DRAŽEN SILIĆ

Živi u Puli, radi u Trstu i vozi hrvatski bob

Petak, 19. siječnja 2018. 20:24 Napisao/la  Ivan Jelić

Silić će nastupiti na ZOI u Južnoj Koreji 

Dražen Silić
Dražen Silić

 

Hrvatska bob reprezentacija prvi puta u povijesti na Olimpijskim igrama koje će se održati u Južnoj Koreji, točnije u Pjongčangu, imat će dvije posade, bob četverosjed i dvojed.

Članovi prvog su Dražen Silić, pilot, Mate Mezulić, Benedikt Nikpalj, koji su bočni gurači i Antonio Zelić koji je zadnji gurač, dok posadu boba-dvojca čine Dražen Silić, pilot i Benedikt Nikpalj.

Plasman su naši reprezentativci ostvarili kroz utrke Američkog kupa koje su se održavale u Calgaryiu i Vancuveru, te Lake Placideu

- Ostvarili smo san. Na kraju natjecanja mi smo bili treći sveukupno što je veliki uspjeh reprezentacije. Za ovo sam radio, trenirao, mučio se i smrzavao proteklih deset godina. Sada svi zajedno na čelu sa izbornikom Ivanom Šolom i svim ostalim članovima našeg stožera živimo naš san. Puno nam je sada lakše, jer smo u u četverosjedu debelo odradili svoj posao na vrijeme dok smo u dvosjedu ostvarili normu u posljednoj utrci, bili smo bolji od Jamajke koja je možda i bolja od nas, ali sada oni trebaju čekati kvotu i razmišljati da li će nastupiti na Olimpijskim igrama, kaže Dražen Silić.

Kako je došlo do toga da preuzmetu ulogu pilota u bobu?

- Trenirao sam atletiku, trčao sam 400 metara. Kada sam dobio poziv izbornika Šole odmah sam ga prihvatio. U početku sam bio gurač, no imao sam osjećaj da bih bio korisniji kao pilot. Prvim vještinama pilotiranja bobom naučio me Šola. Poslije sam prošao nekoliko tečajava koje prolaze i najbolji svjetski piloti boba. Na kraju je ispalo više nego odlično.

Sigurno postoji doza straha?

- Dakako da postoji, to je normalno, dovoljno je jedna mala pogreška da se bob prevrne. Događalo se to nama, događa se i to najboljim svjetskim pilotima. Nema straha kod mene kao i kod ostalih članova posade.

Gotovo tri mjeseca ste proveli u Kanadi i Americi na kvalifikacijskim utrkama za plasman na OI?

- Nije nam bilo nimalo lako. Nismo imali svoj bob tako da smo znali u jednom tjednu promijeniti tri boda. Vozaču Formule 1 treba godina dana kada promjeni bolid da se na njega navikne, a ja sam se svako malo vremena trebao priviknuti na novi bob. Uspio sam u tome.

 Živite u Puli, radite kao profesor tjelesnog odboja u osnovnoj školi u Trstu. Kako usklađujete obveze?

- Zahvaljujući tome što je Trst blizu Puli stigne obavljati svoje školske obveze. Imam puno razmijevanje ravnatelja škole, ali i ostalih kolega. Hvala im na tome.

Što možemo očekivati na Zimskim olimpijskim igrama?

- Iskreno, teško je prognozirati čemu se možemo, trenutno uživamo u našem uspjehu.

Da budemo konkretniji čime biste ste bili zadovoljni?

- Medaljom , ha, ha, ha... Bili bi prezadovoljni kada bismo se u četverosjedu plasitrali u finale kao što je to uspjelo našem izborniku u Vancuveru 2010. godine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.