POVIJESNI USPJEH

Hrvatske rukometašice prvi put izborile Olimpijske igre

Nedjelja, 27. svibnja 2012. 14:01 Napisao/la  SC

Španjolska - Hrvatska 22:23. Položili smo ispit generacije, rekao je izbornik Canjuga

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 23:22 (12:10)

Palacio Multiusos de Guadalajara. Gledatelja 1200.  Suci: Lars Geipel i Marcus Helbig (Njemačka).

ŠPANJOLSKA: Gonzales, Navarro, Ciobanu,  Barno, Martin 9 (3), Alberto 3 (1), Beatriz Fernandez 1, Cuadrado, Mangue 1, Aguilar 3, Alonso 1, Chavez, Pinedo 4, Begona Fernandez, Amoros, Elorza.

HRVATSKA: Grubišić, Jelčić, Tatari 4, Jovetić, Šerić 1, Gaće 1, Arslanagić, Pušić-Koroljević, Horvat, Franić 5 (1), Penezić 3, Ježić, Lovrić, Zebić 8 (6), Milanović Litre 1, Bašić.

Sedmerci: Španjolska 9 (5), Hrvatska 9 (7). Isključenja: Španjolska 6, Hrvatska 16 minuta.

Hrvatske rukometašice ostvarile su povijesni uspjeh plasiravši se prvi put na Olimpijske igre! Izabranice Vladimira Canjuge izborile su plasman u London pobijedivši Španjolsku 23:22 u posljednjoj utakmici kvalifikacijskog turnira u Guadalajari. Martin je realizirala sedmerac i smanjila na 21:22 i krenula je luda završnica u posljednjih 30 sekundi. Španjolke su pokušale presingom uzeti loptu, Miranda Tatari odlično se oslobodila i zabila ključni pogodak.

{jb_blackbox-right}Rezultati
Prvo kolo: Hrvatska – Nizozemska  28:29, Španjolska – Argentina 31:15. Drugo kolo: Hrvatska – Argentina 31:21, Nizozemska – Španjolska 24:28. Treće kolo: Argentina – Nizozemska 21:30, Hrvatska – Španjolska 23:22.{/jb_blackbox-right}

Izabranice Vladimira Canjuge na poluvrijeme su otišle s dva pogotka prednosti (10:12), da bi odlično otvorile drugi dio i nakon deset minuta pobjegle su na četiri pogotka 12:16, a deset minuta prije kraja hrvatske rukometašice stigle su na velikih pet pogodaka prednosti (14:19). Ipak, Španjolke su očekivano stisnule, u 52. minuti su izborile igračicu više i smanjile na 16:19. Zebić na drugoj strani nije iskoristila sedmerac i Martin je iz sedmerca smanjila na 17:19 dvije minute prije kraja.

Zebić je na drugoj strani vratila na tri pogotka prednosti (17:20), ali Španjolke su nastavile pritiskati, a Martin je tri minute prije kraja smanjila na 19:20. Andrea Penezić solo prodorom vratila je malo mira u hrvatske redove (19:21), a Franić je sjajnim udarcem minutu prije kraja zabila za 20:22.

- Čestitam svim djevojkama, položile su ispit generacije. Znali smo da su Španjolke malo umorne jer su puno energije potrošile protiv Nizozemske. Odlučno smo ušli u utakmicu, bilo je to izdanje kakvo svi mi želimo gledati. Obranu smo odigrali odlično, do 50. minute primili smo samo 14 golova. Malo smo pali u završnici utakmice, ali smo znali sačuvati prednost i zasluženo smo ostvarili jedan od najboljih rezultata ove reprezentacije. Olimpijske igre najveći su svjetski sportski događaj i dobro ćemo se spremiti za njih. Čestitam još jednom svim igračicama i kolegama iz stručnog stožera, rekao je izbornik Vladimir Canjuga.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.