OLIMPIJSKE IGRE 2024 Hrvatski rukometaši u srijedu prijepodne igraju protiv Njemačke, u slučaju poraza neće biti izbora u utakmicama protiv Švedske i Španjolske

Utorak, 30. srpnja 2024. 20:09 Napisao/la  SC

Nakon dva kola u Skupini A, Njemačka jedina ima dvije pobjede

Hrvatski rukometaši u srijedu prijepodne igraju protiv Njemačke, u slučaju poraza neće biti izbora u utakmicama protiv Švedske i Španjolske

Hrvatski rukometaši u srijedu od 11 sati igraju protiv Njemačke, evo kako je HRS najavio utakmicu:

Nakon teško izborene pobjede protiv Japana i poraza od Slovenije, za hrvatsku mušku seniorsku reprezentaciju svaki susret koji dolazi u Parizu je odlučujući.

Pobjeda ih približava četvrtfinalu, poraz skoro miljama udaljava od toga cilja. Njemačka je dakle, prva na tom putu, a ona je do sada u našoj skupini jedina upisala dvije pobjede. Dobiti Njemačku imalo bi višestruku vrijednost za nas, ali i cijelu skupinu.

Njemačka je u prvom kolu za mnoge pomalo iznenađujuće dobila Švedsku 30:27. Sjevernjaci su inače, smatrani za najvećeg favorita skupine. Nakon toga, “pregazili“ su Japan 37:26 i sada Hrvatsku dočekuju puni samopouzdanja, a baš toga nedostaje našoj izabranoj vrsti.

Ono što nas ipak može ohrabriti jest činjenica da smo ih dobili u dva posljednja susreta. U Kolnu na Europskom prvenstvu bilo je 30:24, a dva mjeseca poslije na olimpijskim kvalifikacijama u Hannoveru slavili smo s 33:30. U oba susreta, Hrvatska je izgledala moćno, dominantno, razigrano.

Na EURU je Dominik Kuzmanović imao čudesan dan s 22 obrane, na olimpijskim kvalifikacijama do pobjede nas je vukao Ivan Martinović sjajnim izdanjem s osam pogodaka.

Ni Hrvatska ni Njemačka nisu mnogo mijenjale sastave u odnosu na te susrete. Na njemačkim vratima i dalje su Andreas Wolff (33 god., THW Kiel) te mladi David Spath (22 god., RN Lowen). Izvrsna je to kombinacija iskustva i mladosti koja se odlično nadopunjuje.

Na lijevom krilu su Lukas Mertens (28 god., SC Magdeburg) kao prvi izbor i Rune Damke koji je prijavljen naknadno nakon što se ozlijedilo jedino izvorno desno krilo Tim Hornke.

Crtu njemačkog sastava drže kapetan Johanes Gola (26 god., Sg Flensburg – Handewitt) i Janik Kolbacher (29 god., RN Lowen). To su jako važni kotačići u igri njemačke reprezentacije i zaustaviti dotok lopte do njih, može biti pola obavljenoga posla. U suprotnom, prime li loptu, to su pogodak ili sedmerac, a najčešće uz to ide i isključenje.

Vanjska linija te ekipe je dosta mlada. Predvode je Juri Knorr (24 god., RN Lowen) i Julian Koester (24 god., VfL Gummersbach). Samo godinu dana stariji je Luca Witzke (25 god., DHfK leipzig) koji se ovdje pretvorio u važnog igrača sredine terena te desni vanjski Rennars Uscins (22 god., TSV Hannover – Burgdorf). Iskustvo donose Kai Hafner (33 god., THW Kiel) te Christoph Steinert (34 god., HC Erlangen).

I za kraj, spomenimo još jednog i to najmlađeg igrača u Njemačkoj.

To je Marko Grgić.

On je sin nekadašnjeg igrača Zagreba, rođen je i odrastao u Njemačkoj.

Nikada nije bio ni u jednoj hrvatskoj reprezentaciji.

Igra na poziciji lijevog vanjskog, a može po potrebi i na krilo.

Član je Erlangena. Ima samo 20 godina, a otkriće je njemačkog izbornika Alfreda Gislassona.

Hrvatska je s Njemačkom igala mnogo puta. U službenim susretima imamo sjajan učinak. Naime, u 14 susreta pamtimo 10 pobjeda, jedan remi i imamo samo tri poraza. Bilo bi sjajno nastaviti taj veliki, briljantni niz.

Inače, nakon dva kola u Skupini A, Njemačka jedina ima dvije pobjede.

Po jednu su upisale reprezentacije Španjolske, Švedske, Slovenije i Hrvatske.

Svaka nova pobjeda jako nas približava Lilleu gdje će se igrati susreti nokaut faze, a poraz dovodi u situaciju da do kraja morate dobiti sve (pogledajte OVDJE)