Odlazi genijalac: Ivano Balić u petak završava blistavu rukometnu karijeru

Četvrtak, 04. lipnja 2015. 19:58 Napisao/la  Nenad Daskijević

U  36. godini u dresu njemačkog Wetzlara zadnju će utakmicu u karijeri odigrati rukometni hrvatski Mozart, jedan od najboljih svjetskih rukometaša svih vremena


Ivano Balić završava karijeru! U petak u 36. godini u dresu njemačkog Wetzlara zadnju će utakmicu u karijeri odigrati rukometni hrvatski Mozart, jedan od najboljih svjetskih rukometaša svih vremena.

U svojoj bogatoj i trofejnoj karijeri Ivano je rukomet obogatio znanjem i lucidnim idejama, vrlo brzo postao je rukometnim maestrom. Tijekom karijere Ivano je nosio dres Splita, Metkovića, Portland San Antonia, CO Zagreba, Atletica iz Madrida te naposljetku Wetzlara u kojemu završava karijeru.

Rukometni svijet posebno će ga pamtiti i po sjajnim razigravanjima, idejama, zamislima, prodorima, golovima, šetnjama kroz suparničku obranu i kao vođu hrvatske reprezentacije, koju je predvodio do zlatnih odličja na Svjetskom prvenstvu 2003. u Portugalu, kao i godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama u Ateni. U svoju riznicu Balić je spremio brojna srebra sa svjetskih i europskih prvenstva, kao i broncu s Eura prije tri godine u Srbiji, ali i s OI u Londonu 2012. kada je Hrvatska igrala uistinu najljepši i najbolji rukomet. Osvojenim odličjima Ivano je pridodao i zlatnu medalju s Mediteranskih igara.

Balić je redovito bio biran u najbolje sedmorke velikih natjecanja, kao i za najboljeg, odnosno, najkorisnijeg igrača. Prema izboru Međunarodne rukometne federacije izabran je i za najboljeg rukometaša svijeta 2003. i 2006. godine kao i za najboljeg rukometaša svih vremena, a posebnu čast dobio je i na OI u Pekingu, kada je u svečanom mimohodu predvodio kolonu hrvatskih sportaša s hrvatskom zastavom u rukama.

HRS priprema veliku oproštajnu utakmicu za Balića i cijelu zlatnu generaciju. Od srpnja ove godine Ivano će preuzeti funkciju koordinatora svih muških rukometnih selekcija u Hrvatskom rukometnom savezu te će nastaviti raditi uz seniorsku i mlađe kategorije.