ŠPANJOLSKI PRINC U PROBLEMIMA

Inaki Urdangarin mora platiti 8,2 milijuna eura jamčevine

Petak, 01. veljače 2013. 11:18 Napisao/la  I. M.

Urdangarin je optužen da je kao predsjednik Noore Instituta preusmjerio pet milijuna eura na bankovne račune svoje offshore-kompanije

Zet Španjolskog kralja Juana Carlosa, bivši poznati rukometaš Inaki Urdangarin mora platiti jamčevinu od 8,2 milijuna eura ako želi suđenje za korupciju koje se protiv njega vodi pratiti sa slobode. Urdangarinu se stavlja na teret da je kao predsjednik Noore Instituta, neprofitne organizacije koju vodi već dugi niz godina, preusmjerio pet milijuna eura na bankovne račune svoje offshore-kompanije.

Prema optužnici suda u Palma de Mallorci Urdangarin, udružio se s partnerom iz tvrtke Diegom Torresom kako bi na račun svog braka s princezom Cristinom izvukao što je moguće više materijalne koristi od sponzorstva diljem Španjolske. Poštujući Urdangarinovu pripadnost kraljevskoj obitelji, ako ne plati jamčevinu, on neće biti pritvoren do kraja suđenja, no bit će mu nepovratno konfiscirana sva imovina. Suđenje zetu Juana Carlosa svakako je najveći, ali ne i jedini skandal koji kraljevsku obitelj Bourbon prati posljednjih godina.

Prije samo nekoliko mjeseci Felipe, unuk Juana Carlosa, propucao si je desnu nogu kad je vježbao gađanje na imanju svoga oca. Problem je u tome što je Felipe tad imao samo 13 godina, godinu dana manje nego što španjolski zakoni propisuju da mora imati osoba koja dolazi u bilo kakav doticaj s oružjem. Neposredno nakon toga sam je kralj Juan Carlos slomio kuk u lovu na slonove koji je bio potajno organiziran u Africi, a za što su španjolski porezni obveznici izdvojili stotine tisuća eura. Što je još gore, kada su mediji po cijelom slučaju počeli dublje kopati, otkrilo se da to nije bio prvi kraljev egzotični lov na račun poreznih obveznika, i to u vrijeme kada država balansira na rubu bankrota.

Inaki Undargarin sredstva je najčešće prikupljao organizirajući seminare o korištenju sporta u promicanju turizma. Potječe iz bogate baskijske obitelji, no nije plemenita roda, već je titulu vojvode od Palme stekao ženidbom. Izbijanjem skandala kraljevska ga je obitelj izdvojila iz svog kruga, a prošloga tjedna njegovo je ime uklonjeno s internetske stranice dinastije Bourbon.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.