×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 50

Premijer Mario Monti prekinuo olimpijske snove Rima

Utorak, 14. veljače 2012. 17:16 Napisao/la 

Talijanski premijer, Mario Monti, odbio je potpisati jamstva za organizaciju Olimpijskih igara u Rimu 2020. godine. Dio Talijana je konsterniran ovakvom odlukom.

Politika je, još jednom, bila jača od sporta. Talijanski premijer Mario Monti, koji je naslijedio omraženog Silvija Berlusconija, stopirao je kandidaturu Rima za organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine! Monti, od kojega Talijani očekuju da zemlju izvuče iz financijske krize, procijenio je kako u ovom trenutku ne može preuzeti takav megalomanski projekt, koji bi u konačnici mogao rezultirati potpunim krahom. Iako su neke neovisne studije tvrdile kako bi se Olimpijske igre u glavnom gradu Italije velikim dijelom same isfinancirale, ali Monti jednostavno nije imao milosti.

- Dugo smo vagali i donijeli smo ocjenu kako u ovom trenutku ipak ne možemo riskirati. Možda nekom drugom prigodom, ali sada jednostavno ne. Nalazimo se u razdoblju kada bi, da se slikovito izrazim, otpuštanje sigurnosnog pojasa moglo biti pogubno za našu zemlju. Moramo misliti na ono što dolazi i zato smo donijeli ovakvu odluku. - objasnio je potez Vlade Monti. Zamiljivo, prema nekim anketama, oko 70 posto Talijana - podržava ovakvu odluku! Premda, naravno, postoji i veliki dio onih koji su rezignirani propuštenom šansom...

- Razočarani smo, to otvoreno priznajem. Mislim kako smo propustili sjajnu šansu za sportski, ali i ekonomski uzlet. No, moramo prihvatiti odluku vlade, nema nam druge. - rekao je predsjednik Organizacijskog odbora projekta Rim 2020. Mario Pescante. Na tom tragu je i Gianni Petrucci, predsjednik Olimpijskog komitete Italije, koji kaže: - Mi smo napravili sve što smo mogli. Kao građanin i sportaš, jako sam žalostan zbog ovakve odluke. Da, shvaćam da se razmišljalo o budućnosti, ali Olimpijske igre su potencijalno mogle oporaviti i naše gospodarstvo. Čak nam je i sam Monti čestirao na ovakvom projektu, ali sada je gotovo. Ne, nećemo kandidirati Rim za Igre 2024. godine. To ne dolazi u obzir. - zaključio je Petrucci.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.