U Kini teško ozlijeđeni pazinski biciklisti, Rabottini doživio dvostruki prijelom ruke, Viscontiju slomljen kuk

Četvrtak, 27. srpnja 2017. 18:44 Napisao/la  Robi Fonović

Na 162. kilometru  dogodio se veliki pad gotovo svih vozača nakon čega je utrka prekinuta


U praktički posljednjoj etapi u kojoj se moglo nešto promijeniti u ukupnom poretku etapne utrke Tour of Qinghai Lake, koja je trebala biti vožena od Tianshuia do Pinglianga, na 162. kilometru  dogodio se veliki pad gotovo svih vozača nakon čega je utrka prekinuta.

 U svoj toj gužvi najviše su nastradali vozači pazinskog Meridiana Kamena, Matteo Rabottini koji ima dvostruki prijelom ruke, te Gianfranco Visconti kojem je po posljednjim informacijama slomljen kuk o čemu nas je obavijestio njihov trener Vinko Polončić:
 
-    Još sam potresen s onim što se dogodilo u današnjoj etapi u kojoj su teške ozljede zadobila dvojica naših vozača. Tijekom cijele utrke padala je kiša koja je na tom dijelu ceste gdje se sve dogodilo donijela određenu količinu blata pa je sve pretvoreno u klizalište. Da stvar bude gora to se dogodilo na nizbrdici gdje su brzine bile izuzetno velike i gdje je malo tko imao šanse da ne sudjeluje u padu. Od naših vozača nisu pala samo dvojica i to Davide Mucelli i Bruno Maltar. Prilikom pada dosta je vozača izletjelo u betonski kanal pored ceste što je uzrokovalo teškim povredama i Rabottinija i Viscontija koji se trenutno nalaze u bolnici i avionom će otići za Italiju gdje bi trebali biti operirani. Sad nam slijedi odlazak u 500 kilometara udaljen Yinchuan gdje je sutra na rasporedu pretposljednja etapa, ali je pitanje kako ćemo nastupiti s obzirom na polomljene bicikle.

Inače, u samoj etapi dogodio se bijeg desetak vozača među kojima je bio i sve bolji Mateo Franković.

Oni su u trenutku prekida etape imali 2.20 minuta prednosti i veliku šansu da stignu do cilja stignu ispred peletona.

No, upravo zbog toga se e možemo oteti dojmu da je pad vozača u peletonu mogao i morao biti spriječen.

Naime najprije su na taj dio ceste naletjeli vozači u bijegu koji su svi redom popadali, ali organizator nije našao da shodno da u preostale 2:20 minuta, vidjevši kakva je cesta, zaustavi grupu koja je jurila brzinom većom od 50 km/h.

Sada su pred vozačima dvije posljednje etape koje su kružnog karaktera i u kojima bi vodeći Venecuelanac Montalvo bez većih problema trebao sačuvati ukupnu pobjedu na ovogodišnjem Touru.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.