EP: Hrvatska rutinski svladala Island i plasirala se u drugu skupinu natjecanja u Poljskoj

Utorak, 19. siječnja 2016. 22:43 Napisao/la  SC

Skupina B, 3. kolo: Hrvatska - Island 37:28 (19:10)

Hrvatski se rukometaši nisu pošteno istegnuli niti zagrijali u svlačionici, parket još nisu niti "primirisali", suparnike Islanđane nisu vidjeli, a ostvarili su prolaz u drugi krug EP-a u Poljskoj.

Posao su umjesto njih u prvoj utakmici u skupini B protiv Bjelorusije odradili Norvežani, pobijedili su sa 29:27, što je samo za sebe bilo dovoljno za osiguranje nastavka natjecanja za Hrvatsku u Krakovu. Nakon toga su i izabranici Željka Babića rasterećeni slavili protiv Islanda 37:28, u posljednjoj utakmici natjecanja u Katowicama. Time su osigurali prijenos dva boda u drugi krug natjecanja, što im ne jamči lagodan put prema polufinalu, ali uz dobre igre protiv Francuske, Poljske i Makedonije, ne radi se o nemogućoj misiji. Dakako, pod uvjetom da zaista bolje zaigraju nego u tri utakmice u prvom krugu. U skupini A su Francuzi i Poljaci ranije osigurali plasman u drugi krug, a Srbi i Makedonci o trećem su putniku odlučivali u međusobnoj utakmici. Prošli su izabranici našeg trenera Ivice Obrvana, odigrali su remi 27:27 pogotkom Manaskova doslovno u posljednjoj sekundi utakmice. Zbog lošije gol-razlike Srbi su opet ostali "kratkih rukava" i moraju se vratiti kući.

Kao i protiv Norveške, kad su izgubili, naši su odlično otvorili utakmicu, u obrani čvrsti s Duvnjakom naprijed, u napadu s odličnom igrom na crti, te je za 5-1 naših već treći svoj pogodak zabio Marić. Islanđani su očito bili u grču jer je njima poraz donosio pakiranje stvari za let u Reykjavik. U nastavku je igrala samo Hrvatska, obrana je funkcionirala besprijekorno, sijevale su kontre kao i "bombe" izvana te je na istjeku prve četvrtine utakmice stajalo nevjerojatnih 11-2. Ritam igre Babićevih igrača nije opadao, nastavilo se s odličnom igrom, prednost je dignuta na plus 10 (16-6) i zadržana do 18-8. Nedostižno za bilo koga, a najmanje za Islanđane koji su bili pred "potopom" te se na odmor otišlo s predivnih 19-10.

Stanje se ni u nastavku, srećom, nije ozbiljnije promijenilo, štogod i koga da je Babić rotirao, nije donosilo promjenu na terenu. Do 40. minute zabili su barem po jednom svi naši igrači osim, naravno, Alilovića i obrambenog specijalca Gojuna te Cindrića i Kovačevića koji niti nisu ulazili u igru.

Drugo je poluvrijeme zapravo bila čista rutina, što je odlično jer se nitko nije previše potrošio za prvu utakmicu drugog kruga u četvrtak s Makedonijom.

Posljednjih 20-ak minuta Duvnjak nije niti ulazio, nije za to uopće bilo potrebe. Kovačević je igrao prednjeg, na vrata je stao Stevanović, ogled je dovršila praktično druga postava.

Europsko rukometno prvenstvo - skupina B, 3. kolo

Hrvatska - Island 37:28 (19:10)

HRVATSKA: Stevanović, Alilović, Marić 8, Duvnjak 2, Kopljar 3, Gojun 1, Horvat 4, Karačić 1, Štrlek 6, Čupić 4, Kovačević, Mamić 2, Šebetić 2, Slišković 2, Cindrić, Brozović 2

ISLAND: Gustavsson 1, Edvardsson, Svavarsson 1, Palmarsson, Karason 1, Hallgrimsson, Atlason 2, Sigurdsson 6, Gudjonsson 3, Gudmundssson 2, A. Gunnarsson 6, Petersson 3, R. Gunnarsson 1, Sigurmannsson 1, B. Gunnarsson 1, Helgason

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.