EP Hrvatska pobijedila Njemačku, fantastični Dominik Kuzmanović zasjenio sve aktere

Srijeda, 24. siječnja 2024. 21:59 Napisao/la  SC
Dominik Kuzmanović
Dominik Kuzmanović

Hrvatska je pobijedila Njemačku u zadnjoj utakmici na prvenstvu, fantastični Dominik Kuzmanović s 22 obrane (48%) potpuno je zasjenio sve aktere utakmice, odavno jedan hrvatski vratar nije ovako čudesno branio.

HRS je objavio sljedeći izvještaj:

Hrvatska muška seniorska reprezentacija pobijedila je Njemačku 30:24, u posljednjem susretu 4. kola Skupine 1 Europskog prvenstva i na kraju osvojila 11. mjesto.

Samo 2002. godine Hrvatska je bila slabije plasirana. Ostaje utjeha da je osigurala olimpijske kvalifikacije za Pariz koje se igraju od 14. do 17. ožujka ove godine.

Prepuno Lanxsses Arena stvorila je sjajnu atmosferu uoči posljednjeg susreta glavne Skupine 1 Europskog prvenstva.

Kako su sve dileme oko polufinala riješene u dva susreta prije toga, Island je naime pobijedio Austriju i zaustavio njihovu čaroliju, a Francuska je bila bolja od Mađarske tako obje te reprezentacije ostale na 4 osvojena boda, pa je Njemačka s 5 bodova već imala osigurano polufinale uoči susreta s Hrvatskom.

Takvim raspletom na dobitku je bila i Hrvatska jer je izborila olimpijske kvalifikacije. Stoga je taj susret zapravo imao samo prestižni karakter.

Hrvatski izbornik morao je napraviti jednu promjenu jer se na ozljedu požalio Zvonimir Srna.

U ekipu je vraćen Marko Mamić. Naša početna postava bila je sljedeća: Dominik Kuzmanović na vratima. Filip Glavaš i Marin Jelinić bili su na krilima. Crta je pripala Veronu Načinoviću. Na vanjskim pozicijama susret su počeli Tin Lučin, Luka Cindrić i Luka Lore Klarica.

S obzirom da nam je obrana bila na bližoj strani, Domagoj Duvnjak je ulazio i mijenjao Luku Lovru Klaricu. Od 6 početna napada, dvaput smo zabili, a čak četiri puta sjajno je obranio Andreas Wolf. I Njemačka je to pretvorila u vodstvo 5:3.

U tom posljednjem napadu ozlijedio se Tin Lučin, pa je na teren morao Marko Mamić.

Mučili smo se s njemačkom obranom, ali im ipak nismo dopustili da se ozbiljnije odvoje. U 10. minuti bili smo na 5:5, a minutu kasnije i poveli 5:6. U tim trenucima briljantan je na našim vratima bio Dominik Kuzmanović.

Nakon prve četvrtine i obrana je počela djelovati sigurnije. Tako smo Njemačku ostavili, sedam minuta bez pogotka i na minus dva u 17. minuti (8:6). Ali na žalost napad za tri razlike nismo realizirali i Njemačka je odgovorila s dva pogotka, te smo u 19. minuti bili na početku ( 8:8).

Ne za dugo. Jer smo opet uspjeli povezati dva pogotka i otići na 10:8. I čuvali smo tu prednost, pa je i podigli za pogodaka, jer je rješavanje napada u svoje ruke preuzeo kapetan Domagoj Duvnjak. Zabio je tri za redom kao u najboljim danima (13:10).

Ipak nismo to uspjeli sačuvati do predaha. Domaćin je u silovitom naletu, postigao četiri pogotka za redom i ponovno preuzeo vodstvo 13:14, i malo zadovoljniji otišao u svlačionicu.

Šteta, jer sve dobro što smo gradili 25 minuta nestalo u posljednjih pet. Posebno impresivan bio je Dominik Kuzamonvić s 8 obrana. Skupio je dvije više od slavnog kolege na drugoj strani.

Njemački izbornik je promijenio praktički cijelu svoju postavu u nastavku.

I ponudio nam priliku da se možda pobjedom oprostimo od europskog prvenstva. Na krilima našeg nevjerojatnog mladog vratara koji je začarao svoju mrežu, Hrvatska je nakon 9 minuta imala prednost od dva pogotka (17:15). To je natjeralo njemačkog izbornika da pozove minutu predaha.

I Njemačka se ponovno vratila u egal (17:17). Ali joj nismo dopustili da povede.

Nakon što smo poveli 18:17, promašili smo dva zicera u kontri i ponovno ponudili priliku suparniku da se vrati u utakmicu.

Srećom, po tko zna koji put spasio nas je naš Domo.

Sada smo pobjegli na plus četiri (23:19). Bila je to 48. minuta. Alfred Gislasson je odlučio pozvati svoju posljednju minutu predaha. I vratio je u igru Jurija Knorra i Juliana Kostnera. Nije mu pomoglo. Hrvatska je napravila niz od 6:0 i otišla na velikih šest razlike (25:19).

Pokušavali su Nijemci na sve načine ne bi li preokrenuli rezultat, ali naši su izdržali i pobjedom 30:24 oprostili se od Europskog prvenstva.

Osvojili su 11. mjesto što je drugi najslabiji rezultata u povijesti nastupa na europskim smotrama. Slabiji su bili samo 2002. godine, kada je osvojeno posljednje, 16. mjesto.

Šteta, ostaje žal za propuštenim prilikama, jer i s 5 bodova moglo se do polufinala.

Inače u polufinalu za dva dana, odnosno 26. siječnja, igrat će Francuska i Švedska, te Danska i Njemačka.

HRVATSKA: M. Mandić -/-, D . Kuzmanović 22/46, L. Mihić 1/2, D. Duvnjak 4/7, M. Šoštarić 2/3, I. Karačić 6/10, M. Maraš 3/5, V. Načinović 3/4, T. Kušan 1/2, M. Mamić 0/2, L. Cindrić 1/4, M. Šipić -/-, F. Glavaš 3/4, L. Klarica 4/6, M. Jelinić 2/2

NJEMAČKA: D. Spath 8/25, A. Wolf 6/19, N. Lichtlein 2/2, J. Golla 4/5, S. Heymann 4/8, J. Fisher 1/4, J. Knorr 3/6, J. Kostner 2/5, Ph. Weber 0/1, R. Uscins 2/6, K. Hafner 1/3, R. Dahmke 3/5, L. Mertens 0/2, Ch. Steinert 0/2, T. Kastening 1/3, J. Kohlbacher 1/3

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.