DAN HOO-a Hrvatski sportaši olimpijski ciklus okrunili s čak 654 odličja

Četvrtak, 27. prosinca 2012. 21:39 Napisao/la  SC

Giovanni Cernogoraz  i Sandra Perković očekivano su izabrani za najbolje sportaše, za najbolju momčad izabrani su hrvastki vaterpolisti, a kod sportašica ženska reprezentacija u samostrelu disciplina field

Veliki dan hrvatskoga sporta krajem svake godine obilježi i proslavi godinu na izmaku, a ova 2012. najuspješnija je od hrvatske samostalnosti kada su Ljetne olimpijske igre u pitanju. U Londonu je osvojeno šest medalja od čeka tri zlata, srebro i dvije bronce što je rekord i razlog za veliki ponos i veliko slavlje.  

Nakon hrvatske himne izvedena je ona olimpijska uz posebnu posvetu Olimpijskim igrama karlovačkih "Kraljeva sjena" uslijedio je pregled nastupa na za Hrvatsku najuspješnijim Olimpijskim igrama u Londonu.

Nagrade za životno djelo
Potom je uslijedila dodjela nagrada za životno djelo koja nosi ime Matije Ljubeka, a za 2012. godinu dobitnici su: Aleksandar Anzur dopredsjednik svjetske boćarske federacije, Marijan Pasarić, čovjek koji je prvi u Zagrebu uveo košarku u programe osnovnih škola, vaterpolist Ivo Trumbić, kapetan reprezentacije na Olimpijskim Igrama 1968. u Mexico Cityju, Hrvatski šahovski savez, koji ove godine obilježava stotu obljetnicu i Hrvatski atletski savez koji već preko stoljeća brine o kraljici sportova, a posljednjih godina bilježi i sjajne rezultate.

Potom su se nazočnima obratili Zlatko Mateša i Josip Čop predsjednik i glavni tajnik HOO-a

- Ništa nas ne može toliko povezati i ujediniti kao sport i sportska dostignuća. Hrvatska je prepoznatljiva po svojim sportašima i sportskim uspjesima. U 2013 pred nama je preko 700 natjecanja i nadam se da ćemo nastaviti nisku uspjeha - rekao je u svome izlaganju Mateša.

 - U ovom olimpijskom ciklusu osvojili smo 353 medalje na svjetskim prvenstvima,  292 medalje na  europskim prvenstvima i  9 medalja na olimpijskim igrama. Gotovo 500 sportaša i trenera pratilo se na razini godine. Vrlo visoko je postavljena letvica nakon Londona i nadam se da će i u Riju za četiri godine biti jednako toliko uspjeha - rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop

Potom je Zlatko Mateša na pozornicu pozvao počasnog člana HOO-a i počasnog člana MOO-a Antuna Vrdoljaka i uručio mu priznanje za doprinos hrvatskom sportu

- Kada vas se u Imotskom hoće riješiti serviraju Vam kavu "sikterušu" da brzo odete. Zahvaljujem se na ovome priznanju i nadam se da ću još malo ostati u sportu. Da nije bilo ovih olimpijskih medalja ne bi dobio niti orden barona de Coubertina, a niti ovo priznanje, rekao je Vrdoljak koji je potom uručio priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora za sport i održivi razvoj arhitektonskom studiju Šport 3LHD za poseban doprinos razvoju hrvatskog sporta.

Najuspješnijim promicateljima hrvatskog sporta u 2012 godini proglašene su ženska i muška rukometna reprezentacija a nagrade su u ime nagrađenih primili kapetanica Miranda Tatari i vratar Mirko Alilović.

U kategoriji za trenera godine nominirani su bili Ivan Ivančić, Nikola Bralić, Ratko Rudić, Toni Tomas i Stjepan Vučković, a nagradu su ravnopravno podijelili  izbornik vaterpolista Ratko Rudić, trener Sandre Perković i izbornik hrvatske streljačke reprezentacije Stjepan Vučković ponajprije zbog olimpijskog zlata Giovannija Cernogorza.

U kategoriji parovi štafete  i posade prema očekivanju nagrada je pripala veslačkom četvercu Damir Martin, Martin i Valent Sinković i David Šain koji su osvojili olimpijsko srebro i pobijedili u svjetskom kupu.

U konkurenciji najbolje ženske ekipe najboljom je proglašena ženska reprezentacija u samostrelu disciplina field u sastavu Sanja Komar, Nikolina Kivanek i Branka Pereglin. One su se okitile naslovom svjetskih prvakinja.

Kod momčadi dvojbe nije bilo, najboljima su proglašeni nepobjedivi zlatni vaterpolisti, a jednako tako dvojbe nije bilo niti pri nagrađivanju najbolje sportašice i sportaša jer nagrade su otišle u ruke Giovannija Cernogorza i Sandre Perković.

Fotogalerija Sanjin Strukić/PIXSELL

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.