Lex Mamić: SDP i HNS u saborsku proceduru uputili prijedlog izmjena Zakona o sportu

Petak, 06. ožujka 2015. 22:13 Napisao/la  SC

 Oporbeni krugovi prijedlog su nazvali "lex Mamić" zbog prijedloga da se u sportu zabrani djelovanje osoba koje su pravomoćno prekršajno osuđene po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanja

Klubovi SDP-a i HNS-a u petak su u saborsku proceduru po žurnom postupku uputili prijedlog izmjena Zakona o sportu, koji su oporbeni krugovi nazvali "lex Mamić" zbog prijedloga da se u sportu zabrani djelovanje osoba koje su pravomoćno prekršajno osuđene po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i izrečena im je mjera zabrane pristupa stadionima. Izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću zabranjen je pristup splitskim nogometnim stadionima, nakon što se fizički sukobio s bivšim Hajdukovim nogometašem Ivanom Begom za gostovanja njegova kluba na Poljudu.

Zakon ne cilja nikoga ponaosob, niti se donosi zbog bilo koje osobe. Namjera mu je isključivo unaprijediti sport s aspekta etike i transparentnosti financiranja, rekao je HNS-ov zastupnik Srđan Gjurković, inicijator podnošenja prijedloga iza kojega stoji udruga Naš Hajduk.

Gjurković tvrdi da je »lex Mamić« nelogičan budući da se zabrana ne bi mogla primijeniti retroaktivno, važnije su odredbe koje bi trebale osigurati jednoobrazno izvještavanje o planiranju i trošenju u sportskim klubovima, poglavito kad je riječ o sredstvima iz javnih izvora.

Zakon predviđa i novi način odlučivanja u sportskim savezima, a na tragu je prijedloga udruge Naš Hajduk. Prema tom prijedlogu vrijednost glasa nekog kluba ovisila bi o tome u kojoj se ligi natječe. Nije prihvaćem prijedlog udruge Naš Hajduk koji predviđa mogućnost prijenosa upravljačkih prava u sportskim klubovima s gradova na udruge navijača. Peđa Grbin (SDP) objašnjava da se već i po postojećim zakonima predstavnici navijača mogu imenovati u uprave i nadzorne odbore klubova, te upozorava da Zakon o trgovačkim društvima ne predviđa traženu mogućnost prijenosa upravljačkih prava, a smatra kako bi prijenos prava iz državnog ili vlasništva jedinica lokalne samouprave na bilo koga trećeg bio neprimjeren.

Novi Zakon o sportu već je neko vrijeme u izradi. Prijedlog koji su klubovi uputili u proceduru vjerojatno će tek za tjedan dana biti uvršten u dnevni red tekuće sjednice. O njemu se zatim mora očitovati Vlada i tek tada ga može raspraviti i donijeti Sabor.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.