EP Hrvatska uoči utakmice protiv Mađarske nema izbora ako želi u polufinale

Petak, 19. siječnja 2024. 12:30 Napisao/la  SC
Dominik Kuzmanović
Dominik Kuzmanović

Hrvatski rukometaši u subotu (18) igraju protiv Mađarske, HRS je ovako najavio utakmicu:

Nakon poraza od Francuske, hrvatska muška seniorska reprezentacija ima samo jednu mogućnost ukoliko želi doći do polufinala. A to je pobijediti u sva tri preostala susreta. Prvi od njih je s Mađarskom. I oni su u sličnoj situaciji, kao i mi nakon što su izgubili susret od Austrije. Ukratko, pobjednik tog susreta ostaje u igri, poraženi gubi svaku nadu da može do borbe za medalju.

Mađarska je bila pobjednik skupine C koja se igrala u Munchenu. Redom su slavili protiv Crne Gore 26:24, Srbije 28:27 i Islanda 33:26. I kao pobjednici skupine stigli su u Koln. U prvoj fazi ostavili su sjajan dojam i nakon dugo vremena izgledali kao sastav koji može u borbu za medalje, odnosno daleko. Ali, Austrija ih je prizemljila odmah na početku druge faze tako da su sada pred imperativom pobjede. Pogledajmo s kakvim snagama Mađarska raspolaže.

Na vratima su dva relativno nova imena. Kristof Laszlo Palasics (21 god., 199 cm, MB Lognono La Rioja, Špa), 33 obrane od 117 udaraca ili 28,21 posto. Minutažu s njim dijeli Laszlo Bartucz (32 god., 194 cm, MOL Tatabanya), 12 obrana od 32 udarca ili 37,5 posto.

Lijevo krilo drže Bendeguz Boka (30 god., Balatonfuredi) i Bence Krakowski (21 god., MOL Tatabanya). Prvi je na 70 posto realizacije ili 7 od 10, drugi još nije zaigrao u Njemačkoj. Malo lopti dolazi do krila, jer su vanjski igrači Mađarske veliki potrošači. Krila su tu za kontru i da pokupe zalutalu loptu.

Na desnoj strani su Zsolt Krakowski, brat blizanac Bencea (21 god., NEKA). On je projekt mađarske rukometne akademije. Do sad je imao učinak od četiri pogotka iz devet pokušaja. Tu je i Bence Imre (21 god., Ferencvaroš). Odigrao je dva susreta i ima stopostotni učinak, odnosno 6 od 6. Treba ga očekivati u startnoj postavi protiv Hrvatske.

Mađarska crta je strahovito moćna, jaka, čvrsta, čak ponekad i gruba u obrani. Lakše ih je zaobići nego okrenuti ili nadskočiti. Tu je prvo ime Bence Banhidi (28 god., 194 cm/207 kg OTP Bank- Pick Szeged), trenutačno prvi strijelac te reprezentacije s 19 pogodaka iz 24 pokušaja. Drugi po minutama na crti je još jedan div Miklos Rosta (CS Dinamo Bukurešt). Sjajan je realizator i dobije li loptu, to je ili pogodak ili sedam metara. Uz njega, nešto minuta dobiva i Adrian Sipoš. On je pak, više specijalist za obranu, nego za napad, i juri naprijed osvoje li Mađari loptu. Ipak je zabio tri pogotka uz samo jedan promašaj.

Na vanjskim pozicijama Mađarska ima vrlo dobar i širok izbor. No, vjerujemo ne tako dobar kao Hrvatska. Igrom dirigira Mate Lekai (35 god., Ferencvaroš). Iskusan igrač s više od 160 nastupa za reperezentaciju, aktualni rekorder ove ekipe, ali i drugi strijelac s 13 pogodaka iz čak 27 pokušaja. Voli loptu, obožava prolaze i često ulazi u duele koje, vidi se to s tribina, ne može dobiti. Tako nerijetko dovodi ekipu u izgubljenu poziciju. Budemo li pametni, mogli bi to dobro iskoristiti.

Na lijevoj strani je Zoltan Szita (25 god., OTP Bank – Pick Szeged). Minute dijeli s klupskim kolegom Richardom Bodom (30 god., 203 cm, OTP Bank – Pick Szeged). On dosad nije bio u dobroj pucačkoj formi jer ima učinak 4 od 10. Svakako, može biti jako opasan, ako ima dan.

Na lijevoj strani je dvojac Gabor Ancsin (33 god., MOL Tatabanya), nekadašnja velika mađarska nada. Na ovom prvenstvu je jako dobar, kao da proživljava neku drugu mladost. Uz njega je i Dominik Mathe (24 god., PSG). Zajedno su dali 23 pogotka, od 116 koliko je postigla kompletna ekipa.

Mađarsku vodi Španjolac Chema Rodriguez ili punog imena Jose Maria Rodriguez Vaquero. Nekadašnji igrač Valladolida, Ciudad Reala, a 2012. godine nakon raspada Atletico Madrida stigao je u Veszprem. I ostao do današnjih dana. Mađarsku reprezentaciju vodi od 2022. godine. Usput, zanimljivo je primijetiti da su svi veliki španjolski stručnjaci ispali s Europskog prvenstva već u prvom krugu (Jordi Ribera – Španjolska, Xavi Pasqual – Rumunjska, Toni Gerona – Srbija, Xavier Sabate – Češka). Ostao je dakle samo Chema Rodriguez. A i on bi mogao njihovim stopama nakon susreta s Hrvatskom.

Inače, Hrvatska i Mađarska su do sada igrale 13 puta na velikim natjecanjima. Hrvatska je daleko uspješnija i ima čak 10 pobjeda. Mađarska je slavila dva puta, a jedan susret završen je neodlučeno. Na europskim prvenstvima smo igrali tri puta i imamo sva tri znaka. Hrvatska je slavila u prvom susretu 1996.: 30:27, Mađarska uzvratila 1998.: 20:23, a 2012. godine bilo je neodlučeno 24:24.

Dan uoči susreta s Mađarskom, izbornik je prije podne dao slobodno igračima, da predahnu i skupe snagu za ono što ih čeka u nastavku turnira. Poslije podne su pak, imali aktivaciju u hotelu i video analizu. Kapetan Domagoj Duvnjak još uvijek je pod temperaturom, ali liječnička služba radi sve što je moguće da ga osposobi za preostale susrete. Izbornik za sada ne razmišlja o naknadnom pozivu nekome od igrača, jer je uvjeren da ima dovoljno kvalitetan izbor na vanjskim pozicijama koji može izdržati ostatak turnira. Naravno, pojavi li se neki novi problem s bolestima ili ozljedom, opcija naknadnog poziva uvijek postoji.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.