Rally Show Santa Domenica, sudjeluje 117 posada iz devet zemalja

Četvrtak, 23. studenog 2023. 16:54 Napisao/la  M. Krpan
Novo izdanje Santa Domenice
Novo izdanje Santa Domenice Foto: Miroslav Krpan

Kraj studenog, uobičajeni termin, kojeg je za svojevrsni automobilistički spektakl rezervirao organizacijski tim AKK Sveta Nedelja, iz godine u godinu biva posjećeniji kako sudjelujućim posadama, tako tisućama gledatelja, pratećim programom koji potraje tri dana, od verifikacije u petak poslijepodne do završne ceremonije dodjele priznanja u nedjeljno veče.

Ove godine timu Svete Nedelje pridružio se novi tehnički izvoditelj zagrebački Auto klub Delta Sport. Pristiglo je 117 prijava iz devet zemalja, među kojima vrijedi istaknuti niz statističkih značajki: 20 automobila najviše klase koji konkuriraju za ukupnog pobjednika, niz višestrukih državnih prvaka u svojim zemljama, branitelja naslova najboljih upravo na Santa Domenici, na suvozačkom mjestu rekordan broj 36 suvozačica koje se bore za „Rajska Co-driver Ladies Trophy“.

Među sudionicima vozačima i dvije su vozačice, dok se za „Tokić Junior Trophy“ bori 11 mladih vozača. To su tek dvije od šest posebnih konkurencija kojima vrijedi pridodati Valvoline Master Trophy za vozače starije od 50 godina, Production car Trophy konkurencije automobila N4/R4, RWD Trophy automobila na stražnji pogon i Historic Trophy za vozila starija od 30 godina.

Službena konkurencija, posade, ovisno o automobilima, raspoređeni su u šest klasa, od kojih ove godine novost predstavlja klasa RSSD 6, skupina automobila u kojoj će se naći, na izgled ekstremna, a sve prisutnija vozila u automobilističkom svijetu na makadamu i off-road avanturama: Rally Raid, SBS Side by Side Can-Am i Buggy, za koju je interes pokazalo 15 sudionika.

Vozački milje vrvi znanim imenima i asovima koje brojem „jedan“ predvodi aktualni austrijski, ujedno trostruki državni prvak Simon Wagner, dvostruki pobjednik Rally Show Santa Domenica iz 2018. i 2021.godine, kojem je suvozačica Anna-Maria Seidl (Škoda Fabia Rally2 Evo).

Na listi je niska vrhunskih mađarskih automobilista, a ukupnim brojem porednjače Talijani.

Među prvih 20 dodijeljenih starnih brojeva četiri su hrvatske posade. Najtrofejniji i svestrani domaći automobilist Niko Pulić u Škodu Fabia R5 ovog će puta, na suvozačko mjesto, posjesti svojevremeno izuzetno uspješnu hrvatsku vozačicu Tajanu Koren, a nakon 13 godina na rally staze vratit će se tandem državnih prvaka iz 2008.godine Siniša Crnojević i Martina Maretić (Hyundai i20 R5).

Među sedam sudjelujućih posada domicilnog kluba organizatora vrijedi izdvojiti dvije posade Daniel Vojvodić-Filip Puzić (Suzuki swift ZMX) i Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić-Pinky (Subaru Impreza Sti).

U znak sjećanja na prerano preminulog vozača i jednog od začetnika ove manifestacije, najboljem sudioniku Shakedowna dodijelit će se Trofej 4.Memorijala Robert Vojvodić.

Na makadamskoj ljepotici u Savršćaku uobičajeno su predviđena četiri brzinca, svaki po 7,51 km, ukupne duljine 30,04 km.

Oktanski vikend nadomak Svete Nedelje i Samobora, počinje već u petak 24.studenog verifikacijom i tehničkim prijemom od 16 sati, a nastavlja se u subotu od 8 do 10 sati.

Od 9,00 do 11 sati omogućeno je upoznavanje staze brzinskih ispita Savršćak Arena.

Od 13 do 16,30 sati, na rasporedu je Shakedown duljine 3,14 km, a u centru Svete Nedelje, na Trgu Ante Starčevića, od 19 sati slijedi urbani spektakl – odabir startnih brojeva i ceremonijalni start kao službeni početak natjecanja.

Brzinski ispiti na rasporedu su u nedjelju, prvi od 7,30 sati, drugi u 10, treći u 12,30 i četvrti u 14,30 sati.

Proglašenje najuspješnijih i uručenje nagrada predviđa se u 17 sati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.