EP 2022 Hrvatske rukometašice pobijedile Ukrajinu u Grazu

Srijeda, 20. travnja 2022. 23:36 Napisao/la  SC
EP 2022 Hrvatske rukometašice pobijedile Ukrajinu u Grazu

Hrvatske rukometašice pobijedile su Ukrajinu 26:19 u susretu 5. kola kvalifikacija za EURO 2022. godine i stigle na korak do plasmana u završnicu.

Plasman će potvrditi pobjedom protiv Češke u nedjelju, 24. travnja, u Poreču.

Hrvatska je odigrala dva različita poluvremena. U prvom se dosta mučila, u drugom je pak bila odlična.

U novoj iznimno lijepoj dvorani Raiffeisen Sportpark u Grazu pred stotinjak gledatelja, od kojih je barem pola bilo s hrvatskim obilježjima, Ukrajina je kao domaćin ugostila Hrvatsku u 5. kolu kvalifikacija za EURO 2022. godine.

Od 17 igračica koje je doveo u Austriju, izbornik Nenad Šoštarić odlučio je na tribini ostaviti vratarku Antoniju Tucaković.

U odsutnosti kapetanice Katarine Ježić tu je funkciju preuzela Ivana Kapitanović.

Hrvatska je krenula u postavi: Ivana Kapitanović na vratima, Paula Posavec i Ana Turk na krilima, Ana Debelić na crti te Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dora Krsnik na vanjskim pozicijama. Radile su naše rukometašice samo jednu izmjenu obrana (Stela Posavec) napad (Valentina Blažević). Ukrajina nas je čekala u obrani 6-0.

Službeni domaćin nekako je mirnije počeo susret. I vodio od početka. Najprije s jednim, a od 9. minute i dva razlike (3:5). Tek s ranim izlaskom Iryne Glibko (trebala je predah), idejnog kreatora i vođe ukrajinske ekipe, i njihovim prvi isključenjem, naše rukometašice uspjele su okrenuti rezultat na svoju stranu. Do izjednačenja, 6:6, stigle su u 16., a minutu poslije i prvog vodstva, 7:6. Ali ono je kratko trajalo jer je Ukrajina s dva pogotka opet brzo došla u prednost.

U igri 6 na 6 teško smo pronalazili put do vrata. Uz sve to dosta nesigurnosti donijela su tri promašena zicera s desnog krila. A bez Ćamile Mičijević nitko s vanjskih pozicija, pored agresivne ukrajinske obrane, nije mogao pogoditi vrata. Srećom, vrlo dobar dan imala je Ivana Kapitanović na vratima (6 obrana) pa je najviše zahvaljujući njoj Hrvatska došla do drugog vodstva u 24. minuti, 9:8. A onda je to digla na plus dva u samoj završnici i nešto se mirnije moglo disati.

Nažalost, ne previše dugo jer tu prednost nismo uspjeli zadržati do predaha. Ukrajina se ponovno vratila s dva pogotka u nizu. Ipak, naše djevojke nisu posustale i u posljednjim su sekundama u kontri zabile te došle do minimalne prednosti, 12:11. U prvom dijelu nisu imale ni jedno isključenje, ni jedan sedmerac, uz 3 tehničke pogreške realizacija im je bila 55 posto.

Na početku drugoga dijela Ćamila Mičijević namjestila je svoju ruku i bila nezadrživa za Ukrajinke. Brzo nam je donijela plus dva. Napokon je proradila i naša obrana. I najviše zahvaljujući njoj u 39. Hrvatska odlazi na četiri razlike, 17:13, i čini se konačno oslobađa grča u kojemu je dugo, dugo bila. Ukrajinski izbornik morao je dakako zvati minutu predaha. Njegove rukometašice su u deset minuta drugog poluvremena dale samo dva pogotka.

Ali do kraja je bilo još jako mnogo vremena. Ukrajinke se odlučuju na maksimalan rizik i kreću s igrom sedam na šest. I uspijevaju postići dva pogotka za redom. Ali ne i više od toga, premda su imale lijepe prilike jer je na našim vratima briljirala Ivana Kapitanović. Ona je na kraju imala čak 17 obrana. Prvi strijelac susreta Ana Turk sa 7 pogodaka. Četiri su dale Ćamila Mičijević i Paula Posavec. Kod Ukrajine, najbolja Iryna Glibko s pet pogodaka.

UKRAJINA: J. Balogh -/-, M. Gladun 14/40, V. Saltaniuk 1/1, D.Dmytryshyn 0/2, M. Markevych -/-, I.Prokopiak -/-, L. Smolinnh 0/3, T. Ploiak 2/3, A. Melekesteva 1/2, N. Striukova 1/3, I. Stelmakh 3/4, I. Glibko 5/12, L. Gorilska -/-, A. Shupyk 2/6, Y. Levechenko 4/6, M. Konovalova 1/5

HRVATSKA: L. Bešen -/-, I. Kapitanović 17/36, P. Posavec 4/5, S. Šenvald -/-, D. Krsnik 1/4, S. Posavec 1/1, Ć. Mičijević 4/9, D. Milosavljević 2/4, D. Kalaus -/-, K. Pavlović 1/2, A. Šimara -/-, A. Debelić 3/4, A. Turk 7/12, J. Mamić 0/1, V. Blažević 2/4, K. Prkačin 0/2

Kvalifikacije za EP 2022, Skupina 4: Ukrajina - Hrvatska 19:26

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.