Europska liga: Hrvatski odbojkaši pobijedili Bjelorusiju, Fran Peterlin preokrenuo rezultat

Subota, 29. lipnja 2013. 22:52 Napisao/la  SC

Bjelorusija – Hrvatska 1:3 (21:12, 18:21, 19:21, 26:28)

 

 Hrvatska seniorska reprezentacija novim je nastupom u Europskoj ligi pokazala kako se gine za reprezentaciju. Iako su u prvom setu izgledali poprilično nekoncentrirano, štićenici izbornika Igora Šimunčića (Nojić, Žukovski, Sabljak, Šarčević, Raič i Išek) nisu se predavali.

Nakon što su Bjelorusi uzeli set 21:12, u igru ulazi Fran Petarlin, koji donosi potreban preokret  i vodstvo 3:6. Našoj obrani posebne probleme zadaje Bjeloruski igrač Siarhei Antanovich, te protivnici u jednom trenutku uspijevaju izjednačiti, ali na tehnički time out Hrvati odlaze sa +2.  Servisi Frana Peterlina zbunjuju protivnika, pa se razlika povećava, a as servis za 15:19 djelo je Ivan Raič. Kod 17:20 trener Bjelorusa Viktor Sidelnikov nastoji time outom zaustaviti seriju, ali bezuspješno. Žukovski kuhanom loptom završava drugi set (18:21).

U trećem setu vodila se prava bitka. Bjelorusi bezuspješno šalju servise na Peterlina, koji se odlično snašao na prijemu uz Šarčevića i Išeka. As servis  upisuje Ivan Ćosić, a Ivan Raič razara obranu suparnika za bijeg na +4. Međutim, protivnik konsolidira redove te uspijeva izjednačiti rezultat (18:18). Kod 19:20 prvi puta u igru ulazi Krešimir Prlić, a servis Marije Sabljaka Bjelorusi šalju u aut za 19:21.

Razliku od -2 kojom su Bjelorusi ušli u četvrti set, hrvatska reprezentacija ganjala je do 9:9,  kad popravljaju napad i prelaze u vodstvo.  Antanovich nam poklanja servis, a Žukovski kuha za 11:10 te sa + 2 Hrvati ponovno odlaze na tehnički time out. Kako raste koncentracija i samopouzdanje hrvatske vrste, tako se popravlja i rezultat. No, i Bjelorusi su svjesni da se radi o prvoj poziciji skupine Europske lige, te se od 21:21 do 25:25  na terenu odvija prava drama u kojoj se gine za svaku loptu. Zajedništvo ponovno dolazi do izražaja i set, ali i meč Hrvati završavaju sa 26:28.

Izbornik Igor Šimunčić odlično je pripremio taktiku, svi su odradili zadatak, no zove li se zvijezda meča Fran Peterlin?

- Gledao bih to sa strožeg aspekta, pa bih rekao da je končano odigrao ono što može. Istina, iznenadio je, napravio preokret. Bjelorusi nisu računali na njega. Međutim, u ovoj utakmici je sve izboreno, bio je to rat od prvog poena, izjavio je Šimunčić.

Iako je klupa kratka, uvijek se nađe neko iznenađenje na koje protivnik ne računa.

- Reprezentacija je mjesto gdje se zaslužilo doći. Nitko nije ovdje slučajno i radimo svojevrstan pritisak na igrače da pokažu zašto su ovdje. Pokušavamo razumjeti jedni druge, znati kakve su nam navike i što jedni od drugih možemo očekivati.

Ciljevi koji su postavljeni sve su bliže.

- Cilj je i dalje plasman na Final Four. Današnji rezultat dobar je temelj da pobijedimo i Izrael, što neće biti lako, kako bismo potvrdili cilj. Do ovog nas je dovelo to što gledamo utakmicu, po utakmicu. Jedini puta kada smo pogriješili i gledali previše unaprijed bio je u Rovinju i tada smo izgubili.

Fran Petarlin najavljuje da od njega možemo očekivati još i bolja izdanja.

- Mislim da sam dobro odigrao, ali mogu ja i bolje. Nadam se da ćemo nastaviti sakupljati bodove jer nam treba još malo da bismo prošli u Final Four.

A otkrio je i tajnu uspjeha ekipe:

- Na terenu je opuštena atmosfera, svi se bodrimo međusobno.

Pobjedu nad Turskom reprezentativci su posvetili Danijelu Galiću koji je preskočio turnir kako bi izrekao sudbonosno „Da“, a pobjedu nad Bjelorusima?

- Ona je za sve nas, jasan je Ivan Raić.

Europska liga:  Bjelorusija – Hrvatska 1:3 (21:12, 18:21, 19:21, 26:28)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.