Goluža: Srbija je poduzela sve da nas prevari i pobijedi

Ponedjeljak, 30. siječnja 2012. 13:32 Napisao  Milan Kosanović

- Uoči utakmice sa Srbijom najmanje se pričalo o rukometu, sve su poduzeli da nas prevare i pobijede i to im je na koncu i uspjelo. Odigrali smo dobru utakmicu, no ne možemo reći da cjelokupna situacija nije podsvjesno utjecala na nas, rekao je hrvatski izbornik.

Europsko prvenstvo u Srbiji otišlo je u povijest, reprezentativci su se vratili u Hrvatsku, a izbornik Slavko Goluža nakon što su se slegli dojmovi ponudio je svoje viđenje cjelokupnih događanja u Srbiji.

- Za mene kao izbornika najvažnije je da smo odigrali jako dobar turnir, započeo je Goluža.

- Imali smo tešku grupu u kojoj smo odradili lavovski dio posla te prenijeli  sva četiri boda u drugi krug natjecanja. Znali smo što nas tamo očekuje, ždrijeb nas nije pomilovao, čekali su nas Španjolci, Francuzi i izvrsni Mađari, objasnio je izbornik, te se osvrnuo na prvu utakmicu drugog kruga te nesretni poraz protiv Španjolske.

- Krenuli smo dobro u utakmicu te na kraju nesretno izgubili. Nakon poraza bilo je teško dignuti se i pobijediti velike Francuze, no to nam je ipak pošlo za rukom. U utakmici s Mađarima odmarao sam glavne igrače, dao sam priliku igračima s klupe i ta utakmica je objektivno bila nebitna.

Uzavrele strasti

Potom je uslijedilo veliko polufinale i povijesni sraz sa Srbijom koji je uzburkao strasti, a cjelokupna atmosfera izašla je van granica rukometa i cjelokupnog sporta.

- Na poraz protiv Srbije utjecalo je nebrojeno mnogo faktora i situacija, započeo je Goluža te temperamentno nastavio.

- Uoči utakmice najmanje se pričalo o rukometu, sve su poduzeli da nas prevare i pobijede i to im je na koncu i uspjelo. Odigrali smo dobru utakmicu, no ne možemo reći da cjelokupna situacija nije podsvjesno utjecala na nas, rekao je hrvatski izbornik.

Poraz protiv Srbije svima je teško pao, no pred Hrvatskom je bila utakmica za treće mjesto te novi sraz sa Španjolcima i iskusnim liscem izbornikom Valerom Riverom.

- U dva navrata na turniru smo se izdigli iz pepela poput Feniksa. Prvi put poslije poraza od Španjolske, a drugi nakon onog od Srbije. Mislim da su dečki time pokazali karakter, a to mogu samo najveći, smatra izbornik koji je poslije „neuspjeha“ na SP-u u Švedskoj bio podložan neprestanim kritikama, a malo tko je vjerovao kako će upravo on osvojiti novo odličje za Hrvatsku.

- Igrači su vjerovali da možemo, vjerovali su u ono što radimo, a meni je jedino to važno. Ja ne mogu mijenjati mišljenja nekih ljudi, neka misli tko god što hoće, poručio je izbornik Goluža.

Danska kopira Hrvatsku

Hrvatska je unatoč smjeni generacije i dalje ostala u vrhu svjetskog rukometa, a upravo ta činjenica daje dodatnu težinu ovom uspjehu.

- Za razliku od većine reprezentacija mi vodimo drugu politiku. Sustavno obavljamo pomlađivanje da se ne bi događale velike oscilacije, a unatoč tome ostajemo u vrhu svjetskog rukometa. Danci su nas sada počeli kopirati, a u tome leži i tajna njihovog i našeg uspjeha, objasnio je Goluža koji nije želio isticati niti jednog pojedinca pa tako ni najboljeg desnog vanjskog Europe Marka Kopljara.

- Reprezentativci su za mene heroji, a naš najbolji igrač na turniru bio je kolektiv, odgovorio je hrvatski izbornik  koji nažalost nije uspio osvojiti jedino zlato koje mu nedostaje.

- Nemamo sreće na tim Europskim prvenstvima, nismo uspjeli doći do zlata, no nitko ne može reći da to nismo željeli svim srcem. Ostvarili smo ponovno veliki rezultat, a sada nam ne preostaje ništa drugo nego raditi još jače i više. Nakon svih događanja predstoji nam zasluženi fizički i psihički odmor, a onda nove pripreme za kvalifikacijski ciklus za Olimpijske igre, zaključio je Slavko Goluža.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.