SP U RUKOMETU

Favoriti za zlato nemaju pravo na pogrešku

Petak, 11. siječnja 2013. 11:54 Napisao  Milan Kosanović

Favoriti su Francuska, Danska, Španjolska i Hrvatska ako dođu do polufinala

Na posljednja tri velika rukometna natjecanja (SP u Švedskoj 2011., EP u Srbiji 2012. i OI u Londonu 2012. godine) finale su vidjele samo četiri reprezentacije, Francuska, Danska, Srbija i Švedska. Tajna je naravno u tome što su Francuzi i Danci po dva puta igrali finale od čega jednom međusobno u Švedskoj.

Hrvatske nema u finalu od Europskog prvenstva u Austriji, no Kauboji kao da su pretplaćeni na broncu. Slavko Goluža u svom kratkom mandatu sakupio je već dvije bronce, a mnogi se danas pitaju da li je upravo on glavni krivac zašto smo izgubili dvije ključne utakmice za ulazak u finale na posljednja dva velika natjecanja (Srbija, Francuska).

Uoči početka SP-a u Španjolskoj jasno je tko su glavni kandidati za zlato, Francuska, Danska, Španjolska i Hrvatska! Vrlo teško je  očekivati da najsjajniju medalju osvoji neka druga reprezentacija koja se nalazi izvan ovog kvarteta. Ipak, kada pričamo samo o medalji, bez obzira da li je riječ o srebrnoj ili brončanoj, onda se broj kandidata naglo povećava.

Raspored utakmica hrvatske reprezentacije:
12. 1. Hrvatska – Australija (16.45 sati)
14. 1. Alžir – Hrvatska (16.45 sati)
15. 1. Hrvatska – Mađarska (21.15 sati)
17. 1.  Hrvatska – Egipat (21.15 sati)
19. 1. Španjolska – Hrvatska (19 sati)

Uvijek neugodni Island, preporođena Njemačka i Mađarska s Laszlom Nagyjem. To bi bio drugi tercet koji može pomrsiti račune bilo kojoj reprezentaciji iz prve jakosne skupine, ali maksimum njihovih mogućnosti može biti srebro ili bronca, nikako ne i zlato.

Tempirane bombe koje bi mogli svrstati u treću jakosnu skupinu su reprezentacije iz skupine C, Srbija, Slovenija i Poljska, no od njih je u Španjolskoj s obzirom na formu teško očekivati medalju. Zna se tko su vođe rukometne parade bez obzira što se tu i tamo umiješa neki domaćin koji objektivno kvalitetom ne spada u sam vrh svjetskog rukometa. Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj bit će drugačije jer odmah poslije završetka natjecanja u skupinama počinje nokaut sistem u kojem nema prava na pogrešku.

Primjerice, da je sistem natjecanja isto kao na EP-u u Srbiji već sada bismo mogli reći da je Hrvatska u polufinalu bez obzira što bi ta izjava bila veliki pritisak izborniku Slavku Goluži. Ovako će u nokaut sistemu Kauboji već u osmini finala snage odmjeriti s Poljskom, Srbijom ili Slovenijom, a četvrtfinale može donijeti Francuze ili Dance, ovisno o plasmanu u skupini. Ista stvar je i s ostalim velikim reprezentacijama, ovoga puta neće imati prava na pogrešku ili loš dan. Tko želi zlato morat će uistinu biti najbolji i pobijediti u svakoj utakmici. Do polufinala favorite očekuju dva kruga pakla!

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.