MOO usuglasio stavove svih članova, OI u Tokiju počinju u zakazanom terminu

Srijeda, 18. ožujka 2020. 20:28 Napisao/la  SC
Zlatko Mateša
Zlatko Mateša

Stav Međunarodnog olimpijskog odbora je jasan, Olimpijske igre u Tokiju održat će se u predviđenom terminu.

Svi nacionalni odbori tijekom video-konferencije MOO-a održanoj u srijedu bili su suglasni da će Igre početi 24. srpnja.

- Ono što je u spomenutom dokumentu najvažnije jest fleksibilnost, tj. potreba za fleksibilnošću, posebno kad su u pitanju kvalifikacije za Tokio. Trenutačno se 57 posto sportaša od predviđenih kvota već kvalificiralo na OI, dok ostalih 43 posto još ima mogućnost. No, problem je kada, gdje i na koji način da se i oni izbore za nastup na OI. Tu je MOO zatražio fleksibilnost i ukoliko neće ići po onom principu koji je predviđen, uvodi se kriterij rejtinga, rezultata s europskih i svjetskih prvenstava, kao i čitav niz drugih potencijalnih kriterija koji mogu dovesti sportaša do norme za OI, kaže predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

- Istina je da bi u slučaju primjene pravila renkinga kod momčadskih sportova naši vaterpolisti i rukometaši po renkingu prošli na OI, a košarkaši ne. Međutim, ja vjerujem da su olimpijske kvalifikacije u košarci, predviđene za drugu polovicu lipnja, iz ove perspektive dovoljno daleko. Dosta je vremena do tada, ne isključujem njihovo održavanje i jednostavno bih prepustio da vidimo kako će se stvari razvijati, naglšava Mateša.

Ne može se zanijekati problem da sportaši ne treniraju:

- Nešto bolje stoje sportaši iz država koje imaju nacionalne sportske centre jer mogu i kroz mjere izolacije odrađivati neke treninge. Nažalost, mi nemamo nacionalni sportski centar. Sada bi zlata vrijedila jedna Badija, kakva je bila. Ali dobro, svi smo više-manje u istoj situaciji, pratit ćemo što se zbiva u Europi i u trenutku kada se stvore preduvjeti za to, a svakako u dogovoru s nacionalnim stožerom i hrvatskom Vladom, pokušat ćemo osigurati mogućnost za pripreme barem sportašima koji su izborili Olimpijske igre i onima koji se još mogu kvalificirati, zaključuje Mateša.

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT