Vlado Šola: Alarmantno je vrijeme za hrvatski sport; na satu je pet do dvanaest!

Utorak, 05. prosinca 2023. 21:43 Napisao/la  SC
Vlado Šola
Vlado Šola Foto: HGK

Udruženje sportskih klubova kroz HGK okupilo vrhunske sportaše i sportske djelatnike na okruglom stolu za rješavanje krize u hrvatskom sportu.

U snažnom izrazu jedinstva, brojni proslavljeni hrvatski sportaši okupili su se danas kako bi pružili podršku radu Udruženja sportskih klubova HGK. Među njima su bili Marija Anzulović, Hrvoje Čale, Silvio Marić, Jelena Kostanić, Damir Martin, Valent Sinković, Maja Poljak, Zrinka Petrović, Vlado Šola, Damir Bičanić i Zoran Primorac, koji su svojim prisustvom i izjavama istaknuli važnost prijedloga za porezne poticaje i rasterećenja koja bi značajno doprinijela ulaganjima u sport.

Na okruglom stolu, koji je okupio više od 20 istaknutih sportaških imena, razmatrane su strategije i mogućnosti kako unaprijediti trenutnu situaciju u hrvatskom sportu.

- Alarmantno je vrijeme za hrvatski sport; na satu je pet do dvanaest, upozorio je Vlado Šola, legendarni hrvatski rukometni vratar i trenutni izbornik crnogorske rukometne reprezentacije.

- Da bi naši klubovi ponovno postigli svoju nekadašnju slavu, neophodno je da Vlada stvori uvjete koji će ulaganje u sport učiniti privlačnijim za gospodarstvenike. Istovremeno, želimo potaknuti gospodarstvenike da shvate kako ulaganje u sport ne mora nužno rezultirati izravnim profitom. Povezanost vrhunskih brendova s vrhunskim sportskim brendovima stvara snažnu sinergiju koja jača oba brenda. Osim toga, ne smijemo zaboraviti ni male klubove, koji su temelj našeg sporta. Sredstva lokalne samouprave često nisu dovoljna za pokrivanje osnovnih potreba klubova, kao što su dresovi i oprema za trening. Zbog toga je inicijativa Udruženja sportskih klubova HGK od ključne važnosti i zaslužuje našu punu podršku, u nadi da će naići na plodno tlo, istaknuo je Šola.

Podsjetimo, Udruženje je predložilo porezne poticaje za ulaganje u sport za poduzetnike i građane, povećanje neoporezivih iznosa za sportske nagrade i stipendije te smanjenje klupskih troškova za rad s djecom i mladima.

Branimir Kos, potpredsjednik Udruženja sportskih klubova HGK i Vedran Šupuković, predsjednik Udruženja sportskih klubova HGK.

Predsjednik Udruženja sportskih klubova HGK, Vedran Šupuković, izrazio je duboku zabrinutost za stanje hrvatskog klupskog sporta.

- Već mjesecima ističemo da je hrvatski klupski sport u teškoj krizi. U 90-ima smo bili perjanice kvalitete u Europi, a danas se suočavamo s financijskom devastacijom koja je uzrokovala rezultatski pad. Dok se mi borimo za opstanak, klubovi s kojima smo nekad bili ravnopravni, kontinuirano napreduju od tada. Jasno je da problemi s kojima se suočavamo neće biti riješeni preko noći i da usvajanje naših prijedloga neće odmah spasiti situaciju, ali predstavljaju nužan korak u pravom smjeru, istaknuo je Šupuković.

Dio prijedloga u manjoj mjeri je prihvaćen te je trenutno na javnom savjetovanju. U Udruženju pozdravljaju činjenicu da ima sluha s druge strane – u nadležnim ministarstvima, no smatraju da se mnogo više još može, a svakako treba učiniti.

Udruženje sportskih klubova Hrvatske Gospodarske Komore izražava zadovoljstvo zbog činjenice da je dio njihovih prijedloga djelomično prihvaćen i trenutno se nalazi u fazi javnog savjetovanja. "Pozitivni koraci od strane nadležnih ministarstava pokazuju da postoji svijest o problemima s kojima se suočavamo, ističu u Udruženju.

Međutim, naglašavaju da, iako su ovi koraci obećavajući, još uvijek postoji značajan prostor za dodatne promjene i unapređenja.

"Postoji mnogo toga što još možemo i trebamo učiniti kako bismo osigurali stabilnost i rast hrvatskog klupskog sporta, dodaju iz Udruženja.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

- U samo šest mjeseci postojanja, Udruženje sportskih klubova uspjelo je okupiti impresivnu bazu klubova, a sada, s podrškom eminentnih sportskih imena, njegovo djelovanje dobiva još veći legitimitet, izjavila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK.

- Ova podrška ne samo da jača naš savez unutar sportske zajednice, već i pokazuje našu posvećenost dijalogu s izvršnom i zakonodavnom vlašću. Očekujemo da će ovaj dijalog rezultirati pozitivnim ishodima koji će imati snažan i dugotrajan utjecaj na budućnost hrvatskog sporta, kao i na generacije sportaša koje tek dolaze, naglasila je Čagalj.

Branimir Kos, potpredsjednik Udruženja sportskih klubova HGK, objasnio je trenutno stanje članstva i njegov rast.

- Do danas, u Udruženje se učlanilo 70 klubova, a dodatnih 30-ak je u procesu učlanjenja. Ovo pokazuje kako sportski klubovi vide HGK kao ključnu platformu za zastupanje svojih opravdanih gospodarskih interesa, rekao je Kos, te je istaknuo kako je Udruženje je otvoreno za sve klubove iz olimpijskih sportova,.

- Stoga pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže. Trenutno zastupamo više od 50 posto klubova prvog ranga natjecanja u pet loptačkih sportova, uključujući preko 80 posto klubova u sportovima poput nogometa, rukometa i vaterpola. Naša zastupljenost obuhvaća cijelu Hrvatsku, od Dubrovnika do Vukovara. Od dvadesetak učlanjenih ženskih klubova, većina su iz prvog ranga natjecanja, dodao je Kos.

Ciljani napori udruženja za financijsku i rezultatsku obnovu klubova

Udruženje sportskih klubova HGK usmjerava svoje napore na revitalizaciju financijskog stanja klubova, što se očekuje da će imati izravan pozitivan utjecaj na sportske rezultate. Iz Udruženja objašnjavaju da vjeruju kako će poboljšanje financijskih uvjeta klubova dovesti do boljih sportskih rezultata, što će zauzvrat privući više sponzorstava i dodatno podići kvalitetu natjecanja. Ovo bi trebalo pokrenuti lančanu reakciju pozitivnih promjena u sportu u cjelini.

Udruženje sportskih klubova HGK predstavlja sljedeće ključne prijedloge za porezne poticaje i rasterećenja kako bi potaknuli ove promjene:
- Dodatno smanjenje porezne osnovice poreza na dobit za iznos sponzorstava sportskim organizacijama prema ugovorima o sponzorstvu.
- Povećanje neoporezivih iznosa na 5.000 eura (sada do 20.000 HRK) za nagrade, i za stipendije do 2.000 eura mjesečno (sada 1.750 HRK mjesečno).
- Izmjene poreznih propisa kako bi građani mogli preusmjeriti dio svog poreza na dohodak (5%) lokalnim sportskim klubovima ili udrugama.
- Oslobađanje klubova troškova PDV-a pri nabavi sportske opreme za djecu i mlade (do 18 godina).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.