Svjetski veslački kup prvi put u Hrvatskoj na zagrebačkom Jarunu

Srijeda, 31. ožujka 2021. 16:17 Napisao/la  SC
Damir Martin
Damir Martin

U Hrvatskoj se prvi put u povijesti održava Svjetski veslački kup.

Riječ je o godišnjoj seriji od tri regate koje djeluju kao predvodnik Svjetskog veslačkog prvenstva, a koje se održava tijekom tri dana s ubrzanim sustavom napredovanja od kvalifikacija do finala.

- Ponosni smo što se prvi put u povijesti Svjetski veslački kup održava na zagrebačkom Jarunu. Ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole. Naši sportaši ostvarili su izvanredne sportske rezultate, ispisali veslačku povijest i zaslužuju nastup na domaćem terenu. Svojim rezultatima privukli su i mlađe uzraste da se krenu baviti veslanjem, tako da u budućnosti možemo očekivati još puno vrhunskih rezultata, naglasio je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu.

Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain i Goran Mahmutović u dvojcu na pariće te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara.

Svima njima ovo će biti prvi 'svjetski nastup' na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.

Pripreme za Svjetski veslački kup u punom su jeku, a sanacija sportskih objekata na zagrebačkom jezeru Jarun trebala bi biti gotova desetak dana uoči održavanja veslačkog spektakla.

- U ova teška vremena događa se nešto lijepo na Jarunu, preuređenje nakon više od 30 godina. Napokon se obnavlja naš drugi dom, veslačka staza, a sve to povodom održavanja Svjetskog kupa prvi puta u Hrvatskoj. Cijela svjetska elita doći će ovdje, vidjeti gdje gradimo naše karijere i uživati na našem jezeru, a svi zajedno ostavljamo nešto generacijama iza sebe. Mislim da je to jedna lijepa prigoda i nadamo se da će nas naši navijači zbog sigurnosti i epidemioloških pravila bodriti putem malih ekrana te nam pružiti podršku na društvenim mrežama, rekao je proslavljeni olimpijac Damir Martin.

Svjetski veslački kup je najveće veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, a očekuje se nastup oko 1000 najboljih svjetskih veslača.

Oko 50 zemalja osigurale su direktne TV prijenose.

loading...