnika. Najvažnije je da je dobra atmosfera u ekipi. Svjesni smo propusta protiv Slovenije i vjerujemo da se nikada neće ponoviti. Angažman igrača ne smije biti upitan, objasnio je izbornik.

Hrvatska svoju priču na Euru počinje utakmicom protiv Bjelorusije. Susret je na rasporedu 15. siječnja s početkom u 16 sati.

- Prva utakmica je Bjelorusija koja je dinamična i brza momčad, imaju čvrstu 6-0 obranu s malo sporijim igračima te agresivnu 5-1 koja se pretvara u 3-3. Prva utakmica je uvijek teška, ali Bjelorusija je ipak ispod Norveške i Islanda. Imaju dva iskusna pivota te pet, šest mladih igrača koji su odlični šuteri. Sigurno su momčad koja može iznenaditi, zaključio je Babić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.