MOO usuglasio stavove svih članova, OI u Tokiju počinju u zakazanom terminu

Srijeda, 18. ožujka 2020. 20:28 Napisao/la  SC
Zlatko Mateša
Zlatko Mateša

Stav Međunarodnog olimpijskog odbora je jasan, Olimpijske igre u Tokiju održat će se u predviđenom terminu.

Svi nacionalni odbori tijekom video-konferencije MOO-a održanoj u srijedu bili su suglasni da će Igre početi 24. srpnja.

- Ono što je u spomenutom dokumentu najvažnije jest fleksibilnost, tj. potreba za fleksibilnošću, posebno kad su u pitanju kvalifikacije za Tokio. Trenutačno se 57 posto sportaša od predviđenih kvota već kvalificiralo na OI, dok ostalih 43 posto još ima mogućnost. No, problem je kada, gdje i na koji način da se i oni izbore za nastup na OI. Tu je MOO zatražio fleksibilnost i ukoliko neće ići po onom principu koji je predviđen, uvodi se kriterij rejtinga, rezultata s europskih i svjetskih prvenstava, kao i čitav niz drugih potencijalnih kriterija koji mogu dovesti sportaša do norme za OI, kaže predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

- Istina je da bi u slučaju primjene pravila renkinga kod momčadskih sportova naši vaterpolisti i rukometaši po renkingu prošli na OI, a košarkaši ne. Međutim, ja vjerujem da su olimpijske kvalifikacije u košarci, predviđene za drugu polovicu lipnja, iz ove perspektive dovoljno daleko. Dosta je vremena do tada, ne isključujem njihovo održavanje i jednostavno bih prepustio da vidimo kako će se stvari razvijati, naglšava Mateša.

Ne može se zanijekati problem da sportaši ne treniraju:

- Nešto bolje stoje sportaši iz država koje imaju nacionalne sportske centre jer mogu i kroz mjere izolacije odrađivati neke treninge. Nažalost, mi nemamo nacionalni sportski centar. Sada bi zlata vrijedila jedna Badija, kakva je bila. Ali dobro, svi smo više-manje u istoj situaciji, pratit ćemo što se zbiva u Europi i u trenutku kada se stvore preduvjeti za to, a svakako u dogovoru s nacionalnim stožerom i hrvatskom Vladom, pokušat ćemo osigurati mogućnost za pripreme barem sportašima koji su izborili Olimpijske igre i onima koji se još mogu kvalificirati, zaključuje Mateša.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.