Navid Afkari pogubljen, iranske vlasti nisu imale milosti prema poznatom hrvaču

Subota, 12. rujna 2020. 14:27 Napisao/la  SC
Navid Afkari
Navid Afkari

Navid Afkari je pogubljen nakon što je osuđen na smrt, iranske vlasti nisu imale milosti prema poznatom hrvaču.

Afkari je osuđen zbog toga jer je nožem ubio zaštitara na antivladinim prosvjedima 2018., javljaju iranski državni mediji u subotu.

Pogubljen je u subotu nakon što je do kraja provedena zakonska procedura na inzistiranje roditelja i obitelji žrtve, navode pravosudna tijela u pokrajini Fars.

- Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu, navodi se u priopćenju suda.

Inače, Afkari je bio osuđen na dvije smrtne kazne!

Iranske vlasti nisu se obazirale na apele za pomilovanjem iz cijelog svijeta, u kampanju se uključio i presjednik SAD-e Donald Trump, prošli je tjedan Međunarodno udruženje sportaša (WPA), koje okuplja više od 85.000 sportaša, pozvalo na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako izvrši smrtnu presudu.

Obitelj pogubljenog Afkarija tvrdila je da je mučenjem iznuđeno njegovo priznanje, pristaše su tvrdile da je uspješni hrvač samo mirno prosvjedovao, odvjetnik je tvrdio da nema dokaza.

Iransko pravosuđe jedino je negiralo tvrdnje o mučenju, na ostalo se nije obaziralo.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.